2.2. Uusi...

Luo uusi kuva valintaikkunan kautta voit luoda uuden tyhjän kuvan ja asettaa sen ominaisuudet. Kuva näytetään uudessa kuvaikkunassa. Näytölläsi voi olla useampi kuin yksi kuva samaan aikaan.

2.2.1. Aktivoi komento

  • You can access the command in the image menu through: FileNew…,

  • tai käyttämällä näppäinyhdistelmää Ctrl+N.

2.2.2. Perusvalinnat

Kuva 16.4. Luo uusi kuva valintaikkuna

”Luo uusi kuva” valintaikkuna

Malli

Kuva 16.5. Malli dialogi

”Malli” dialogi

Sen sijaan, että syötät arvot käsin, voit valita joitakin ennalta määriteltyjä arvoja kuvallesi mallivalikosta, jotka edustavat yleisesti käytettyjä kuvatyyppejä. Mallit asettavat arvot koolle, tarkkuudelle, kommenteille, jne. Jos sinulla tietty kuvan muoto, jota käytät usein ja se ei esiinny listalla, voit luoda uuden mallin, käyttämällä Mallit valintaikkunaa.

Kuvan koko

Täällä asetat uuden kuvan leveyden ja korkeuden. Oletusyksikköjä ovat pikselit, mutta voit halutessasi asettaa toisen yksikön, käyttäen viereistä valikkoa. Jos teet näin, huomioi, että seurauksena tulleen pikselikoon määrittää X ja Y tarkkuudet (jotka voit vaihtaa Lisäasetuksissa), ja asettamalla piste pisteeltä Näkymävalikossa.

Jos kuvaa ei ole avoinna, Uusi kuva avataan tyhjään kuvaikkunaan määrittämälläsi oletuskoolla. Jos avaat Uusi kuva kun toinen on avoinna (tai on ollut), sitten se avataan toiseen ikkunaan, samalla koolla kuin ensimmäinen kuva.

[Huomaa] Huomaa

Pidä mielessä, että jokainen pikseli kuvassa talletetaan muistiin. Jos luot suuria tiedosta korkealla pikselitiheydellä, GIMP tarvitsee paljon aikaa ja muistia jokaiseen toimintoon, jonka lisäät kuvaan.

Pystysuuntainen/vaakasuuntainen näppäimet

Täällä on kaksi näppäintä, jotka vaihtavat pystysuuntaisen ja vaakasuuntaisen tilan välillä. Ne vaihtavat leveyden ja korkeuden arvoja. (Jos leveys ja korkeus ovat samat, nämä näppäimet eivät ole aktiivisia.) Jos X ja Y tarkkuudet eivät ole samat (jotka voit asettaa lisäasetuksissa), nämä arvot myös vaihdetaan. Ikkunan oikealla puolella näytetään kuvan koko, näytön tarkkuus ja väriavaruus.

2.2.3. Lisäasetukset

Kuva 16.6. Uusi kuva valintaikkuna (Lisäasetukset)

Uusi kuva valintaikkuna (Lisäasetukset)

Lisäasetukset ovat enimmäkseen kiinnostavia kehittyneimmille GIMP käyttäjille. Voit esittää nämä valinnat napsauttamalla pientä kolmiota valintaikkunan alareunassa.

X ja Y tarkkuus

Arvot X resolution ja Y tarkkuus alueissa koskevat pääosin tulostusta: ne eivät vaikuta kuvan kokoon pikseleissä, mutta ne voivat määrittää sen fyysisen koon kun se on tulostettu. X ja Y tarkkuuden arvot määrittävät kuinka pikselit muutetaan muihin mittayksikköihin, kuten millimetreihin ja tuumiin.

[Vihje] Vihje

Jos haluat esittää kuvan näytöllä sen oikeassa koossa, valitse Näytäpiste pisteeltä Aseta zoomauskerroin 100% nähdäksesi kuvan sen oikeassa näytön koossa. Näytön koon kalibrointi tehdään yleensä kun GIMP asennetaan, mutta jos kuva ei näy oikeassa koossa, voit joutua säätämään näytön parametreja GIMP ohjelmassa. Voit tehdä tämän Asetukset valintaikkunassa.

