3.2. Dialog peneluri

Fig. 15.34. Dialogul peneluri

Dialogul peneluri

Dialogul peneluri este utilizat pentru a selecta o pensulă, pentru utilizarea cu instrumente de pictură: a se vedea link-ul Peneluri secțiune pentru informații de bază cu privire la pensule și modul în care acestea sunt utilizate în GIMP. De asemenea, dialogul vă oferă acces la mai multe funcții pentru manevrarea pensulelor. Puteți selecta o pensulă făcând clic pe ea în listă: acesta va fi apoi afișată în zona de instrumente pensule/modele/degradeuri. GIMP vine acum cu 56 pensule, diferite de altele, deoarece dimensiunea, raportul și unghiul pentru fiecare pensulă poate fi setat în caseta de dialog Opțiuni instrument. De asemenea, puteți crea pensule particularizate utilizând editorul pensulă sau salvând imagini într-un format de fișier pensulă special.

3.2.1. Activarea dialogului

Dialogul Peneluri este un dialog andocabil; a se vedea secțiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

  • din caseta de instrumente, făcând clic pe simbolul pensulă din zona penel/model/degrade (asta dacă ați bifat opțiunea Arată penelul activ, modelul și degradeul în preferințele de instrumente).

  • Dintr-un meniu imagine: FerestreDialoguri andocabile Peneluri;

  • din meniul tab în orice dialog andocabil făcând clic pe și selectând Adaugă un tabPeneluri.

  • din caseta de dialog Opțiuni instrument pentru oricare dintre instrumentele de desenare, făcând clic pe butonul pictogramă penel, obțineți un popup cu funcționalitate similară care vă permite să alegeți rapid un penel din listă; Dacă faceți clic pe butonul prezent în partea de jos dreapta a popup, deschideți dialogul penel real.

    Dialogul Peneluri simplificat

    Această fereastră are cinci butoane, explicate în mod clar prin pop-up-uri de ajutor:

    • Previzualizari mai mici

    • Previzualizari mai mari

    • Vizualizare ca listă

    • Vizualizare ca grilă

    • Deschiderea dialogului de selectare a penelului

    Rețineți că, în funcție de preferințele dvs., un penel selectat cu popup se poate aplica numai la instrumentul curent activ, nu altor instrumente de pictură. A se vedea secțiunea Opțini preferințe instrumente pentru mai multe informații.

3.2.2. Utilizare dialog Peneluri

3.2.2.1. Mod grilă/listă

În meniul tab, puteți alege între Vizualizare ca grilă și Vizualizare ca listă. În modul grilă, formele penelului sunt redate într-o matrice dreptunghiulară, ceea ce facilitează observarea mai multora odată și găsirea celui pe care îl căutați. În modul listă, formele sunt aliniate într-o listă, cu numele de lângă ele.

În meniul tab, opțiunea Previzualizare dimensiune vă permite să adaptați dimensiunea examinărilor penelului la gustul dvs.

Fig. 15.35. Vizualizare Grilă/Listă

Vizualizare Grilă/Listă

Vizualizare ca grilă

Vizualizare Grilă/Listă

Vizualizare ca listă


Mod Grilă

În partea de sus a dialogului apare numele penelului curent selectat și dimensiunea sa în pixeli.

În centru este afișată o vizualizare grilă a tuturor penelurilor disponibile, cu cea selectată în mod curent.

Mod listă

În cea mai mare parte, dialogul funcționează în același mod în modul listă ca și în modul grilă, cu o singură excepție:

Dacă faceți dublu clic pe numele penelului, se va putea edita. Rețineți, totuși, că sunt permise modificări de nume pentru peneluri doar pe cele pe care le-ați creat sau instalat, nu și pentru cele care vin pre-instalate cu GIMP. Dacă încercați să redenumiți o perie preinstalată, veți avea posibilitatea să editați numele, dar de îndată ce dați Enter sau faceți clic în altă parte, numele va reveni la valoarea sa originală. Este o regulă generală că nu puteți modifica resursele pe care GIMP vi le pre-instalează: peneluri, modele, degradeuri, etc; doar pe cele pe care le creezi tu însuți.

3.2.2.2. Previzualizari penel

Fig. 15.36. Dialogul Peneluri

Dialogul „Peneluri”

When you click on a brush preview, it becomes the current brush and it gets selected in the brush area of Toolbox and the Brush option of painting tools. When you double-click on a brush preview, you will activate the Brush Editor. You can also click on buttons at the bottom of the dialog to perform various actions.

Semnificația simbolurilor mici din colțul din dreapta jos al fiecărei examinări a penelurilor:

  • Un colț albastru este pentru peneluri în mărime normală. Le poți duplica.

  • O cruce mică înseamnă că examinarea penelului se face într-o dimensiune redusă. Puteți să-l vedeți în mărime normală prin menținerea click stânga pe el.

  • Un colț roșu este pentru peneluri animate. Dacă mențineți clic stânga pe miniatură, este redată animația.

3.2.2.3. Etichetare

Puteți utiliza etichetele pentru a reorganiza afișajul pensulelor. Consultați Secțiune 3.7, „Etichetare”.

3.2.2.4. Butoanele din partea de jos

În partea de jos a dialogului găsiți un glisor și anumite butoane:

Spațiere

Acest cursor vă permite să setați distanța dintre marcajele de penel consecutive atunci când trasați o tușă cu indicatorul mausului. Spațierea este un procentaj din lățimea pensulei.

Editare penel

Acesta activează Editorul de peneluri. Apăsând butonul se va deschide editorul pentru orice penel. Totuși acesta funcționează numai pentru peneluri parametrice: pentru orice alt tip, editorul vă va arăta penelul, dar nu vă permite să faceți nimic cu el.

