8.17. Balans de alb

Comanda Balans de alb ajustează automat culorile stratului activ prin întinderea separată a canalelor roșu, verde și albastru. Pentru a face acest lucru, se aruncă culorile pixelilor la fiecare capăt al histograme roșu, verde și albastru, care sunt utilizate de numai 0,05% din pixeli în imagine și se întinde gama rămasă cât mai mult posibil. Rezultatul fiind culorile pixel care apar foarte rar la marginile exterioare ale histogramelor (probabil biți de praf, etc) nu influențează negativ valorile minime și maxime utilizate pentru întinderea histogramelor, în comparație cuÎntindere contrast. La fel ca Întindere contrast , cu toate acestea, pot exista schimbări de nuanță în imaginea rezultată.

Această comandă se potrivește imaginilor sărace în alb sau negru. Deoarece tinde să creeze alb pur (și negru), acesta poate fi util, de exemplu, pentru a îmbunătăți fotografii.

[Notă] Notă

This command only works on RGB images. If the image is Grayscale or Indexed, the menu entry is disabled.

8.17.1. Activarea comenzii

  • You can access this command from the image menubar through ColorsAutoWhite Balance.

8.17.2. Exemplu pentru Balans de alb

Fig. 16.180. Imaginea originală

Imaginea originală

Stratul activ și histogramele sale roșii, verzi și albastre înainte de Balans de alb.


Fig. 16.181. Imaginea după comandă

Imaginea după comandă

Stratul activ și histogramele sale roșii, verzi și albastre după Balansul de alb. Zonele sărace în alb din imagine au devenit albe pur.

Histograma se întinde și creează lacune între coloanele pixel, dându-i un aspect cu dungi.