8.48. Retinex

8.48.1. Prezentare generală

Fig. 16.238. Exemplu Retinex

Exemplu „Retinex”

Imagine originală

Exemplu „Retinex”

Filtrul Retinex aplicat. Observați detaliile noi din colțul dreapta sus.


Retinex îmbunătățește redarea vizuală a unei imagini atunci când nu sunt condiții bune de iluminare. În timp ce ochiul nostru poate vedea culorile corect și atunci când lumina este scăzută, camerele foto și video nu pot gestiona bine acest aspect. Algoritmul MSRCR (Multiscalare Retinex cu restaurare de culoare), care stă la baza filtrului Retinex, este inspirat de mecanismele ochiului biologic pentru a se adapta la aceste condiții. Retinex vine de la retină + cortex.

Besides digital photography, the Retinex algorithm is also used to make the information in astronomical photos visible and, in medicine, detect poorly visible structures in X-rays or scanners.

[Notă] Notă

This command only works on RGB images. If the image is Grayscale or Indexed, the menu entry is disabled.

8.48.2. Activează filtrul

Acest filtru se găsește în meniul ferestrei imagine la Culori Tone MappingRetinex....

8.48.3. Opțiuni

Fig. 16.239. Opțiuni pentru filtrul Retinex

Opțiuni pentru filtrul „Retinex”

Aceste opțiuni apelează la noțiuni pe care doar matematicienii și inginerii de imagini le pot înțelege. În practică reală, utilizatorul trebuie să bâjbâie până ajunge la cea mai bună configurare. Cu toate acestea, următoarele explicații ar trebui să ajute utilizatorului GIMP experimentat.

Nivel

Here is what the plug-in author writes on his site [PLUGIN-RETINEX]: To characterize color variations and the light source, a difference in intensity is made between the (Gaussian) filter responses at different scales. These parameters allow you to specify how to distribute the values between the minimum scale value (sigma 2.0) and the maximum (sigma equal to image size).

Uniform

Uniform tends to treat both low and high intensity areas equally.

Jos

Ca o regulă de bază, opțiunea scăzut va intensifica zonele de intensitate slabă ale imaginii.

Înalt

Înalt tinde să estompeze zonele de intensitate slabă în favoarea unei mai bune de redări a zonelor mai clare ale imaginii.

Scală

Determines the depth of the Retinex scale. Minimum value is 16, a value providing rough, unrefined filtering. Maximum value is 250. Optimal and default value is 240.

Diviziune scală

Determină numărul de iterații din filtrul multiscalar Retinex. Minimul necesar, și valoarea recomandată este de trei. Doar una sau două divizii de scală elimină aspectul multiscalar și revine la o singură scală de filtrare Retinex. O valoare care este prea mare tinde să introducă zgomot în imagine.

Dinamic

Pentru că algoritmul MSR tinde să facă imaginea mai luminoasă, acest glisor vă permite să ajustați saturația de culoare prin contaminarea în jur cu noua culoare medie. O valoare mai mare înseamnă mai puțină saturație de culoare. Acest lucru este cu siguranță parametrul dorit de reglaj pentru rezultate optime, deoarece efectul său este extrem de dependent de imagine.