10. Meniul Filtre

10.1. Introducere în meniul Filtre

Fig. 16.266. Meniul Filtre

Meniul „Filtre”

În terminologia GIMP, un filtru este un plug-in care modifică aspectul unei imagini, în cele mai multe cazuri doar stratul activ al imaginii. Cu toate acestea, nu toate intrările din acest meniu îndeplinesc această definiție; cuvântul filtru este adesea greșit folosit pentru orice modul, indiferent de ceea ce face. Într-adevăr, unele dintre intrările din acest meniu nu modifică deloc imagini.

Cu excepția celor trei elemente de top ale meniului Filtre, toate intrările sunt furnizate de module. Fiecare modul decide pentru sine, în cazul în care ar dori introducerea sa în meniu. Prin urmare, aspectul acestui meniu poate fi complet diferit pentru fiecare utilizator. În practică, deși, aspectul nu variază foarte mult, deoarece cele mai multe module vin odată cu GIMP atunci când este instalat, și acestea, desigur, sunt întotdeauna pe aceleași locuri din meniu.

Modulele nu sunt limitate la doar meniul Filtre: modulele pot plasa intrări în orice meniu. Într-adevăr, un număr de funcții de bază GIMP (de exemplu, semi-aplatizarea în meniul Strat meniu) sunt implementate de module. Dar meniul Filtreeste locul implicit pentru un modul pentru a plasa intrările sale în meniu.

Pentru informații generale cu privire la module și modul de utilizare al acestora, consultați secțiunea Module. Puteți găsi informații cu privire la filtrele care sunt furnizate cu GIMP în capitolul Filtre. Pentru filtrele pe care le instalați, vă rugăm să consultați informațiile care au fost livrate împreună cu acestea.