Op het web worden gevoelige afbeeldingen vaak gebruikt om enkele effecten te krijgen als gedefinieerde gebieden worden ingeschakeld door de aanwijzer. Uiteraard is het meest gebruikte effect een dynamische link naar een andere webpagina, als op een van de gevoelige gebieden wordt geklikt. Dit “filter” stelt u in staat om gemakkelijk gevoelige gebieden in een afbeelding te maken. Toepassingen voor het ontwerpen van websites hebben dit als een standaard functie. In GIMP kunt u dit op een soortgelijke manier doen.
Deze plug-in laat u grafisch ontwerpen en vriendelijk alle gebieden plaatsen die u wilt intekenen op uw afbeelding. U krijgt het relevante deel van de HTML-tags, die moeten worden ingevoegd op de juiste plaats in de HTML-code van uw pagina. U kunt ook enkele acties definiëren die aan deze gebieden zijn gekoppeld.
Dit is een complex gereedschap dat hier niet volledig beschreven wordt (het werkt ongeveer zoals programma's voor het maken van webpagina's deze functie aanbieden). We willen hier echter enkele van de meest huidige handelingen beschrijven. Als u wilt kunt u een meer volledige beschrijving vinden in Grokking the GIMP met de link [GROKKING02].
Dit filter is te vinden in het hoofdmenu onder
→ → .Het venster is klein maar u kunt het vergroten. De meest handige gebieden zijn:
helemaal aan de linkerkant staan verticaal weergegeven pictogrammen, een voor de aanwijzer, drie voor het aanroepen van gereedschappen om gebieden in verschillende vormen te maken, een om de eigenschappen van het gebied te bewerken en tenslotte een om een geselecteerd gebied te verwijderen; u kunt deze functies aanroepen met het menu Projecties,
rechts daarvan staat uw werkgebied, waar u alle vormen van gebieden kunt tekenen die u wilt met de relevante gereedschappen,
rechts daarvan wordt een verticale set met pictogrammen weergegeven; het gebruik is duidelijk, maar een hulppop-up geeft u wat informatie over elke functie,
tenslotte staat helemaal rechts nog een weergavegebied, als een lijst met eigenschappen van de gemaakte gebieden. Een klik op een item van de lijst selecteert automatisch de corresponderende vorm in het werkgebied.
De menubalk is soortgelijk aan het hoofdmenu, slechts een paar menu's of menu-items zijn anders:
Tegengesteld aan andere filters maakt deze plug-in geen afbeelding, maar een tekstbestand. U moet uw werk dus opslaan in een indeling van een tekstbestand.
![]() |
Tip |
---|---|
Met → kunt u een voorbeeld zien van de inhoud van het tekstbestand. |
In de plug-in kunt u het opgeslagen tekstbestand openen. De in uw bestand gedefinieerde gebieden zullen worden geladen en weergegeven; als de weergegeven afbeelding niet de originele is of niet in dezelfde grootte, zal GIMP u vragen om de schaal aan te passen.
Dit menu biedt u speciale functies:
Hier kunt u het selectiegebied verbergen of weergeven.
Hier ziet u de ruwe gegevens zoals u ze zou opslaan of lezen vanuit een bestand.
U kunt hier de modus voor de afbeelding kiezen en werken met een weergave Grijswaarden.
U zult dit menu zelden gebruiken omdat het veel gemakkelijker is om toegang tot de gereedschappen te krijgen door op de pictogrammen aan de linkerkant van het werkgebied te klikken.
De pijl geeft hier het gereedschap Verplaatsen weer. Wanneer het geactiveerde gereedschap is geselecteerd, kunt u een gebied op de afbeelding selecteren en verplaatsen.
Met een veelhoek kunt u de pijl gebruiken om een van de rode punten te verplaatsen. Klik met rechts op een segment tussen twee rode punten om een pop-upmenu te openen dat, naast verscheidene andere, de mogelijkheid biedt een nieuw punt toe te voegen. Als u met rechts klikt op een rode punt, kunt u die verwijderen.
Deze gereedschappen laten u gebieden in verscheidene vormen maken: klik op de afbeelding, verplaats de aanwijzer en klik opnieuw.
Met dit eenvoudige dialoogvenster kunt u enkele items invoeren die naar het resulterende uitvoerbestand zullen worden geschreven; ofwel als opmerkingen (Auteur, Beschrijving) of als waarden voor attributen van de HTML-tags (Afbeeldingsnaam, Titel, Standaard URL).
Met het menu “Gereedschappen” kunt u hulplijnen maken en zelfs rechthoekige gebieden met gelijke afstanden maken.
Hier kunt u het raster voor de afbeelding in- en uitschakelen of enkele eigenschappen voor het raster configureren.
De hulplijnen worden gemaakt aan de rand van de afbeelding, maar kunnen worden verplaatst door te klikken op de rode vierkanten op elke lijn, een soortgelijk iets als voor de hulplijnen van GIMP. Door de hulplijnen te gebruiken bent u in staat actieve rechthoeken in de afbeelding te maken.
In plaats van het maken van geometrische vormen om de actieve gebieden te selecteren, zou u een array van rechthoeken kunnen gebruiken, elk ervan geeft een actief gebied weer, door te klikken op “Hulplijnen aanmaken”. In het menu dat naar voren komt kunt u de breedte en hoogte instellen van de rechthoeken, de afstand tussen hen, het aantal rijen en kolommen en het bovenste en linker beginpunt voor de array. Alle maten zijn in beeldpunten. Als u niet tevreden bent met het resultaat zou u elke rechthoek aan kunnen passen door de rode punten te verplaatsen, zoals gewoonlijk.
De meeste items hier zijn slechts sneltoetsen naar enkele functies die al zijn beschreven. Uitzonderingen:
Hier kunt u het item van een gebied naar de onder- of bovenkant van de gebiedenlijst verplaatsen.
In het hoofdgebied van het venster van Beeldkaart, aan de linkerkant, zult u uw werkgebied vinden waar u alle vormen van gebieden kunt tekenen die u wilt, met de relevante gereedschappen.
Naast het werkgebied staan verticaal weergegeven pictogrammen, een voor de aanwijzer, drie voor het aanroepen van gereedschappen om gebieden in verschillende vormen te maken, een om de eigenschappen van het gebied te bewerken en tenslotte een om een geselecteerd gebied te verwijderen; u kunt deze functies ook aanroepen met het menu Projecties.
![]() |
Let op |
---|---|
Let erop dat de gebieden elkaar niet zouden moeten overlappen. |
Aan de rechterkant staat een weergavegebied, als een lijst met eigenschappen van de gemaakte gebieden. Een klik op een item in die lijst selecteert automatisch de corresponderende vorm in het werkgebied en kunt u het aanpassen.
Naast het weergavegebied staat een verticale set met pictogrammen; het gebruik is duidelijk, maar een hulppop-up geeft u wat informatie over elke functie.
Helaas werken de symbolen van pijlen, om een item in de lijst te verplaatsen naar boven of beneden, hier niet. Maar natuurlijk heeft u zorgvuldig vermeden om overlappende gebieden te maken, dus zou u deze functies toch al niet gebruiken.