2.2. Dialog canale

Fig. 15.9. Dialogul canale

Dialogul canale

Dialogul canale este interfața principală pentru editarea, modificarea și gestionarea canalelor. Canalele au o utilizare dublă. Acesta este motivul pentru care dialogul este împărțit în două părți: prima parte pentru canalele de culoare și a doua parte pentru măștile de selecție.

Color channels apply to the image and not to a specific layer. Basically, three primary colors are necessary to render all the wide range of natural colors. As other digital software, GIMP uses Red, Green, and Blue as primary colors. The first and primary channels display the Red, Green, and Blue values of each pixel in your image. Next to the channel name is a thumbnail displaying a grayscale representation of each channel, where white is 100% and black is 0% of the primary color. Alternatively, if your image is not a colored but a Grayscale image, there is only one primary channel called Gray. For an Indexed image with a fixed number of known colors there is also only one primary channel called Indexed. Then there is an optional channel called Alpha. This channel displays transparency values of each pixel in your image (See Alpha Channel in Glossary). In front of this channel is a thumbnail displaying a grayscale representation of the transparency where white is opaque and visible, and black is transparent and invisible. If you create your image without transparency then the Alpha channel is not present, but you can add it from the Layers dialog menu. Also, if you have more than one layer in your image, GIMP automatically creates an Alpha channel.

[Notă] Notă

GIMP nu acceptă modele de culoare CMYK sau YUV.

Fig. 15.10. Reprezentarea unei imagini cu canale

Reprezentarea unei imagini cu canale

Canalul roșu

Reprezentarea unei imagini cu canale

Canalul verde

Reprezentarea unei imagini cu canale

Canalul albastru

Reprezentarea unei imagini cu canale

Canal Alfa

Reprezentarea unei imagini cu canale

Toate canalele


Imaginea corectă este descompusă în trei canale de culoare (roșu, verde și albastru) și canalul alfa pentru transparență. Pe imaginea din dreapta, transparența este afișată ca o tablă de șah gri. În canalul de culoare alb este întotdeauna alb, deoarece toate culorile sunt prezente și negru este negru. Pălăria roșie este vizibilă în canalul roșu, dar aproape invizibilă în alte canale. Acest lucru la fel pentru verde deschis și albastru, care sunt vizibile numai în canalele lor proprii și invizibile în altele.

2.2.1. Activarea dialogului

Dialogul Canale este un dialog andocabil; a se vedea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

 • dintr-un meniu imagine: FerestreDialoguri andocabileCanale;

 • din meniul tab în orice dialog andocabil apăsând clic pe și selectând Adăugare tabCanale.

În meniul Ferestre, există o listă de ferestre detașabile care există numai în cazul în care cel puțin un dialog rămâne deschis. În acest caz, puteți deschide dialogul Canaledin meniul imagine: FerestreCanale.

2.2.2. Utilizarea dialogului canal

2.2.2.1. Prezentare generală

Canalele de sus sunt canalele de culoare și opțional canalul alfa. Ele sunt întotdeauna organizate în aceeași ordine și nu pot fi șterse. Măștile de selecție sunt descrise mai jos și afișate ca o listă în dialog. Fiecare canal apare în listă cu atributele sale, inclusiv o miniatură și numele acestuia. Un clic-dreapta într-o listă de canale deschidemeniul contextual al canalului.

2.2.2.2. Atribute canal

Fiecare canal este afișat în lista cu propriile atribute, care sunt foarte asemănătoare cu atributele strat:

Vizibilitate canal

În mod implicit, fiecare canal și, astfel, fiecare valoare de culoare este vizibilă. Acest lucru este indicat de o pictogramă ochi deschis. Făcând clic pe simbolul ochiului (sau spațiul în cazul în care canalul nu este vizibil) va comuta vizibilitatea canalului.

Canale înlănțuite

Canalele reprezentând măști de selecție (noile canale din partea de jos a listei de canale) pot fi grupate utilizând butonul cu simbolul lanțului. Apoi, aceste canale sunt toate afectate în același mod de operațiuni aplicate la oricare dintre ele.

