4.4. Dialog șabloane

Fig. 15.71. Dialogul șabloane

Dialogul șabloane

Şabloanele sunt șabloane pentru crearea unui format de imagine. GIMP vă oferă o mulțime de template-uri și vă puteți crea unele proprii. Când creați o imagine nouă, aveți posibilitatea să accesați lista șabloanelor existente, dar nu le puteți gestiona. Dialogul Șabloane vă permite să gestionați toate aceste șabloane.

4.4.1. Se activează dialogul

Dialogul Sabloane este un dialog andocabil; a se vedea secțiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

  • din meniul imagine: Ferestre dialoguri andocabile template-uri .

  • din meniul tab în orice dialog andocabil făcând clic pe cu selectarea Adaugă tab Template.

4.4.2. Utilizarea dialogului șabloane

Selectați un șablon făcând clic pe icoana sa. Click dreapta deschide un meniu local care oferă aceleași funcții ca butoanele.

4.4.2.1. Moduri grilă/listă

În meniul tab pentru dialogul șabloane dialog, puteți alege între vedere ca grilă și vedere ca listă. În modul grilă, șabloanele sunt prevăzute într-o matrice dreptunghiulară de icoane identice (cu excepția cazului în care le-ați dat o pictogramă special, după vom vedea mai târziu). Se afișează numai numele șablonului selectat. În modul listă, acestea sunt aliniate vertical; pictogramele sunt identice, de asemenea; toate numele sunt afișate.

În acest meniu tab, opțiunea Previzualizare mărime vă permite să modificați dimensiunea miniaturilor.

[Indicație] Indicație

Ctrl+F într-o listă de vizualizare deschide un câmp de căutare. A se vedea Vizualizare ca listă; Vizualizare ca grilă

4.4.2.2. Butoanele din partea de jos

Butoanele din partea de jos a dialogului vă permit să operați pe șabloane în mai multe moduri:

Crearea unei imagini noi din șablonul selectat

Făcând clic pe acest buton se deschide dialogul Creare imagine nouă pe modelul șablonului selectat.

Crearea unui șablon nou

Făcând clic pe acest buton se deschide un dialog pentru Șablon nou, identic cu Editare șablon de dialog, pe care le vom vedea mai jos.

Duplicarea șablonului selectat

Făcând clic pe acest buton se deschide dialogul Editare șablon pe care îl vom studia acum.

Editarea șablonului selectat

Făcând clic pe acest buton se deschide dialogul Editare șablon.

Ştergerea șablonului selectat

Ghici ce?

[Indicație] Indicație

Fiecare șablon este stocat într-un fișier templaterc în directorul personal GIMP. Dacă doriți să restaurați unele șabloane șterse, aveți posibilitatea să copiați sau să adăugați componente șablon din fișierul Master templaterc în folderul de sistem etc/gimp/2.0 al sistemului de foldere GIMP.

4.4.3. Editare șablon

Fig. 15.72. Dialogul Editare șablon

Dialogul Editare șablon

Dialogul vă permite să setați specificațiile șablonului selectat.

Puteți accesa acest editor făcând clic pe butonul Editare șablon din partea de jos a dialogului.

Opțiuni

Nume

În această casetă text, aveți posibilitatea să modificați numele șablonului afișat.

Iconiță

Făcând clic pe această pictogramă, deschideți o listă de pictograme. Aveți posibilitatea să alegeți una dintre ele pentru a ilustra numele șablonului selectat.

Dimensiune imagine

Aici setați lățimea și înălțimea imaginii noi. Unitățile implicite sunt pixeli, dar aveți posibilitatea să comutați la altă unitate dacă preferați, utilizând meniul alăturat. Dacă procedați astfel, rețineți că dimensiunea pixelului rezultat va fi determinată de rezoluția X și Y (pe care o puteți modifica în opțiunile complexe) și de setarea dot pentru dot, pe care o puteți modifica în meniul Vizualizare.

[Notă] Notă

Vă rugăm să rețineți că fiecare pixel al unei imagini este stocat în memorie. Dacă se creează fișiere mari cu o densitate mare de pixeli, GIMP va avea nevoie de ceva timp pentru fiecare funcție pe care o aplicați imaginii.

Butoane portret/peisaj

Aceste butoane comută între modul portret și peisaj. Concret, efectul lor este de a schimba valorile pentru lățime și înălțime. În cazul în care rezoluțiile X și Y sunt diferite (în opțiuni avansate), atunci aceste valori sunt schimbate, de asemenea. În dreapta, se afișează dimensiunea imaginii, rezoluția imaginii și spațiul de culoare.

Optiuni Avansate

Fig. 15.73. Dialogul Opțiuni avansate

Dialogul „Opțiuni avansate”


Acestea sunt opțiuni care vor fi în principal de interes pentru utilizatorii mai avansați.

Rezoluția X și Y

Aceste valori intră în joc în principal în legătură cu imprimarea: ele nu afectează dimensiunea imaginii în pixeli, dar ele determină dimensiunea sa pe hârtie atunci când sunt imprimate. Ele pot afecta, de asemenea, modul în care imaginea este afișată pe monitor: dacă dot pentru dot este oprit în meniul Vizualizare, atunci la zoom 100%, GIMP încearcă să afișeze imaginea de pe monitor la dimensiunea fizică corectă, așa că se calculează de la dimensiunile pixelilor și rezoluția. Totuși, afișajul nu poate fi corect, cu excepția cazului în care monitorul a fost calibrat. Acest lucru se poate face fie atunci când GIMP este instalat, sau de la Tabul Display din dialog Preferințe.

Spațiu de culoare

Puteți crea o imagine nouă fie ca o imagine RGB, fie ca o imagine în tonuri de gri. Nu puteți crea o imagine indexată direct în acest fel, dar, desigur, nimic nu vă împiedică să convertiți imaginea în modul indexate după ce a fost creat.

Umplere

Aveți patru opțiuni pentru culoarea solidă care va umple stratul de fundal al imaginii noi:

  • Culoare de prim-plan, așa cum arată în caseta de instrumente principală.

  • Culoarea de fundal, așa cum arată în setul de instrumente principal.

  • Alb, cel mai des folosit.

  • Transparent. Dacă această opțiune este aleasă, atunci stratul de fundal din noua imagine va fi creat cu un canal alfa; altfel nu.

Comentariu

Aici puteți scrie un comentariu descriptiv. Textul va fi atașat imaginii ca un parazit, și va fi salvat împreună cu imaginea de unele formate de fișiere (dar nu toate dintre ele).