16.14. Γυαλιστερό

16.14.1. Επισκόπηση

Σχήμα 17.404. Παράδειγμα για το φίλτρο “Γυαλιστερό”

Παράδειγμα για το φίλτρο Γυαλιστερό

Το φίλτρο “Γυαλιστερό”

Παράδειγμα για το φίλτρο Γυαλιστερό

Ο λογότυπος “Γυαλιστερό”


Αυτό το φίλτρο εφαρμόζει διαβαθμίσεις και μοτίβα στο άλφα. Ένα ελαφρύ εφέ 3Δ θα προστεθεί χρησιμοποιώντας ένα χάρτη ανάγλυφου και προαιρετικά το φίλτρο προσθέτει πίπτουσα σκιά.

[Σημείωση] Σημείωση

Εδώ, ως συντόμευση γλώσσας, χρησιμοποιούμε άλφα για να εννοήσουμε την ενεργή στρώση που καθορίζεται από μη διαφανή εικονοστοιχεία. Ίσως το σκεφτείτε ως επιλογή “κατά ορατότητα”. Εφαρμόζοντας οποιοδήποτε εφέ “στο άλφα” απλά σημαίνει εφαρμογή αυτού του εφέ σε όλα τα ορατά εικονοστοιχεία της ενεργής στρώσης.

Το φίλτρο παράγεται από το σενάριο “Γυαλιστερό” (ΑρχείοΔημιουργίαΛογότυποιΓυαλιστερό στο παράθυρο εικόνας), που δημιουργεί ένα λογότυπο (δείτε πιο πάνω) με μια γυαλιστερή εμφάνιση όταν χρησιμοποιείται με τις προεπιλεγμένες επιλογές, απ' όπου και το όνομα.

Αυτό το φίλτρο δουλεύει μόνο εάν η ενεργή στρώση έχει ένα κανάλι άλφα. Αλλιώς, η είσοδος μενού είναι ανενεργή και αχνή.

[Προειδοποίηση] Προειδοποίηση

Η εικόνα θα αλλάζει μέγεθος πάντοτε στο μέγεθος της ενεργής στρώσης.

16.14.2. Ενεργοποίηση του φίλτρου

Αυτό το φίλτρο βρίσκεται στο μενού παραθύρου εικόνας κάτω από ΦίλτραΆλφα σε λογότυποΓυαλιστερό….

16.14.3. Επιλογές

Σχήμα 17.405. Επιλογές “Γυαλιστερού”

Επιλογές Γυαλιστερού

Διαβάθμιση ανάμειξης (κείμενο)

Από προεπιλογή, το φίλτρο θα γεμίσει το άλφα με ανάμειξη διαβάθμισης. Με κλικ στο κουμπί χρωματολογίου ανοίγει ένας απλός διάλογος διαβάθμισης, όπου μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε διαβάθμιση. Το “κείμενο” αναφέρεται στο λογότυπο “Γυαλιστερό”, που δημιουργεί λογότυπο από κείμενο και είναι χωρίς νόημα εδώ.

Όταν επισημανθεί αντιστροφή διαβάθμισης κειμένου, το άλφα θα γεμίσει με ανάμειξη διαβάθμισης ξεκινώντας από τον πυθμένα.

Μοτίβο (κείμενο)

Όταν σημειωθεί χρήση μοτίβου για κείμενο αντί για διαβάθμιση, το άλφα θα γεμίσει με μοτίβο. Μπορείτε να ανοίξετε ένα διάλογο μοτίβων για να διαλέξετε ένα μοτίβο με κλικ στο κουμπί περιήγηση. Η περιοχή προεπισκόπησης στα αριστερά θα παράξει μια αναδυόμενη προεπισκόπηση του τρέχοντος μοτίβου όταν πατηθεί.

Μέγεθος περιγράμματος

Αυτό είναι το μέγεθος ενός είδους περιγράμματος, που πραγματοποιήθηκε με μια στρώση που περιέχει ένα μεγεθυσμένο αντίγραφο του άλφα (δείτε λεπτομέρειες πιο κάτω).

