Vă rugăm să consultați Secțiune 5, „ Paths ” dacă nu știți ce este o cale.
Dialogul „trasee” este utilizat pentru a gestiona trasee, permițând crearea sau ștergerea, salvarea, conversii de la și la selecții, etc.
Dialogul „Trasee” este un dialog andocabil; a se vedea secțiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor în manevrarea lor.
Puteți să îl accesați:
din meniul imagine:
→ → .din meniul tab în orice dialog andocabil cu clic pe și selectarea
→ ,În meniul ferestre detașabile care apare numai în cazul în care cel puțin un dialog rămâne deschis. În acest caz, puteți începe dialogul „trasee” din meniul imagine: → .
există o listă deFiecare traseu aparține unei imagini: traseele sunt componente ale imaginilor la fel ca straturile. Dialogul trasee vă arată o listă a tuturor traseelor care aparțin imaginii active în prezent: Comutarea imaginilor determină dialogul să afișeze o altă listă de trasee. Dacă dialogul trasee este încorporat într-un docul „straturi, canale și trasee”, puteți vedea numele imaginii active în meniul imagine din partea de sus a docului. (În caz contrar, puteți adăuga un meniu imagine la Doc alegând „Arată meniul imagine” din meniul tab.)
If you are familiar with the Layers dialog, you have a head start, because the Paths dialog is in several ways similar.
At the top, there are two „Lock” icons:
A „path” icon tells us whether editing the current path is locked (disabled) or not. Clicking the icon toggles between enabled and disabled.
Notă | |
---|---|
Until GIMP 2.10.32 this was called Lock Path Strokes. That name was considered ambiguous, because the term strokes is also used for stroking lines along a path, which this option does not change. |
A „cross with arrows” icon tells us whether the current path position is locked (disabled) or not. When the path position is locked, the path can't be moved. Clicking the icon toggles between enabled and disabled.
The Paths dialog itself shows a list of all paths that exist in the image, with four items for each path:
O pictogramă „ochi deschis” în cazul în care calea este vizibilă, sau un spațiu gol, altfel. „Vizibilă” înseamnă că o urmă a căii este desenată pe ecranul imaginii. Calea nu este de fapt afișată în pixelii imaginii cu excepția cazului în care a fost trasată sau în alt mod redare. Făcând clic în simbolul ochi se comută vizibilitatea căii.
Un simbol „lanț” simbol este arătat în dreapta simbolului ochi în cazul în care calea este blocată la transformări, sau un spațiu gol, altfel. „Blocare la transformări” înseamnă că face parte dintr-un set de elemente (straturi, canale, etc), care sunt toate afectate în același mod de transformări (scalare, rotație, etc) aplicate la oricare dintre ele. Făcând clic pe simbolul lanț se comută starea de transformare-blocare a căii.
O mică pictogramă previzualizare care prezintă o schiță a căii. Dacă faceți clic pe icoana și glisați într-o imagine, acest lucru va crea o copie a căii în această imagine.
Numele căii, care trebuie să fie unic în imagine. Dublu-clic pe numele vă va permite să-l editați. Dacă numele pe care îl creați există deja, va fi adăugat un număr (de exemplu, „ #1 ”) pentru a-l face unic.
În cazul în care lista nu este goală, la un moment dat unul dintre membri este imaginea activă, care va fi obiectul oricăror operațiuni pe care le efectuați utilizând meniul de dialog sau butoanele din partea de jos: calea activă este afișată evidențiată în listă. Făcând clic pe oricare dintre intrări va face calea activă.
Click-dreapta pe orice element din listă deschide Meniul Trasee.. De asemenea, puteți accesa meniul trasee din meniul tab.
Butoanele din partea de jos a dialogului trasee corespund tuturor elementelor din meniul trasee (accesate prin clic dreapta pe o intrare în lista de căi), dar unele dintre ele au opțiuni suplimentare care se obțin prin apăsarea tastelor modificator în timp ce apăsați butonul.
See New Path. Holding down Shift makes a new (empty) path with the last used values, without opening the New Path dialog.
See Raise Path. Holding down Shift moves the path to the top of the list.
See Lower Path. Holding down Shift moves the path to the bottom of the list.
A se vedea Duplică acest traseu.
Convertește traseul într-o selecție; a se vedea Traseu la selecție pentru o explicație completă. Aveți posibilitatea să utilizați suplimentar taste pentru a seta modul în care noua selecție interacționează cu selecția existentă:
Modificatori | Acțiune |
---|---|
Nici una | Înlocuire selecție existentă |
Shift | Adăugare la selecție |
Ctrl | Scădere din selecție |
Shift+Ctrl | Se intersectează cu selecția. |
Holding down Shift brings up the Advanced Options dialog, which probably is only useful to GIMP developers.
See Stroke Path. Holding down Shift strokes the path based on the last used values without opening the Stroke Path dialog.
Delete Path deletes the currently selected path.
Meniul traseu poate deschis prin clic dreapta pe un item traseu din listă în dialogul trasee sau alegând intrarea de sus ("meniul trasee") din tabul dialog trasee. Acest meniu vă oferă acces la majoritatea operațiilor care afectează trasee.
Edit Path is an alternative way to activate the Paths tool, used for creating and manipulating paths. It can also be activated from the Toolbox, or by using the keyboard shortcut B.
Editare atribute traseu deschide un mic dialog care vă permite să schimbați numele traseului. De asemenea, puteți face acest lucru făcând dublu clic pe numele din tabel în dialogul traseu.