Canalele de culoare primară (canalele implicite din partea superioară a listei de canale) pot fi de asemenea grupate. În mod implicit, toate canalele de culoare (și canalul alfa) sunt selectate, intrările listei lor sunt evidențiate. Operațiunile vor fi efectuate pe toate canalele. Făcând clic pe o listă de canale de intrare puteți dezactiva acest canal. Operațiuni precum colorarea unui strat vor fi apoi aplicate numai canalelor selectate (grupate). Dacă faceți clic din nou pe intrarea listei, veți activa canalul.

Pictograma

O pictogramă de previzualizare reprezintă efectul canalului. Pe o mască de selecție, această previzualizare poate fi extinsă prin menținerea clic apăsat.

Nume canal

Numele canalului, care trebuie să fie unic în cadrul imaginii. Dublu-clic pe numele unui canal de mască de selecție vă va permite să-l editați. Numele canalelor primare (roșu, verde, albastru, Alpha) nu pot fi modificate.

[Atenție] Atenție

Canalele activate apar evidențiate (în general) în albastru în dialog. Dacă faceți clic pe un canal din listă, comutați activarea canalului corespunzător. Dezactivarea unui canal de culoare roșu, albastru sau verde are consecințe severe. De exemplu, dacă dezactivați canalul albastru, toți pixelii de acum înainte adăugate la imagine nu vor avea componenta albastră, și astfel un pixel alb va avea culoarea galben complementară.

2.2.2.3. Gestionarea canalelor

Sub lista de canale este un set de butoane care vă permit să efectuați unele operații de bază pe lista de canale.

Editarea atributelor canalului

Disponibil numai pentru măști de selecție. Aici aveți posibilitatea să modificați numele canalului . Ceilalți doi parametri influențează vizibilitatea canalului în fereastra imaginii; Ele controlează opacitatea și culoarea utilizate pentru mască în fereastra de imagine. Un clic pe butonul de culoare afișează selectorul de culoare GIMP și apoi puteți schimba culoarea măștii.

Canal nou

Puteți crea aici un nou canal. Dialogul afișat vă permite să setați opacitatea și culoarea măștii utilizate în imagine pentru a reprezenta selecția. (Dacă utilizați butonul Canal nou în meniul canal, puteți crea acest nou canal cu opțiunile utilizate anterior apăsând tasta Shift atunci când faceți clic pe el). Acest canal nou este o mască de canal (o mască de selecție) aplicată peste imagine. A se vedea Mască de selecție

Ridicați canalul

Disponibil numai pentru măști de selecție: puteți pune aici canalul până la un nivel din listă. Apăsați tasta Shift pentru a muta canal în partea de sus a listei.

Canal inferior

Puteți pune aici pune canalul pe cel mai jos nivel în listă. Apăsați tasta Shift pentru a muta canalul în partea de jos a listei.

Duplicare canal

Puteți crea aici o copie a canalului activ. Numele canalului nou este sufixat cu un număr.

[Indicație] Indicație

De asemenea, puteți duplica un canal de culoare sau canalul alfa. Este o modalitate ușoară de a păstra o copie a acestora și de a le utiliza mai târziu ca o selecție într-o imagine.

Canal la selecție

Aici aveți posibilitatea să transformați canalul pentru a deveni o selecție. În mod implicit, selecția derivată dintr-un canal înlocuiește orice selecție activă anterioară. Este posibil să se schimbe acest lucru făcând clic pe tastele de control.

 • Shift: selecția derivată dintr-un canal se adaugă la selecția activă anterioară. Selecția finală este fuzionată din ambele.

 • Ctrl: selecția finală este scăderea selecției derivate dintr-un canal de la cel activ anterior.

 • Shift+Ctrl: selecția finală este intersecția de selecții derivate dintr-un canal cu cel activ anterior. Numai părțile comune sunt păstrate.

Ștergere canal

Disponibil numai pentru măști de selecție: puteți șterge aici canalul activ.

2.2.2.4. Meniu contextual canale

Fig. 15.11. Meniu contextual canal

Meniu contextual canal

Prezentare generală

Puteți obține meniul contextual al canalului prin clic dreapta pe o miniatură canal. Acest meniu oferă aceleași operațiuni pe canale ca cele disponibile de la butoanele de dialog. Singura diferență se referă la transformarea în operațiunile de selecție, fiecare dintre ele având propria intrare în meniu.

