Cap. 9. Text Management

Cuprins

1. Administrare text
1.1. Zonă de text
1.2. Gestionarea stratului text
1.3. Casetă de instrument text
1.4. Meniul contextual text
2. Text
2.1. Embellishing Text
2.2. Adding Fonts
2.3. Font Problems

1. Administrare text

Textul este gestionat cu instrumentul Text. Acest instrument creează un strat nou care conține textul, deasupra stratului curent în dialogul strat, cu dimensiunea casetei text. Numele său este începutul textului.

Fig. 9.1. Exemplu de element text

Exemplu de element text

Exemplu de element text, indicând limita stratului text. (font: Utopia Bold)

Exemplu de element text

Dialogul strat, cu stratul text deasupra stratului care a fost curent.


Text can be edited directly on canvas. A text tool box, which shows up on top of the canvas above the text box, allows you to quickly change some of the text characteristics.

[Notă] Notă

The settings you change in this on canvas dialog only apply to the parts of the text that are selected, or any new text you type after the current cursor position.

De îndată ce apăsați clic pe canava cu instrumentul de Text, veți obține o casetă de text închisă și o trusă de instrumente semi-transparente deasupra.

Opțiunile instrumentului text sunt descrise în Secțiune 5.6, „Text”.

1.1. Zonă de text

Puteți începe imediat tastarea textului. Caseta text se va mări treptat. Apăsați Enter pentru adăugarea unei linii noi.

Puteți, de asemenea, extinde caseta text prin clic și glisare, la fel cum se procedează cu selecțiile. Dimensiunea casetei de text va apărea apoi în bara de stare din partea de jos a imaginii:

Pentru a edita textul, trebuie, în primul rând, selectată partea pe care doriți să o editați prin clic și glisare, sau prin combinațiile Shift+tastele săgeată și apoi utilizați opțiunile din Secțiune 1.3, „Casetă de instrument text”.

În loc să utilizați editarea textului pe canava, puteți utiliza dialogul editorului de text descris în Secțiune 5.6.3, „Text Editor”.

Se poate muta textul din imagine utilizând instrumentul Mutare: trebuie să apăsați clic pe un caracter, nu pe fundal.

Puteți obține caractere Unicode cuCtrl+Shift+U plus codul hexazecimal Unicode al caracterului dorit, de exemplu:

Fig. 9.2. Introducerea caracterelor Unicode

Introducerea caracterelor Unicode

Ctrl+Shift+U

Introducerea caracterelor Unicode

4 7

Introducerea caracterelor Unicode

Enter


Desigur, această caracteristică este mai utilă pentru introducerea de caractere speciale (unele chiar exotice), cu condiția ca glifele necesare pentru aceste caractere să poată fi furnizate de fontul ales — doar câteva fonturi de suportă klingoniana. ;-)

Unicode 0x47 (G), 0x2665, 0x0271, 0x03C0

Există posibilitatea de editare a textului mai târziu, dacă stratul de text încă există și nu a fost modificat de un alt instrument (a se vedea mai jos): se face activ stratul de text în Dialogul strat, apoi selectarea instrumentul text cu clic pe textul din fereastra imaginii.

1.2. Gestionarea stratului text

Puteți opera pe un strat de text în aceleași moduri ca orice alt strat, iar repetarea acțiunii presupune capacitatea de a re-edita textul fără a pierde rezultatele muncii depuse.

Pentru înțelegerea posibilităților de manipulare a textului, este util să realizăm că un strat text conține mai multe informații decât datele pixelilor care se văd: conține de asemenea o reprezentare a textului într-un format text-editor. Puteți vedea acest lucru în fereastra text-editor care apare în timp ce utilizați instrumentul text. De fiecare dată când modificați textul, stratul de imagine este redesenat pentru a reflecta modificările.

Acum, să presupunem că ați creat un strat de text, și apoi operați asupra lui într-un fel care nu implică instrumentul text: rotiți-l, de exemplu. Să presupunem că vă întoarceți și încercați să-l editați utilizând instrumentul text. De îndată ce editați textul, instrumentul text va redesena stratul, ștergând rezultatele operațiilor efectuate între timp.

Deoarece acest pericol nu este evident, instrumentul Text încearcă să vă protejeze de el. Dacă lucrați pe un strat text, apoi încercați mai târziu să editați textul, apare un mesaj, avertizându-vă că modificările vor fi anulate și oferindu-vă trei opțiuni:

 • editează textul oricum;

 • anulare;

 • creează un strat text nou cu același text cu stratul existent, lăsând stratul existent nemodificat.

Fig. 9.3. Avertisment că se pierd modificările

Avertisment că se pierd modificările

1.3. Casetă de instrument text

Fig. 9.4. Casetă de instrument text

Casetă de instrument text

Veți obține această casetă, care suprapune canavaua, de îndată ce apăsați clic pe pânză cu instrumentul text. Vă permite să editați textul direct pe canava.

În afară de caracteristicile uzuale de formatare a textului, cum ar fi familia de fonturi, selectoarele de stil și mărime, veți obține controlul numeric asupra decalajului de bază și spațierea selectivă, precum și posibilitatea de a modifica culoarea textului pentru o anumită selecție.

 • Modificarea fontului pentru textul selectat: de îndată ce începeți editarea numelui de font implicit, apare o listă verticală, permițându-vă să selectați un font.

