2.3. Luo

Kuva 16.8. Luo alivalikko

”Luo” alivalikko

Linuxin alla

”Luo” alivalikko

Windows alla


Tämä valikon kohta korvaa Hanki valikon, joka oli aikaisemmissa GIMP versioissa työkalupakkivalikossa ja sisältää useita logoja, näppäimiä, kuvioita...

Nämä komennot eroavat hieman riippuen järjestelmästäsi, koska GIMP tekee kutsuja järjestelmätoimintoihin.

2.3.1. Aktivoi alivalikko

  • Löydät tämän alivalikon kuvan valikkopalkista TiedostoLuo

2.3.2. Leikepöydältä

Kun kopioit valinnan, se sijoitetaan leikepöydälle. Tämän jälkeen voit luoda siitä uuden kuvan.

This command has the same action as the Paste as / New Image command.

Tulosta näkymä näppäin kaappaa näkymän ja sijoittaa sen leikepöydälle. Tällä komennolla on sama toiminto kuin kuvankaappaus koko näkymästä Kuvankaappaus valintaikkunassa. Alt+Tulosta näkymä näppäinyhdistelmä nappaa aktiivisen ikkunan näkymässä kaikilla sen koristeilla ja sijoittaa sen leikepöydälle.

2.3.3. WWW-sivulta

Tämä komento avaa valintaikkunan, jossa voit asettaa WWW-sivun URL ja saat kuvan GIMPiin.

Tämän komennon oletuksena on gimp.ord. Kokeile sitä.

2.3.4. Kuvankaappaus

Kuva 16.9. Kuvankaappaus ikkuna

”Kuvankaappaus” ikkuna

Kuvankaappaus komento avaa ikkunan, jossa on kaksi osaa:

Alue
Ota kuvankaappaus yhdestä ikkunasta

Hiiren pointterista tulee risti. Napsauta kuvaikkunaa, jonka haluat kaapata. Uusi kuva luodaan. Jos Sisällytä ikkunan koristeet valinta ei ole raksitettuna, otsikkopalkki ja sininen reuna kuvan ympärillä poistetaan.

Ota kuvankaappaus koko ruudusta

Tämä on hyödyllistä, jos haluat kaapata pikavalikon (pop-menu). Viive on tällöin tarpeellinen, jotta sinulla on tarpeeksi aikaa vetää pikavalikko alas.

Jos Sisällytä hiiren pointteri valinta on raksitettuna hiiren pointteri ja sen ikonit kaapataan myös. Hiiren pointteri kaapataan erilliselle tasolle. Tällöin voit siirtää sen eri osaan kuvassa.

Valitse siepattava alue

The mouse pointer becomes a cross. Click and drag to create a rectangular selection in the image window. This selection will be opened as a new image. Its size is adapted to the selection size. Note: this setting is not available on Windows.

Tauko

Otettaessa kuvankaappausta koko näkymästä, näkymä kaapataan tämän tauon jälkeen. Muissa tapauksissa hiiren pointteri muuttuu ristiksi tämän tauon jälkeen.

2.3.5. Skanneri/kamera

This item is present in Windows operating system, using TWAIN. Image input devices appear in the dialog, if they are plugged-in. On Linux, you need to install third-party XSane plug-in which will be available in the FileCreateXSaneDevice dialog… menu.

Kuva 16.10. Skanneri ja kamera

Skanneri ja kamera

Kuvien ottamiseen käytettyjä eri laitteita on liikaa, jotta niitä kuvattaisiin täällä. Niiden käyttö on onneksi melko helppokäyttöistä. Esitetyssä esimerkissä (Windows 7), voit käynnistää skannerin tai ladata kuvan kameran muistikortilta.