Editarea atributelor canalului, Canal nou, Ridicați canalul, Canal inferior, Duplicare canal, Ștergere canal

A se vedea Administrare canale.

Canal la selecție

Selecția derivată din canal înlocuiește orice selecție activă anterioară.

Adăugare la selecție

Selecția derivată din canal se adaugă la selecția activă anterioară. Selecția finală se îmbină cu ambele.

Scădere din selecție

Selecția finală este scăderea selecției derivate dintr-un canal din selecția activă anterioară.

Intersectează cu selecția

Selecția finală este intersecția selecției derivată dintr-un canal cu selecția activă anterioară. Numai părțile comune sunt păstrate.

2.2.3. Măști de selecție

Fig. 15.12. O selecție compusă din canale.

O selecție compusă din canale.

Canalele pot fi utilizate pentru a salva și restaura selecțiile. În dialogul canal puteți vedea o miniatură reprezentând selecția. Măștile de selecție sunt o modalitate grafică de a construi selecții într-un canal de nivel gri unde sunt selectate pixelii albi și nu sunt selectați pixelii negri. De aceea, pixelii gri sunt selectați parțial. Vă puteți gândi la ele ca estompări de selecție, o tranziție lină între selectate și ne-selectate. Acest lucru este important pentru a evita efectul de pixelizare urât atunci când completați selecția sau atunci când ștergeți conținutul său după izolarea unui subiect din fundal.

Crearea măștilor de selecție

Există mai multe moduri de a inițializa o mască de selecție.

 • Din meniul ferestrei imagine SelecțieSalvare în canal dacă există o selecție activă.

 • În fereastra imagine butonul de jos-stânga creează o Mască rapidă; conținutul va fi inițializat cu selecția activă.

 • Din dialogul canal, atunci când faceți clic pe butonul Canal nou sau din meniul contextual. Când este creată, această mască de selecție apare în dialogul canal, denumită Mască de copiere selecție cu un număr în coadă. Puteți modifica acest lucru utilizând meniul contextual pe care îl obțineți prin clic dreapta pe canal.

2.2.3.1. Utilizarea măștilor de selecție

După inițializarea canalului, selectată (evidențiată în albastru), vizibilă (pictogramă ochi în dialog) și afișată după dorință (atribute de culoare și opacitate), puteți începe să lucrați cu toate instrumentele de vopsea. Culorile folosite sunt importante. Dacă pictați cu altă culoare decât alb, gri sau negru, valoarea culorii (luminozitatea) va fi utilizată pentru definirea unui gri (mediu, luminos sau întunecat). Când masca este pictată, o puteți transforma într-o selecție făcând clic pe butonul (Canal la selecție) sau din meniul contextual.

Puteți lucra în măști de selecție nu numai cu instrumentul de vopsea, dar, de asemenea, și cu alte instrumente. De exemplu, aveți posibilitatea să utilizați instrumentele de selecție pentru a umple suprafețele uniform cu degradeuri sau tipare. Adăugând multe măști de selecție în listă puteți compune cu ușurință selecții foarte complexe. Se poate spune că o mască de selecție este la o selecție precum un strat este pentru o imagine.

[Atenție] Atenție

Atâta timp cât o mască de selecție este activată, lucrați în mască și nu în imagine. Pentru a lucra în imagine trebuie să dezactivați toate măștile de selecție. Nu uitați, de asemenea, pentru a opri afișarea măștii în imagine prin eliminarea icoanei ochi. Verificați, de asemenea, că toate canalele RGB și alfa sunt activate și afișate în imagine.

2.2.4. Mască rapidă

Fig. 15.13. Dialog mască rapidă

Dialog mască rapidă

O Mască rapidă este o Mască de selecție utilizată temporar pentru a desena o selecție. Temporar înseamnă că, spre deosebire de o mască de selecție normală, aceasta va fi ștearsă din lista de canale după transformarea sa în selecție. Uneori instrumentele de selecție își ating limitele lor atunci când trebuie să fie utilizate pentru a face selecție complexă de desenare, progresivă. În acest caz, folosirea unei măști rapide este o idee bună, care poate da rezultate foarte bune.

