Capítol 14. Eines

Sumari

1. Caixa d'eines
1.1. Introducció
1.2. Icones d'eines
1.3. Àrea d'indicació i color
1.4. Opcions de l'eina
2. Eines de selecció
2.1. Common Features
2.2. Rectangle Selection
2.3. Ellipse Selection
2.4. Free Selection (Lasso)
2.5. Fuzzy selection (Magic wand)
2.6. Select By Color
2.7. Intelligent Scissors
2.8. Selecció del primer pla
3. Eines de pintura
3.1. Característiques comunes
3.2. Dinàmiques
3.3. Eines de pintura (llapis, pinzell, aerògraf)
3.4. Cubell de pintura
3.5. Degradat
3.6. Llapis
3.7. Pinzell
3.8. Goma d'esborrar
3.9. Aerògraf
3.10. Tinta
3.11. Clona
3.12. Cicatritza
3.13. Clona en perspectiva
3.14. Difumina/Ressalta
3.15. Taca amb el dit
3.16. Aclareix/Crema
4. Eines de transformació
4.1. Common Features
4.2. Alinea
4.3. Mou
4.4. Escapça
4.5. Gira
4.6. Escala
4.7. Inclina
4.8. Perspectiva
4.9. Capgira
4.10. The Cage Tool
5. Eines de color
5.1. Resum
5.2. Balanç de color
5.3. To-Saturació
5.4. To-Saturació
5.5. Brillantor-contrast
5.6. Llindar blanc i negre
5.7. Nivells de color
5.8. Corbes
5.9. Posteritza
5.10. Desatura
6. Altres
6.1. Resum
6.2. Camins
6.3. Pipeta
6.4. Ampliació
6.5. Compàs
6.6. Text
6.7. Operació GEGL

1. Caixa d'eines

1.1. Introducció

El GIMP proporciona una comprensiva caixa d'eines per realitzar ràpidament tasques bàsiques, com fer seleccions o dibuixar camins. Les nombroses eines de la caixa d'eines del GIMP se'n parla detalladament aquí.

(En cas que sigueu curiosos, el GIMP lingo "eina" és una forma de treballar una imatge, movent el punter per l'interior de la pantalla o per mostrar interactivament els resultats dels canvis que s'han fet. Però si es vol una eina com la serra i una imatge d'un tros de fusta, probablement no farà gaire mal).

[Nota] Nota

Veure lesFinestres principals: la caixa d'eines per obtenir una visió general de la caixa d'eines i els seus components.

El GIMP té una àmplia varietat d'eines que permeten realitzar una gran varietat de tasques. Les eines poden estar en cinc categories:

  • Eines de selecció, especifiquen o modifiquen la part de la imatge que es veurà afectada per les accions posteriors;

  • Eines de pintura, alteren els colors d'alguna part de la imatge;

  • Eines de transformació, alteren la geometria de la imatge;

  • Eines del color, alteren la distribució dels colors en tota la imatge;

  • Altres eines que no es troben en les quatre categories anteriors.

1.2. Icones d'eines

Figura 14.1. Icones d'eines a la caixa d'eines

Icones d'eines a la caixa d'eines

La majoria d'eines es poden activar fent clic a la icona caixa d'eines. Algunes només són accessibles a través dels menús (és a dir, podeu accedir a les eines del color a través de Colors o EinesColors). Totes les eines es poden activar des del menú Eines i des d'una drecera.

La configuració per defecte es crea quan el GIMP s'instal·la per primera vegada, no totes les eines mostren les icones a la caixa d'eines, com ara les eines del color. Podeu personalitzar el conjunt d'eines que es mostra a la caixa d'eines a EditaPreferènciesCaixa d'eines. Hi ha dues raons per les quals es voldria personalitzar: primer, si una eina s'utilitza poques vegades i n'eliminem la icona podria ser més fàcil trobar les altres; segon, si s'utilitzen molt les eines del color podria ser convenient tenir-ne icones disponibles. En qualsevol cas, sempre es pot accedir a qualsevol eina a través del menú Eines

La forma del cursor del ratolí canvia quan passa per sobre d'una imatge, indica que l'eina està activa (a les Preferències s'hi ha establert

1.3. Àrea d'indicació i color

Figura 14.2. Àrea d'indicació i color a la caixa d'eines

Àrea d'indicació i color a la caixa d'eines

1.3.1. Àrea de color

Figura 14.3. Activa els colors a la caixa d'eines

Activa els colors a la caixa d'eines

Àrea de color

Aquesta àrea mostra la paleta bàsica del GIMP que consisteix en dos colors, el del primer pla i el de fons. El color del primer pla és el dibuix i el text, el color del fons és sobre el qual es dibuixa i s'escriu. Per defecte, el color del primer pla és negre i el color del fons és blanc. L'editor del color apareix fent clic a sobre els colors que es mostren.

Colors per defecte

Si feu clic en aquest petit símbol es restableixen els colors del primer pla i del fons a blanc i negre respectivament. Prémer la tecla D té el mateix efecte.

Intercanvi dels colors del primer pla i del fons

Si feu clic a la petita línia corbada amb dues puntes de fletxa, fa intercanviar els colors del primer pla i els de fons. Prémer la tecla X té el mateix efecte.

