Anexa A. Istoric GIMP

Cuprins

1. Chiar de la început
2. Primele zile ale lui GIMP
3. Cea care a schimbat lumea
4. Versiunea 2.0
5. Ce este nou în GIMP 2.2?
6. Ce este nou în GIMP 2.4?
7. Ce este nou în GIMP 2.6?
8. Ce este nou în GIMP 2.8?
9. Ce este nou în GIMP 2.10?

1. Chiar de la început

Conform cu Peter Mattis și Spencer Kimball, creatorii originali ai GIMP, în anunțul lor pentru GIMP 0.54:

GIMP s-a ridicat din cenușa proiectului pentru un compilator CS164 artizanal hidos. Scena: dimineața devreme. Am fost amândoi atât de obosiți din cauza lipsei de somn și a surmenării teribile de la programarea unui compilator în LISP. Limitele pentru răbdarea noastră au fost de mult timp depășite, și barajul încă mai ținea apă.

Și apoi sa întâmplat. Cu un LISP obișnuit, care nu a putut face alocare pentru cei 17 MB necesari pentru generarea unui parser pentru o simplă gramatică folosind yacc. A trecut un moment incredibil, a fost un dezgust comun, iar proiectul nostru s-a risipit. Trebuia să scriem ceva ... ORICE ... util. Ceva în C. Ceva care nu s-a bazat pe liste imbricate pentru a reprezenta un bitmap. Așa s-a născut GIMP .

Ca fenixul, glorios, noua viață a provenit din resturi fumegânde de LISP și yacc. Au venit idei, au fost luate decizii, iar GIMP a început să ia formă.

Am avut consens pentru un program de manipulare imagini. Un program care, cel puțin, ar reduce necesitatea de a folosi programe comerciale sub Windoze sau Macintoy. Un program care ar oferi caracteristici care lipsesc din alte instrumente X de grafică și imagistică. Un program care ar ajuta la menținerea unei lungi tradiții de aplicații UNIX excelente și gratuite.

Șase luni mai târziu am ajuns la un stadiu incipient beta. Vrem să-l distribuim acum pentru a se începe lucrul la problemele de compatibilitate și stabilitate multiplatformă. De asemenea, simt acum că programul este de fapt mai ușor de utilizat și am dori să-l vadă și alți programatori interesați în dezvoltarea de module și suport pentru diverse formate de fișiere.