Penel nou

Aceasta creează o nou penel parametric, inițializat cu o formă mică rotundă și neclară, și deschide editorul de penel pentru a-l putea modifica. Noul penel este salvat automat în folderul personal peneluri.

Duplicare penel

Acest buton este activat numai dacă penelul selectat în prezent este parametric. Dacă este așa, penelul este duplicat și editorul penel este deschis astfel încât să puteți modifica copia. Rezultatul este salvat automat în folderul personal peneluri.

Ștergere penel

Această opțiune este activă numai pentru peneluri parametrice. Aceasta elimină toate urmele penelului, atât din dialogul, cât și din folderul unde este stocat fișierul, dacă aveți permisiunea de a face acest lucru. Se cere confirmarea înainte de a face ceva.

Reîmprospătare peneluri

Dacă adăugați peneluri folderului personal peneluri sau în orice alt folder din calea de căutare pentru peneluri, prin alte mijloace decât editorul de peneluri, acest buton conduce la reîncărcarea listei, astfel încât noile intrări să fie disponibile în dialog.

Deschiderea pensulei ca imagine

Opțiune nouă în GIMP-2.10.10: puteți edita această imagine, să o copiați și Editare>Lipește ca>Pensulă nouă. Aceasta este diferită de Secțiune 3.2.3, „Editor penel” care permite modificarea unei pensule existente.

Funcțiile efectuate de aceste butoane pot fi accesate și din meniul pop-up de dialog, activat făcând clic dreapta oriunde în grila/lista de peneluri sau alegând elementul de sus, Meniu peneluri, din meniul tab-ului de dialog.

3.2.2.5. Meniul contextual peneluri

Fig. 15.37. Meniul contextual peneluri

Meniul contextual „peneluri”


Click dreapta pe o previzualizare penel se deschide un meniu contextual. Acest meniu are acum unele opțiuni care vă permit să creați peneluri eliptice și dreptunghiulare. Aceste peneluri pot fi cu estompare, dar ele nu sunt perii parametrice.

Most of the commands of this submenu are described with the Buttons, except for the following.

Copy Brush Location

Copy Brush Location allows you to copy the brush path to the clipboard. After that you can use the FileOpen Location, command, to open the brush as a new image.

Show in File Manager

Show in File Manager opens the location of the brush in the default File Manager on your system.

3.2.3. Editor penel

Fig. 15.38. Dialogul editor de Peneluri

Dialogul editor de „Peneluri”

Editorul penel, activat pentru un penel nou.


Editorul penel vă permite să vizualizați parametrii penelului furnizat de GIMP care nu se pot modifica. Puteți crea, de asemenea, penel personalizat: faceți clic pe butonul Penel nou buton pentru a activa funcțiile de editor penel; Puteți selecta o formă geometrică, un cerc, un pătrat sau un diamant. Acest editor are mai multe elemente:

Bara de dialog: ca și în cazul tuturor ferestrelor de dialog, un clic pe triunghiul mic solicită un meniu care vă permite să setați aspectul editorului pensulă.

Bara de titlu: pentru a da un nume penelului.

Zona de previzualizare: modificările penelului apar în timp real în această previzualizare.

Setări:

Forma

Sunt disponibile un cerc, un pătrat și un diamant. Le veți modifica utilizând următoarele opțiuni:

Rază

Distanța dintre centrul de penel și margine, în direcția lățimii. Un pătrat cu o rază de 10 pixeli va avea o latură de 20 pixeli. Un diamant cu o rază de 5 pixeli va avea o lățime de 10 pixeli.

Vârfuri

Acest parametru este util numai pentru pătrat și diamant. Pentru un pătrat, creșterea numărului de vârfuri conduce la un poligon. Dintr-un diamant, primești o stea.

Duritate

Acest parametru controlează conturarea bordurii penelului. Value = 1,00 oferă o perie cu o bordură ascuțită (0.00-1.00).

Raport de aspect

Acest parametru controlează raportul lățime/înălțime pensulă. Un diamant cu o rază de 5 pixeli și un raport de aspect = 2, vor fi aplatizat cu o lățime de 10 pixeli și o înălțime de 5 pixeli (1,0-20.0).

Unghi

Acest unghi este unghiul dintre direcția lățimea penelului, care este în mod normal orizontal, și direcția orizontală, antiorar. Atunci când această valoare crește, lățimea penelului se transformă în sens antiorar (0° la 180°).

Spațiere

Când penelul desenează o linie, de fapt ștampilează pictograma penel în mod repetat. În cazul în care ștampilele penel sunt foarte apropiate, veți obține impresia de linie solidă: se obține asta cu spațierea = 1. (1.00 la 200.0).

3.2.3.1. Brush Editor Context Menu

The Brush Editor has a context menu, that can be reached from the little triangle dock menu, then choosing Brush Editor Menu. It only has one option.

Edit Active Brush

When enabled, the brush editor will automatically load the currently active brush. If it is disabled, the brush editor will not change when the active brush changes.

3.2.4. Penel Clipboard

Când utilizați comanda copiere sau decupare de imagine sau dintr-o selecție din ea, o copie apare ca un penel nou în colțul din stânga sus al dialogului peneluri. Acest penel va persista până când veți utiliza din nou comanda copiere. Dispare la închiderea GIMP.

Fig. 15.39. Un nou penel clipboard

Un nou „penel clipboard”

[Notă] Notă

Aveți posibilitatea să salvați acest penel clipboard utilizând EditareLipire caPenel nou de îndată ce apare în dialogul peneluri. (A se vedea Secțiune 3.12.4, „Paste as New Brush”.)