Väriavaruus

Voit luoda uuden kuvan erilaisissa väritiloissa, joko RGB kuvana tai harmaasävykuvana.

RGB väri

Kuva luodaan Puna, Vihreä, Sininen värijärjestelmillä, jota monitorisi tai televisiosi näyttö käyttää.

Harmaasävy

Kuva luodaan mustavalkoisena, jossa on useita harmaansävyjä. Taiteellisten mieltymysten lisäksi tämän tyyppinen kuva voi olla tarpeellinen joillekin liitännäisille. Tästä huolimatta, GIMP antaa sinun muuttaa RGB kuva harmaasävyyn, jos haluat.

Et voi luoda indeksoitua kuvaa suoraan tässä valikossa, mutta voit tietenkin muuntaa kuvan indeksoituun tilaan kun se on luotu. Tehdäksesi tämän, käytä KuvaTilaIndeksoitu komentoa.

Precision

A huge step for GIMP: 16-32 bits per channel support is at last available. You are now able to work with a lot more color information and detail in your pictures. This support basically gives you the ability to create super-smooth color transitions on your picture. Next improvement will be to have RAW files edited with GIMP directly since there is enough color space to bring back all the details that are stored inside a RAW file – however this is not implemented yet.

Five options are available:

  • 8-bit integer

  • 16-bit integer

  • 32-bit integer

  • 16-bit floating point

  • 32-bit floating point

If you wonder what the difference is between integer and floating point (in the graphics area): If you have an image with 16-bit integer precision per channel, then you have 65.536 shades of different red, green and blue color tones – all of them equally stepped to each other (equal color distance). If you have it in floating point, then there are no equal-wide steps – so you can distribute the possible color values over selected ranges. For example: if you know that you have a very dark image with many shades of dark red color tones then you would benefit from floating point because you can decrease the importance of the brighter color tones and get most color detail out of only the darker reds.

Kuva 16.7. Precision example

Precision example

Left image is 8-bit, right is 32-bit. You can see that there are much more available colors between color transitions on the right image.


Gamma

Here you can choose the channel encoding for your image. Choices are Perceptual gamma (sRGB) and Linear light. For 8-bit integer precision the default is Perceptual gamma, and for 32-bit floating point precision it is Linear light. For more information see which precision options should you choose.

Color manage this image

When enabled (this is the default and should usually be left alone unless you know what you are doing), the image is color managed. This means that everything you do in GIMP will base their operations on the chosen color profile (see below) of your image. See for more information also Enable Color Management.

Color profile

Here you can choose a color profile to be used for your image. The default is GIMP's standard color profile based on Color space, Precision, and Gamma. If you prefer to use a different color profile you can select an ICC color profile file from a location on your computer by choosing Select color profile from disk....

Fill with

Tällä määrität taustavärin, jota uudessa kuvassasi käytetään. Kuvan taustaväri on myös mahdollista muuttaa myöhemminkin. Löydät lisää informaatiota tästä Tasoikkuna.

Täällä on useita vaihtoehtoja:

  • Täytä kuva nykyisellä Edustavärillä, näytettynä työkalupakissa.

    Huomioi, että voit muuttaa edustavärin samalla kun Uusi kuva ikkuna on auki.

  • Täytä kuva nykyisellä taustavärillä, näytettynä työkalupakissa. (Voit muuttaa myös taustaväriä, kun valintaikkuna on auki.)

  • Täytä kuva Valkoisella.

  • Täytä kuva Läpinäkyvällä. Jos valitset tämän valinnan, kuva luodaan alpha kanavalla ja tausta on läpinäkyvä. Läpinäkyvät osat kuvassa esitetään shakkiruutukuviolla, joka esittää läpinäkyvyyttä.

  • Fill the image with a Pattern. If you choose this option, the image is filled with the currently active pattern (which you can change while this dialog is open).

Kommentti

Voit kirjoittaa kuvaavan kommentin tähän. Teksti liitetään kuvaan parasiittina, ja tallennetaan kuvan kanssa jollakin tiedostomuodoista (PNG, JPEG, GIF).

[Huomaa] Huomaa

Voit katsoa ja editoida tätä kommenttia Kuvaominaisuudet ikkunassa.