Cuprins
Există multe locuri în GIMP unde puteți găsi meniuri. Scopul acestui capitol este de a explica toate comenzile care sunt accesibile din bara de meniu a imaginii și din meniul imagini pe care îl puteți obține și prin clic dreapta pe canava. Toate meniurile contextuale și intrările de meniu pentru celelalte dialoguri sunt descrise în altă parte în capitolele care descriu dialogurile în sine.
Această bară de meniu poate conține alte intrări dacă ați adăugat script-fus, python-fus sau clipuri video la GIMP.
Dacă dați clic dreapta pe anumite părți din interfața GIMP, se deschide „un meniu contextual”, ceea ce duce la o varietate de funcții. Unele locuri unde puteți accesa meniuri contextuale sunt:
Clic pe o fereastră a imaginii afișează meniul Imagine. Acest lucru este util când lucrați în modul ecran complet, fără o bară de meniu.
Clic pe un strat în dialogul Straturi sau pe un canal în dialogul Canale afișează funcții pentru stratul sau canalul selectat.
Clic dreapta pe bara de meniu a imaginii are același efect ca și clic stânga.
Clic dreapta pe bara de titlu afișează funcțiile care nu aparțin lui GIMP, ci programului de gestionare a ferestrelor de pe calculator.
Există o proprietate interesantă asociată cu unele dintre meniurile din GIMP. Acestea sunt oricare dintre meniurile din meniul contextual al imaginii pe care le obțineți dând clic dreapta pe canava și pe oricare dintre submeniurile sale. (Vă puteți da seama că un element de meniu conduce la un submeniu, deoarece există o iconiță lângă acesta.) Când deschideți oricare dintre aceste meniuri, există o linie punctată în partea de sus a acestora (linie de rupere). Dând clic pe această linie punctată, detașați meniul de sub el și acesta devine o fereastră separată.
Meniurile de rupere devin de fapt independente. Ele sunt întotdeauna vizibile, funcțiile lor se aplică întotdeauna imaginii curente, și ele persistă atunci când toate imaginile sunt închise. Puteți închide un submeniu de rupere dând clic din nou pe linia punctată sau prin închiderea ferestrei din gestionarul de ferestre de pe calculator (de multe ori dând clic pe o iconiță X în colțul din dreapta sus al ferestrei).
Aceste submeniuri de rupere sunt, de asemenea, create în modul fereastră unică, dar sunt de interes mai scăzut, deoarece acestea sunt mascate de fereastră de îndată ce dați clic pe ea.
Următorul tip de meniuri nu este legat de bara de meniu a imaginii, dar din motive de completitudine:
Fiecare dialog andocabil conține un buton de meniu de filă, așa cum este evidențiat mai jos. Apăsând acest buton de meniu de filă deschide un meniu special de operații legate de filă, cu o intrare în partea de sus care se deschide în meniul contextual al dialogului.
Consultați Secțiune 2.3.2, „Meniu tab” pentru a afla mai multe despre meniurile de filă.