5. Dialoguri diverse

5.1. Dialog presetări instrument

În GIMP -2,6, presetările de instrument nu au fost ușor de utilizat. A trebuit să faceți clic pe un instrument în primul rând, și apoi faceți clic pe butonul Restabilire presetări... în bara de butoane din partea de jos a instrumentului opțiuni de dialog... dacă nu ați dezactivat această bară de butoane în meniul tab pentru a face loc pe birou! Acum, cu GIMP -2,8, un instrument de andocare presetări de dialog este disponibil în cazul în care trebuie doar să faceți clic pe o presetare pentru a deschide instrumentul corespunzător cu opțiunile sale salvate.

Fig. 15.74. Dialogul presetări instrument

Dialogul presetări instrument

5.1.1. Activarea dialogului

Instrumentul dialog presetări este un dialog andocabil; a se vedea secțiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți accesa:

 • dintr-un meniu imagine: Ferestredialoguri andocabilePresetări de instrument;

 • sau, ca o tab în fereastra casetă de instrumente, prin Tab meniuAdaugă tabPresetări de instrument.

5.1.2. Utilizarea dialogului presetări de instrument

Acest dialog vine cu o listă de presetări predefinite. Fiecare dintre ele are o pictogramă reprezentând presetări de instrument va fi aplicată și un nume.

Presetări pot fi etichetate, astfel încât să puteți aranja presetări de afișare, după doriți. Vă rugăm să consultați Secțiune 3.6, „Etichetare” pentru mai multe informații despre etichetare.

Dublu clic pe o pictogramă presetată deschide editorul presetare instrument.

Dublu clic pe numele prestabilit vă permite să editați acest nume.

În partea de jos a dialogului apar patru butoane:

 • Editați acest instrument de presetare: făcând clic pe acest buton se deschide editorul presetare instrument pentru presetate selectat. Puteți edita de fapt presetările pe care le-ați creat; opțiuni presetări predefinite presetate sunt toate gri și inactive. Dar aveți posibilitatea să creați o presetare nouă dintr-o presetare predefinită și să editați opțiunile sale.

  Editorul presetări de instrumente este descris în Secțiune 5.2, „Editor presetare instrument”.

 • Creează o presetare nouă de instrument: înainte de a face clic pe acest buton, aveți posibilitatea fie să selectați o presetare existentă, fie să selectați un instrument din caseta de instrumente, de exemplu instrumentul de vindecare care nu se află în lista presetări. O nouă presetare este creată în partea de sus a dialogului și se deschide editorul presetare instrument. Vă rugăm să consultațiSecțiune 5.2, „Editor presetare instrument”.

 • Șterge această presetare instrument: acest buton este activ numai pentru presetările pe care le-ați creat.

 • Reîmprospătare presetări instrumente: dacă ați adăugat o presetare manuală în folderul gimp/2.0/tool-presets, trebuie să faceți clic pe acest buton pentru a o include în lista presetări.

  [Notă] Notă

  Începând cu GIMP -2.8, presetările de instrument sunt salvate într-un format nou (.gtp). Pentru a utiliza presetări 2.6, acestea trebuie se pot converti folosind http://wiki.gimp.org/index.php/Mindstorm:Preset_converter, până când acesta va fi inclus în GIMP.

5.1.3. Meniul contextual de dialog presetări instrument

Clic-dreapta pe dialogul presetări deschide un meniu contextual unde găsiți unele comenzi deja descrise cu butoane: editare presetare de instrument, noua presetare de instrument, reîmprospătare presetări de instrumente. Veți găsi, de asemenea, două comenzi noi:

 • Duplicare presetare de instrument: această comandă este întotdeauna dezactivată. Nu este necesară deoarece, după am văzut mai sus, un duplicat este creat automat atunci când creați o nouă presetare dintr-o presetare existentă.

 • Copiere Locație presetare de instrument: această comandă copiază calea către fișierul presetat de instrument în Clipboard.