Dialogul color vă permite să gestionați și să aduceți culori noi. Puteți să-l utilizați în cinci moduri diferite: GIMP, CMYK, triunghi, acuarelă și solzi. Ea are o pipetă interesantă pentru a preleva o culoare de oriunde de pe ecran.
Dialogul lansat din zona FG/BG în caseta de instrumente este un pic diferit față de cel lansat din meniul imagine:
glisoarele sunt vizibile permanent în loc să fie selectate din meniuri cursor,
douăsprezece butoane arată ultimele culori utilizate. Puteți alege o culoare făcând clic pe unul dintre aceste butoane sau adăugați culoarea curentă FG sau BG din această listă de istoric.
Acest dialog funcționează fie pentru prim-plan, fie pentru culoarea de fundal.
Dialogul „Culori”este un dialog andocabil; a se vedea secțiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.
Puteți să îl accesați:
din meniul imagine:
→ → ;din meniul tab în orice dialog andocabil făcând clic pe și selectând
→ ,din caseta de instrumente: faceți clic pe culoarea curentă de prim-plan curent sau pe culoarea de fundal.
În meniul ferestre detașabile care apare numai în cazul în care cel puțin un dialog rămâne deschis. În acest caz, puteți începe dialogul „Culori” din meniul imagine: → .
există o listă deCu selectorul de culoare GIMP, selectați o culoare făcând clic pe o bandă-dimensională situat la marginea din dreapta, și apoi într-o zonă bidimensional situată pe stânga. Banda monodimensională poate codifica oricare dintre parametrii de culoare H, S, V, R, G sau B, determinată prin apăsare pe butoanele adiacente. Zona bidimensională codifică apoi cei doi parametri de culoare complementari.
Ajungi la acest selector făcând clic pe pictograma imprimantei. Vizualizarea CMYK vă oferă posibilitatea de a gestiona culorile din modelul de culoare CMYK.
Acest selector utilizează modelul de culoare HSV . Faceți clic în cercul cromatic și glisați indicatorul mausului pentru a selecta nuanța. Faceți clic și trageți în triunghi pentru a varia în mod intuitiv saturația (vertical) și valoarea (orizontal).
Acest selector de culoare este simbolizat printr-o pensulă. Modul de funcționare al acestui Selector este un pic diferit de cel al modelelor prezentate până acum. Principiul constă în schimbarea culorii curente a planului frontal făcând clic în paleta dreptunghiulară. Dacă culoarea curentă a planului frontal este de exemplu alb, atunci se transformă în roșu făcând clic în zona de culoare roșie. Clic repetat întărește efectul. Cu cursorul, care este chiar în exteriorul paletei de culori, puteți seta cantitatea de culoare pe fiecare click de mouse. Cu cât este mai mare controlul glisant, cu atât mai multă culoare este luată per clic.
Acest selector de culoare aduce o listă de culori în paleta curentă în Dialogul palete. Puteți seta culorile de prim plan sau de fundal GIMP, făcând clic pe culori în ecranul de culori. Puteți utiliza, de asemenea, tastele săgeată pentru a muta în lista de culori.
Acest selector afișează o vedere globală a canalelor R, G, B și a valorilor H, S, V, plasate în glisoare.
Selectorul de culoare are un comportament complet diferit decât instrumentul prelevator de culoare. În loc să alegeți culorile din imaginea activă, puteți alege culorile de oriunde din întregul ecran.
Dezavantajul este că obții culori după ce ele au fost procesate de stiva de culori completă a sistemului, în special administrarea culorii. Înseamnă că valorile de culoare rezultante pot să rezulte diferit față de cele întoarse de unealta de selectare a culorii când se alege pe canava. Depinde de voi să faceți o alegere în cunoștință de ce selector de culori să utilizați.
A se vedea Notația HTML. Puteți utiliza, de asemenea, utiliza cuvinte cheie CSS; Introduceți prima literă a unei culori pentru a obține o listă de culori cu cuvântul cheie:
Făcând clic cu butonul din dreapta în caseta text notație HTML se deschide un meniu contextual care vă permite să editați notația, în special pentru a lipi o notație complexă pe care ați copiat-o din altă parte. Acest meniu duce la diverse metode de introducere care vă permit să utilizați caractere străine, precum și posibilitatea de a insera caracterele de control Unicode. Acesta este un domeniu vast, peste scopul acestui material. Vă rugăm să consultați [UNICODE].
În dreapta sus veți găsi un simbol, constând din două săgeți, cu care puteți comuta culoare de prim-plan cu cea de fundal. În partea din stânga jos a dialogului, chiar sub blocul de culori din prim plan, veți găsi o suprafață de comutare cu două pătrate mici, una neagră și alta, parțial suprapuse. Dacă faceți clic pe acestea, culoarea prim plan și de fundal revin înapoi la alb, respectiv negru.