8.40. Exemplu de colorare

8.40.1. Prezentare generală

Fig. 16.222. Exemplu pentru filtrul Eșantion colorare

Exemplu pentru filtrul „Eșantion colorare”

Imagine originală

Exemplu pentru filtrul „Eșantion colorare”

Filtrul Eșantion colorare aplicat


Acest filtru vă permite să colorați vechile imagini alb-negru prin cartografierea unei imagini dintr-o sursă de culoare sau a unui degrade contra acestuia.

[Atenție] Atenție

Imaginea în ton gri trebuie schimbată în RGB înainte de a utiliza acest filtru (Image/Image>Mode>RGB).

8.40.2. Activează filtrul

Acest filtru se găsește în meniul ferestrei imagine sub CuloriHartăEșantion colorare.

8.40.3. Opțiuni

Fig. 16.223. Opțiuni ale filtrului Eșantion colorare

Opțiuni ale filtrului „Eșantion colorare”

Fereastra filtrului este împărțită în două părți: destinația la stânga, prelevarea de probe la dreapta.

Destinație, Eșantion

În mod implicit, previzualizările imaginilor afișate reproduc imaginea de la care ați invocat filtrul.

Eșantion poate fi previzualizarea de ansamblu, sau o selecție din această previzualizare. Cu lista verticală, aveți posibilitatea să selectați o altă imagine eșantion între numele imaginilor prezente pe ecran atunci când ați apelat filtrul. Dacă alegeți din degrade (sau invers din degrade), degradeul selectat în dialogul degrade (sau invers) va fi eșantion. Acesta va fi afișat în bara degrade de sub examinarea eșantionului. Examinarea eșantionării este gri și două cursoare vă permit să selectați intervalul de degrade care se va aplica la imagine sau selecție.

Destinația este, în mod implicit, imaginea sursă. Lista verticală afișează lista de imagini prezente pe ecran atunci când ați evocat filtrul și vă permit să selectați altă imagine de destinație. Dacă există o selecție în această imagine, acesta va fi scală de gri, altfel întreaga previzualizare va fi scală de gri.

Arată selecția

Această opțiune comută între întreaga imagine și selecție, dacă există.

Arată culori

Această opțiune comută între culori și scala gri.

Obține culori eșantion

Când apăsați acest buton, bara degrade de sub examinarea eșantionului afișează culorile eșantionului. Dacă eșantionul deține câteva culori, tranzițiile pot fi abrupte. Se va verifica opțiunea Mostră culoare netedă pentru o îmbunătățire a rezultatelor.

Utilizare subculori este mai dificil de înțeles. Să spunem mai întâi că într-o imagine gri există informații numai pentru valoare (luminozitate, mai mult sau mai puțină lumină). Într-o imagine RGB, fiecare pixel are informații pentru cele trei culori și valoare. Deci, pixelii cu culori diferite pot avea aceeași valoare. Dacă această opțiune este bifată, culorile vor fi amestecate și aplicate pixelilor destinați cu această valoare. Dacă nu este bifată, atunci va fi aplicată culoarea dominantă.

Nivele ieșire

Două casete de intrare și două glisoarele acționează la fel: ele limitează gama de culori care vor fi aplicate imaginii destinație. Puteți alege acest interval cu acuratețe. Rezultatul apare interactiv în previzualizare destinație.

Nivele intrare

Trei cutii de intrare și trei cursoare permit să stabilească importanța de tonuri de gri, tonuri de mijloc și tonuri de lumină. Rezultatul apare interactiv în previzualizare destinație.

Menține intensitatea

Dacă această opțiune este bifată, intensitatea medie a luminii imaginii destinație va fi aceeași cu cea a imaginii sursă.

Intensitatea originală

Dacă această opțiune este bifată, configurările de intensitate în niveluri nu vor fi luate în considerare: intensitatea originală va fi păstrată.