3.8. Dialog fonturi

Fig. 15.67. Dialogul fonturi

Dialogul fonturi

Dialogul Fonturi este utilizat pentru selectarea fonturilor pentru instrumentul Text. De asemenea, vă permite să reîmprospătați lista de fonturi disponibile, dacă adăugați altele noi la sistemul dumneavoastră în timp ce GIMP se execută.

3.8.1. Activarea dialogului

Dialogul Fonturi dialog este un dialog andocabil; a se vedea secțiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

  • dintr-un meniu imagine: Ferestre dialoguri andocabile Fonturi;

  • din meniul tab în orice dialog andocabil apăsând clic pe și selectând Adaugă un tabFonturi,

  • din opțiunile instrumentului pentru instrumentul text. Dacă faceți clic pe butonul Font, se deschide un selector de font. În colțul din dreapta jos este un buton care, dacă este apăsat, deschide dialogul Fonturi.

În meniul Ferestre, există o listă de ferestre detașabile care există numai în cazul în care cel puțin un dialog rămâne deschis. În acest caz, puteți aduce dialogul Fonturidin meniul-imagine: FerestreFonturi.

3.8.2. Utilizarea dialogului fonturi

Cel de bază lucru pe care îl puteți face este de a selecta un font, făcând clic pe el: acest font va fi apoi utilizat de către instrumentul text. Dacă în loc să faceți clic și apoi să eliberați, țineți apăsat butonul mouse-ului stânga cu indicatorul poziționat peste exemplul de font (Aa), apare o fereastră popup care prezintă un exemplu mai mare de text (Împachetează-mi cinci duzini de căni de lichior).

Moduri grilă/listă

Fig. 15.68. Dialogul fonturi

Dialogul fonturi

Dialog în Vizualizare grilă

Dialogul fonturi

Dialog în Vizualizare listă


[Indicație] Indicație

Ctrl+F deschide un câmp de căutare. A se vedea Vizualizare ca listă; Vizualizare ca grilă

În meniul tab pentru dialog fonturi, puteți alege între Vizualizare ca grilă și vizualizare ca listă. În modul grilă, fonturile sunt prevăzute într-o matrice dreptunghiulară. În modul listă, acestea sunt aliniate vertical, fiecare rând arătând un exemplu de aspect al fontului (Aa), urmat de numele fontului.

Reîmprospătare listă fonturi

Apăsând acest buton din partea de jos a dialogului se forțează rescanarea listei de fonturi de sistem. Acest lucru poate fi util dacă adăugați fonturi noi în timp ce GIMP se execută, și doriți să le facă accesibile pentru instrumentul text. De asemenea, aveți posibilitatea să determinați ca lista fonturilor să fie rescanată făcând clic cu butonul din dreapta în afișajul fontului și selectând Rescanare listă de fonturi din meniul care apare (este de fapt singura opțiune din meniu).

[Indicație] Indicație

Aveți posibilitatea să modificați dimensiunea examinărilor fontului în caseta de dialog utilizând submeniul Dimensiune previzualizare din meniul tab al dialogului.