2.2.4.1. Se activează dialogul

Masca rapidă se poate activa în moduri diferite:

 • Din meniul imagine: SelecțieComută mască rapidă.

 • Făcând clic pe butonul din stânga-jos a arătat cu roșu pe screenshot.

 • Utilizând combinație de taste Shift+Q.

2.2.4.2. Crearea unei măști rapide

Pentru a inițializa o mască rapidă, faceți clic pe butonul din stânga jos din fereastra imagine. Dacă a existat o selecție activă în imagine, atunci conținutul său apare neschimbat în timp ce bordura este acoperită cu o culoare roșie translucidă. În cazul în care nici o selecție a fost activă, atunci toată imaginea este acoperită cu o culoare roșie translucidă. Un alt clic pe butonul din stânga jos va dezactiva masca rapidă.

Din dialogul canal puteți face dublu clic pe numele sau miniatura pentru a edita atributele QMask. Apoi, puteți schimba opacitatea și culoarea sa de umplere. La fiecare moment puteți ascunde masca făcând clic pe icoana ochi din fața QMask.

Masca este codificat în tonuri de gri, astfel încât trebuie să utilizați alb sau gri pentru a micșora zona limitată de mască și negru pentru a crește. Zona pictate în lumină sau gri închis vor fi zone de tranziție pentru selecția estompată. Când masca este pregătită, faceți clic din nou pe butonul din stânga jos din fereastra imagine și masca rapidă va fi eliminată din lista de canale și convertită într-o selecție.

Masca rapidă are ca scop pictarea unei selecții și tranzițiile sale cu instrumente de pictură, fără a vă faceți griji despre gestionarea măști de selecție. Este o modalitate buna de a izola un subiect într-o imagine, deoarece odată ce selecția se face trebuie doar să eliminați conținutul său (sau inversă în cazul în care subiectul este în selecție).

2.2.4.3. Utilizarea măștii rapide cu un degrade

Descriere

 1. Screenshot de la imagine fereastră cu mască rapidă activată. Atâta timp cât masca rapidă este activată, toate operațiunile sunt efectuate pe ea. Un degrade de la negru (stânga) la alb (dreapta) a fost aplicat la masca.

 2. Masca rapidă este acum dezactivată. Selecția ocupă jumătatea dreaptă a imaginii (furnicile în marș), deoarece limita selecției se află la mijlocul degradeului.

 3. O trasare este acum adăugată peste selecția activată. Ciudat! Degradeul, deși nu este vizibil, rămâne activ peste tot în imagine, în zonele selectate și neselectate!

După apăsarea butonului mască rapidă, comanda generează un canal temporar de 8 biți (0-255), pe care este stocată activitatea de selecție progresivă. Dacă o selecție este deja prezentă, masca este inițializată cu conținutul selecției. Odată ce masca rapidă a fost activată, imaginea este acoperită de un voal roșu semi-transparent. Acesta reprezintă pixelii neselectați. Orice paint tool poate fi folosit pentru a crea selecții pe masca rapidă. Acestea trebuie să utilizeze numai culori în tonuri de gri, conforme cu proprietățile canalului, alb care să permită definirea viitorului loc selectat. Selecția va fi afișată imediat ce masca rapidă va fi comutată, dar canalul său temporar nu va mai fi disponibil.

[Indicație] Indicație

Pentru a salva într-un canal selecția efectuată cu masca rapidă selectați în meniul imagine Selecție/Salvează în canal

2.2.4.4. Utilizare
 1. Deschide o imagine sau creează un document nou.

 2. Activați masca rapidă utilizând butonul din partea stângă din fereastra imagine. Dacă este prezentă o selecție, masca este inițializată cu conținutul selecției.

 3. Alegeți un instrument de desenare și să-l utilizați cu culori în tonuri de gri pe masca rapidă.

 4. Dezactivați masca rapidă utilizând butonul din partea stângă din fereastra imagine.