GIMP user interface is available in two modes: single-window mode (default), and multi-windows mode that you can get unchecking the
→ option.Când porniți GIMP fără nici o imagine deschisă, fereastra imaginii pare a fi absentă în modul fereastră unică, în timp ce în modul ferestre multiple ,există o fereastră a imaginii, chiar dacă nu este nici o imagine deschisă.
Vom începe cu o scurtă descriere a componentelor prezente în mod implicit într-o fereastră de imagine obișnuită. Unele dintre componente pot fi eliminate prin utilizarea comenzilor din meniul Vizualizare.
Notă | |
---|---|
În ciuda modului cu o singură fereastră, vom folosi „fereastra imaginii” pentru „zona de imagine”. |
Title Bar: The Title Bar in an image window without an image displays „GNU Image Manipulating Program”. An image window with an image displays the image name and its specifications in the title bar according to the settings in Preference Dialog. The Title Bar is provided by the operating system, not by GIMP, so its appearance is likely to vary with the operating system, window manager, and/or theme.
Dacă ați deschis o imagine non-xcf, aceasta este „(importată)” ca fișier .xcf și numele său original apare în bara de stare din partea de jos a ferestrei imaginii.
When an image is modified, an asterisk appears in front of its title.
Meniu imagine: Imediat sub bara de titlu apare bara de meniu (cu excepția cazului în care a fost suprimată). Meniul Imagine oferă acces la aproape fiecare operațiune pe care o puteți efectua pe o imagine. Puteți, de asemenea, să apăsați clic dreapta pe o imagine pentru a afișa un pop-up cu meniul imaginii, [1], sau clic stânga pe simbolul „săgeată”din colțul din stânga sus, numit butonul meniu, descris mai jos. Multe comenzi de meniu sunt, de asemenea, asociate unor scurtături de tastatură așa cum se arată în meniu. Puteți defini propriile scurtături de tastatură personalizate pentru acțiuni de meniu, dacă activați Folosește scurtături de tastatură dinamice în dialogul Preferințe.
Menu Button: Click the Menu Button to display the Image Menu in a column, (essential in full screen mode). If you like to use keyboard shortcuts, use Shift+F10 to open the menu.
Riglă: În configurația implicită, riglele sunt afișate deasupra și la stânga imaginii. Utilizați riglele pentru a determina coordonatele din imagine. Unitatea implicită pentru rigle este pixelul; Utilizați configurările descrise mai jos pentru a utiliza o altă unitate decât pixelii.
Una dintre cele mai importante utilizări ale riglelor este crearea de ghidaje. Apăsați clic și glisați o riglă în imagine pentru a crea un ghidaj. Un ghidaj este o linie care vă ajută să poziționați cu acuratețe lucrurile — sau să verificați că o altă linie este cu adevărat orizontală sau verticală. Utilizând unealta de mutare puteți apăsa clic și glisa un ghidaj. Glisați un ghidaj în afara imaginii pentru a-l șterge; Puteți trage întotdeauna un alt ghidaj în imagine. Puteți utiliza chiar mai multe ghidaje, în același timp.
În zona riglei, poziția indicatorului mausului este marcată cu două capete mici de săgeată orientate vertical și orizontal.
QuickMask Toggle: The small button in the lower left corner of the image toggles the Quick Mask on and off. When the Quick Mask is on, the button is outlined in red. See QuickMask for more details on this highly useful tool.
Coordonate pentru indicator: Când indicatorul (cursorul mausului, dacă utilizați un maus) se află în limitele imaginii, zona dreptunghiulară din colțul din stânga jos al ferestrei afișează coordonatele indicatorului curent. Unitățile de măsură sunt aceleași ca și ale riglelor.
Meniul Unități: Utilizați meniul unități pentru a modifica unitățile utilizate pentru rigle și în alte câteva scopuri. Unitatea implicită este pixelul, dar puteți schimba rapid la inch, cm, sau mai multe alte posibilități folosind acest meniu. Rețineți că configurarea de „Punct la punct” din meniul Vizualizare afectează modul de scalare pentru afișare: consultați Punct la punct pentru mai multe informații.
Butonul Zoom: Există o serie de moduri de a mări sau micșora imaginea, dar butonul de zoom este, probabil, cel mai simplu. Aveți posibilitatea să introduceți direct un nivel de zoom în caseta text pentru un control mai precis.