[Suggeriment] Suggeriment

Podeu fer clic i arrossegar directament un d'aquests colors cap a una capa: s'omplirà tota la capa.

1.3.2. Àrea d'indicació d'eines

Figura 14.4. Pinzell actiu, patró i degradat a la caixa d'eines

Pinzell actiu, patró i degradat a la caixa d'eines

Aquesta part de la caixa d'eines mostra el pinzell seleccionat, patró i degradat. Si feu clic a qualsevol d'ells apareix un diàleg que permet canviar-ho.

1.3.3. Àrea d'imatge activa

Figura 14.5. Imatge activa a la caixa d'eines

Imatge activa a la caixa d'eines

Una miniatura de la imatge activa es pot visualitzar en aquesta àrea si l'opció Mostrar imatge activa està seleccionada a Preferències / Caixa d'eines. Si feu clic en aquesta miniatura, s'obrirà la finestra del diàlegImatges i mostrarà la llista de les imatges obertes. És útil si es tenen moltes imatges a la pantalla. També es pot fer clic i arrossegar la miniatura cap a un gestor de fitxers compatibles XDS[9], una finestra de diàleg s'obrirà per introduir-hi el nom de la imatge.

1.4. Opcions de l'eina

Figura 14.6. Diàleg d'opcions de l'eina

Diàleg d'opcions de l'eina

El diàleg d'opcions de l'eina aerògraf.


Si està tot configurat, el fet d'activar una eina fa que el diàleg d'opcions de l'eina aparegui sota la caixa d'eines. En cas contrari, cal solucionar el problema, perquè és difícil d'utilitzar una eina sense poder canviar les opcions.

[Suggeriment] Suggeriment

Les opcions de l'eina apareixen sota la caixa d'eines de la configuració per defecte. Si es perdés, podeu recuperar-la mitjançant la creació d'un nou diàleg d'opcions d'eines utilitzant FinestresDiàlegs acoblables Opcions d'eines i després s'acobla sota la caixa d'eines. Si us cal ajuda, mireu la secció Diàlegs i acoblaments.

Cada eina té el seu propi conjunt d'opcions, que no només es conserven durant la sessió actual, sinó també per a les següents sessions. La permanència de les opcions pot ser un problema: una eina es comporta d'una manera estranya sense entendre'n el motiu, fins que es recorda que l'última vegada es va utilitzar una opció inusual.

A la part inferior del diàleg d'opcions de l'eina apareixen quatre botons:

Deseu la configuració a

Aquest botó permet desar la configuració de l'eina actual perquè es pugui restaurar posteriorment. Això ens porta a Secció 5.1, “Tool Presets Dialog” que permet donar un nom a la nova configuració. Quan es restauren opcions, només es desen les preconfiguracions de l'eina activa, llavors no cal incloure el nom de l'eina quan se n'assigna un.

Opcions de restauració

Aquest botó permet recuperar unes opcions preestablertes per l'eina activa. Si no s'han desat el conjunt d'opcions, es desactiva el botó. En canvi, si hi feu clic, s'obrirà un menú amb els noms dels conjunts desats des del qual podreu triar la que vulgueu.

Opcions de supressió

Aquest botó permet eliminar un conjunt d'opcions per l'eina activa desades prèviament. Si no s'han desat el conjunt d'opcions, el botó repetirà el nom de l'eina. En canvi, si hi feu clic, s'obrirà un menú amb els noms dels conjunts desats des del qual podreu triar la que vulgueu suprimir.

Reinicia les opcions

Aquest botó restableix les opcions de l'eina activa a la configuració per defecte.

Nous lliscadors

L'opció dels lliscadors ha canviat amb el GIMP-2.8: no és visible, l'àrea del lliscador està dividida entre la part de dalt i la part de baix.

Figura 14.7. Nous lliscadors dels diàlegs de les opcions de l'eina

Nous lliscadors dels diàlegs de les opcions de l'eina

El punter en forma de fletxa vertical a la part de dalt del lliscador

Nous lliscadors dels diàlegs de les opcions de l'eina

El punter amb forma de fletxa horitzontal de dues direccions a la part de baix del lliscador


  • En la meitat superior de l'àrea del lliscador: Si feu clic amb el punter fletxa cap amunt, estableix al lliscador un valor que depèn de la posició del punter (sense referència, imprecisa). Fent clic i arrossegant el punter, estableix el valor en grans quantitats.

  • A la meitat inferior de l'àrea del lliscador: Si feu clic amb el punter en forma de fletxa de dues direccions, no té cap efecte. Fent clic i arrossegant el punter amb forma de fletxa de dues direccions, estableix el valor en petites quantitats.

Un cop s'ha establert el valor aproximat podeu ajustar amb precisió utilitzant els dos petits botons de la fletxa a la dreta del lliscador.

L'àrea de valor a l'àrea del lliscador funciona com un editor de text: s'hi pot editar el valor o introduir un nou valor directament.

Per algunes opcions podeu arrossegar el punter fora del diàleg d'eina. Per exemple, amb el lliscador, podeu arrossegar el punter del ratolí fins a la part dreta de la pantalla, el valor màxim és de 10.000.



[9] Veure [XDS].