 • Schimbare dimensiunii pentru text selectat: înțelesul este evident.

 • Aldin, Cursiv, Subliniat, Tăiat: înțelesul este evident.

 • Modifică linia de bază a textului selectat: "în tipografia și caligrafia europeană, linia de bază este linia pe care cele mai multe litere "stau" și după care se extind descendent" (Wikipedia). În HTML, există mai multe tipuri de linii de bază (alfabetică, ideografică, de jos...). Aici, considerați că linia de bază este "de jos" și determină locul pentru descendenți. Valoarea liniei de bază implicită "0" oferă loc pentru descendenți. Puteți să o utilizați pentru a crește spațiul între două linii numai, în timp ce Reglează spațierea liniei din opțiunile instrumentului mărește spațiul dintre toate liniile.

  Fig. 9.5. Linia de bază implicită

  Linia de bază implicită

  Linia de bază implicită marcată cu o linie roșie.


 • Schimbă spațierea textului selectat: "în tipografie, kerning... este procesul de reglarea proporțională a spațierii dintre caractere unui font." (Wikipedia). Probabil veți utiliza această configurare pentru a ajusta spațierea literelor unei părți selectate din text.

  Să ne uităm la un text selectat (zoomx800 pentru a vedea pixeli):

  Putem vedea că fontul Sans este un font proporțional: lățimile literelor sunt diferite, iar simbolul T vine peste e. Lățimea literelor este marcată cu linii verticale subțiri și bordurile din stânga ale lățimii literei care preced literele cu un pixel. Acum am stabilit Schimbă kerning-ul textului selectat la 2 pixeli:

  Spații goale, de 2 pixeli lățime, sunt adăugate între toate caracterele selectate iar lățimile literelor sunt păstrate. Dacă nu este selectat niciun text, se adaugă un spațiu gol la locul indicatorului mausului între două caractere.

  Acum, vom compara cu opțiunea instrumentului text de Ajustare a spațierii literelor:

  Opțiunea se aplică întregului text, nu numai textului selectat. Spațiile goale se adaugă în interiorul lățimilor literelor și lățimile literelor nu sunt respectate.

 • Puteți utiliza, de asemenea, combinațiile Alt+tastele săgeată pentru a schimba decalajul liniei de bază și al kerning-ului.

 • Schimbă culoarea textului selectat: această comandă deschide un dialog în care puteți alege o culoare pentru textul selectat.

 • Golește stilul textului selectat: utilizând această comandă, puteți scăpa de toate configurările noi aplicate textului selectat.

1.4. Meniul contextual text

Fig. 9.6. Meniu contextual Editare text

Meniu contextual Editare text

Obțineți acest meniu apăsând clic dreapta pe text. Este oarecum diferit de cel al dialogului editorului de text.

 • Taie, Copiază, Lipește, Șterge: aceste opțiuni se referă la un text selectat. Ele rămân gri, atâta timp cât nu este selectat niciun text. Lipește este activat în cazul în care clipboard-ul conține text.

 • Deschide un fișier text...: această comandă deschide un navigator de fișiere unde puteți găsi fișierul text dorit.

 • Golește: această comandă șterge tot textul, selectat sau nu.

 • Traseu din text: această comandă creează un traseu din contururile textului curent. Rezultatul nu este evident. Trebuie să deschideți dialogul pentru Traseu și să faceți traseul vizibil. Apoi selectați instrumentul Traseu și apăsați clic pe text. Fiecare literă este acum înconjurată de o componentă a traseului. Astfel, puteți modifica forma literelor prin mutarea punctelor de control ale traseului.

  Această comandă este similară cu StratText la traseu.

  Fig. 9.7. Text la traseu aplicat

  Text la traseu aplicat

  Nu apare nimic.


  Fig. 9.8. Traseu făcut vizibil

  Traseu făcut vizibil

  Traseu făcut vizibil în tabul Traseu. Traseul apare ca o bordură roșie în jurul textului.


  Fig. 9.9. Instrument traseu activat

  Instrument traseu activat

  Instrument traseu activat; apăsați clic pe traseu.


 • Text în lungul traseului:

  Această opțiune este activată numai dacă există un traseu. Când textul este creat, creați sau importați un traseu și activați-l. Dacă creați traseul înaintea textului, acesta devine invizibil și trebuie făcut din nou vizibil în dialogul Traseu.

  Această comandă este disponibilă și din meniul Strat:

  Fig. 9.10. Comanda Text în lungul traseului dintre comenzile text din meniul strat

  Comanda Text în lungul traseului dintre comenzile text din meniul strat

  Acest grup de opțiuni apare numai dacă există un strat text.


  Clic pe butonulText în lungul Traseului. Textul este îndoit de-a lungul traseului. Literele sunt reprezentate cu conturul lor. Fiecare dintre ele este o componentă a noului traseu care apare în Dialogul traseu. Toate opțiunile de traseu ar trebui să se aplice la acest traseu nou.

  Fig. 9.11. Exemplu de Text în lungul traseului

  Exemplu de „Text în lungul traseului”
  Exemplu de „Text în lungul traseului”

 • De la stânga la dreapta/De la dreapta la stânga: stabilește direcția de scriere a limbii dumneavoastră.

 • Metode de intrare: câteva metode sunt disponibile pentru unele limbi. De exemplu, selectarea Inuktitut transformă temporar tastatura într-o tastatură Inuktitut.