Color Tag brings up a sub menu, similar to the one in the Layers Dialog, that allows you to select a color tag for the selected path.
Traseu nou creează un traseu nou, îl adaugă la lista din dialogul trasee și o face calea activă pentru imagine. Acesta va deschide un dialog care vă permite să dați un nume traseului. Noul traseu este creat fără puncte de ancorare, astfel încât va trebui să utilizați instrumentul de cale să-i atribuie unele înainte de a putea fi folosit.
Ridică acest traseu mută traseul puțin mai sus în tabelul cu lista traseelor. Poziția traseului în listă nu are nici o semnificație funcțională, astfel încât acesta este pur și simplu doar un avantaj care vă va ajuta să păstrați lucrurile organizate.
coboară acest traseu mută traseul un slot mai jos în Listă din dialogul trasee. Poziția din listă nu are nici o semnificație funcțională, astfel încât aceasta este pur și simplu un avantaj pentru a vă ajuta să păstrați lucrurile organizate.
Duplicate Path creates a copy of the active path, assigns it a unique name, adds it to the list in the Paths dialog, and makes it the active path for the image. The copy will be visible only if the original path was visible.
Ștergere traseu va șterge traseul curent selectat.
Îmbinare trasee vizibile adună toate traseele din imaginea care sunt vizibile (toate cele pentru care simbolul „ochi deschis” apare în dialogul traseu), și le transformă în componentele unui singur traseu. Acest lucru poate fi convenabil, dacă doriți trasarea identică a tuturor, etc.
These commands all convert the active path into a selection, and then combine it with the existing selection in the specified ways. (Path to Selection discards the existing selection and replaces it with one formed from the path.) If necessary, any unclosed components of the path are closed by connecting the last anchor point to the first anchor point with a straight line. The „marching ants” for the resulting selection should closely follow the path, but don't expect the correspondence to be perfect.
Această operațiune poate fi accesată în mai multe moduri:
Dintr-un meniu imagine, cu
→Din meniul de dialog trasee, cu
.Din butonul Selecție la traseu în partea de jos a dialogului traseu.
Selecție la traseu creează un nou traseu din selecția imaginii. În cele mai multe cazuri, calea care rezultă va urma îndeaproape „furnicile în marș ” ale selecției, dar corespondența nu va fi, de obicei, perfectă.
Conversia unei măști de selecție bidimensionale într-o cale uni-dimensională implică niște algoritmi destul de complicat: puteți modifica modul în care se face folosind Opțiuni avansate, care sunt accesate prin menținere Shift apăsat în timp ce apăsați butonul Selecție la traseu în partea de jos a dialogului traseu. Acest lucru conduce la un dialog cu Opțiuni avansate, care vă permite să setați 20 opțiuni diferite și variabile, toate cu nume criptice. Opțiunile avansate sunt într-adevăr destinate numai pentru dezvoltatori, și de a-i ajuta să treacă dincolo de sfera de aplicare a acestei documentații. În general vorbind, Selecția la traseu va face ceea ce vă așteptați să facă, și nu aveți nevoie să vă îngrijorați despre modul în care aceasta se efectuează (cu excepția cazului în care vă doriți asta).
Această operațiune poate fi accesată în mai multe moduri:
From an the main menu, as
→From the Paths dialog menu, as
.From the Fill Path button in the Tool Options for the Paths tool.
Fill Path fills all areas delimited by the path with the current foreground color or currently selected pattern. See the section about Fill Path for more information.
Această operațiune poate fi accesată în mai multe moduri:
Din meniu imagine, as
→Din meniul de dialog trasee,
.Din butonul Trasează de-a lungul traseului în partea de jos a dialogului trasee.
From the Stroke Path button in the Tool Options for the Paths tool.
Stroke Path renders the active path on the active layer of the image, permitting a wide variety of line styles and stroking options. See the sections about Stroke Path and Stroking for more information.
Copiere traseu copiază calea activă prin intermediul Clipboard, permițându-vă să-l lipiți într-o imagine diferită.
Indicație | |
---|---|
De asemenea, aveți posibilitatea să copiați și să lipiți o cale prin glisarea pictogramei sale din dialogul trasee în imaginiea țintă. |
Notă | |
---|---|
When you copy a path to an image, it is not visible. You have to make it visible in the Paths dialog. |
Lipire traseu creează o nouă cale din conținutul Clipboard-ul traseu, îl adaugă la lista din dialogul trasee și îl face calea activă pentru imagine. Dacă nicio cale nu a fost copiată anterior în Clipboard, elementul de meniu va fi inactivă.
Export traseu vă permite să salvați o cale ca un fișier: va apărea un dialog salvare de fișier care vă permite să specificați numele fișierului și locația. Puteți adăuga mai târziu această cale la orice imagine GIMP utilizând comanda Importă traseu. Formatul utilizat pentru salvarea traseelor este SVG: aceasta înseamnă că programele vectoriale-grafice ar fi Sodipodi sau Inkscape vor putea de asemenea importa căile pe care le salvați. Consultați secțiunea Paths pentru mai multe informații despre fișierele SVG și modul în care acestea se referă la trasee GIMP.
Import traseu creează o nouă cale dintr-un fișier SVG: apare un dialog de selectare a fișierelor care vă permite să navigați la fișiere. Consultați secțiunea Trasee pentru informații despre fișierele SVG și modul în care acestea se referă la trasee GIMP.