Zona de stare: Zona de stare se află în partea de jos a ferestrei imagini. În mod implicit, zona de stare afișează numele original al fișierului imagine.xfc și cantitatea de memorie de sistem utilizată de imagine. Utilizați → → → pentru a personaliza informațiile afișate în zona de stare. În timpul operațiunilor consumatoare de timp, zona de stare afișează temporar operațiunea de execuție și cât este completată operațiunea.
Notă | |
---|---|
Note that the memory used by the image is very different from the image file size. For instance, a 70 kB .PNG image may occupy 246 kB in RAM when displayed. There are two primary reasons the difference in memory usage. First, a .PNG file is compressed format, and the image is reconstituted in RAM in uncompressed form. Second, GIMP uses extra memory, and copies of the image, for use by the Undo command. |
Butonul Anulează: În timpul operațiunilor complexe consumatoare de timp, de obicei pentru un modul, un buton de anulare apare temporar în colțul din dreapta jos a ferestrei. Utilizați butonul Anulare pentru a opri operațiunea.
Notă | |
---|---|
Unele module pot răspunde urât la acțiunea de anulare, lăsând uneori bucăți corupte de imagini în spate. |
Control de navigare: Acesta este un mic buton în formă de cruce în colțul din dreapta jos al afișajului imaginii. Apăsați clic și mențineți apăsat (nu eliberați butonul mausului) pe controlul de navigare pentru a afișa previzualizarea navigării. Previzualizarea navigării are o vizualizare în miniatură a imaginii cu suprafața afișată schițată. Utilizați previzualizarea navigării pentru a vedea rapid o altă parte a imaginii — mutați mausul în timp ce se menține apăsat butonul. Fereastra de navigare este adesea cel mai convenabil mod de a naviga rapid în jurul unei imagini mari, cu doar o porțiune mică afișată. (Consultați Dialogul de navigare pentru alte moduri de a accesa fereastra de navigare). (în cazul în care mausul are un buton de mijloc, apăsați clic și glisați pentru a trece peste imagine).
Inactive Padding Area: When the image dimensions are smaller than the image window, this padding area separates the active image display from the rest of the user interface, so you're able to distinguish between them. You cannot apply any Filters or Operations in general to the inactive area.
Afișarea imaginii: Cea mai importantă parte a ferestrei imaginii este, desigur, imaginea afișată sau canavaua. Ocupă zona centrală a ferestrei, înconjurată de o linie galbenă punctată care arată limita imaginii, pe un fundal gri neutru. Puteți modifica nivelul de zoom al imaginii afișate într-o varietate de moduri, inclusiv configurarea zoom-ului descrisă mai jos.
Comutator de redimensionare pentru fereastra imaginii: Dacă această caracteristică este inactivată, la modificarea dimensiunii ferestrei imaginii prin clic și glisarea limitelor bordurii, dimensiunea imaginii și zoom-ul nu se modifică. Dacă faceți fereastra mai mare, de exemplu, atunci veți vedea mai mult din imagine. Dacă acest buton este apăsat, oricum imaginea se redimensionează atunci când fereastra se redimensionează, astfel încât (mai ales) aceeași porțiune a imaginii este afișată și înainte și după ce fereastra este redimensionată.
Indicație | |
---|---|
Glisați și plasați o imagine în fereastra de instrumente dintr-un navigator de fișiere pentru a deschide imaginea în propria fereastră a imaginii sau tab. Glisarea unui fișier imagine în dialogul strat o adaugă la imagine ca un nou strat. |
Dimensiunea imaginii și dimensiunea ferestrei imaginii pot fi diferite. Puteți potrivi fereastra cu imaginea, și vice-versa, utilizând două scurtături de tastatură:
Ctrl+J: această comandă păstrează nivelul de zoom; și adaptează dimensiunea ferestrei la dimensiunea imaginii. Comanda de împachetare face același lucru.
Ctrl+Shift+J: această comandă modifică nivelul de zoom pentru a adapta afișarea imaginii la fereastră.
[1] Utilizatorii de Apple Macintosh și cei ai unui maus cu un singur buton pot folosi Ctrl+ în schimb.