Διαβάθμιση ανάμειξης (περίγραμμα), μοτίβο (περίγραμμα)

Ακριβώς όπως οι επιλογές “κειμένου” για την ενεργή στρώση, αυτές οι επιλογές καθορίζουν τη διαβάθμιση ή μοτίβο (όταν χρησιμοποιηθεί χρήση μοτίβου για περίγραμμα αντί για διαβάθμιση) για γέμισμα της περιοχής περιγράμματος.

Χρήση επίστρωσης μοτίβου

Όταν σημειωθεί, το αρχικό, μη μεγεθυσμένο άλφα της στρώσης περιγράμματος θα γεμίσει με το καθορισμένο μοτίβο χρησιμοποιώντας την επικάλυψη κατάσταση, έτσι ώστε το μοτίβο και τα προηγούμενα περιεχόμενα (μοτίβο ή διαβάθμιση) θα αναμειχθούν.

Πάλι, κλικ στο κουμπί περιήγηση θα ανοίξει ο διάλογος μοτίβων, πατώντας το εικονίδιο προεπισκόπησης θα παραχθεί μια αναδυόμενη προεπισκόπηση του τρέχοντος μοτίβου.

Προεπιλεγμένες ρυθμίσεις χάρτη ανάγλυφου

Αυτή η επιλογή δεν κάνει τίποτα, το φίλτρο θα εφαρμόζει πάντοτε ένα χάρτη ανάγλυφου.

Χρώμα παρασκηνίου

Το χρώμα της στρώσης παρασκηνίου προστέθηκε από το φίλτρο. Με κλικ στο κουμπί χρώματος, αναδύεται ο διάλογος επιλογής χρώματος.

Σκιά

Προαιρετικά το φίλτρο δημιουργεί μια στρώση που περιέχει πίπτουσα σκιά. Η στρώση σκιάς θα μετακινηθεί κατά αντιστάθμιση σκιάς Χ εικονοστοιχεία στα δεξιά και κατά αντιστάθμιση σκιάς Y εικονοστοιχεία κάτω. Σημειώστε ότι αυτό ίσως μεγαλώσει την εικόνα, ενώ η στρώση παρασκηνίου θα διατηρήσει το μέγεθος της ενεργής στρώσης.

16.14.4. Λεπτομέρειες φίλτρου

Οι πολυάριθμες επιλογές ίσως δώσουν την εντύπωση ότι αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο φίλτρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πώς το φίλτρο χειρίζεται την ενεργή στρώση και τη στρώση περιγράμματος:

Στην ενεργή στρώση, το φίλτρο δημιουργεί μια επιλογή από το άλφα κανάλι και γεμίζει την επιλογή με τη καθορισμένη ανάμειξη διαβάθμισης ή μοτίβου.

Έπειτα ένα νέο “περίγραμμα” στρώσης κάτω από την ενεργή στρώση θα δημιουργηθεί με παρόμοιο τρόπο: Πρώτα, το άλφα της ενεργής στρώσης θα χρησιμοποιηθεί για να κάνει μια επιλογή. Αλλά πριν το γέμισμα της επιλογής με μια διαβάθμιση ή μοτίβο, η επιλογή θα μεγεθυνθεί κατά το μέγεθος περιγράμματος των εικονοστοιχείων.

Όταν γεμίζετε και τις δυο στρώσεις με το ίδιο μοτίβο ή ανάμειξη διαβάθμισης, θα βλέπετε ακόμα μια μπορντούρα (“περίγραμμα”), επειδή

  • ένα 3Δ εφέ θα εφαρμοστεί στη στρώση περιγράμματος χρησιμοποιώντας την ενεργή στρώση ως χάρτη ανάγλυφου;

  • η κατάσταση στρώσης της ενεργής στρώσης θα οριστεί σε “Οθόνη”.

Το τελευταίο (προαιρετικό) βήμα είναι το γέμισμα της στρώσης περιγράμματος με μοτίβο, χρησιμοποιώντας τη στρώση “επικάλυψη” κατάστασης. Αυτό θα συνδυάσει το μοτίβο με το προηγουμένως χρησιμοποιούμενο μοτίβο ή διαβάθμιση. Για να μάθετε περισσότερα για το αποτέλεσμα χρήσης της κατάστασης επικάλυψης, δείτε την περιγραφή στο Τμήμα 2, “Καταστάσεις στρώσεων”.