2.2. Προσθήκη γραμματοσειρών

Για τις πιο αυθεντικές και σύγχρονες πληροφορίες για τις γραμματοσειρές στο GIMP, συμβουλευτείτε το «Fonts in GIMP 2.0» σελίδα [ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ GIMP] στον ιστότοπο του GIMP. Αυτή η ενότητα προσπαθεί να σας δώσει μια χρήσιμη επισκόπηση.

Το GIMP χρησιμοποιεί τη μηχανή γραμματοσειρών FreeType 2 για να αποδώσει τις γραμματοσειρές και ένα σύστημα που λέγεται Fontconfig για να τις διαχειριστεί. Το GIMP σας επιτρέπει τη χρήση οποιασδήποτε γραμματοσειράς βρίσκεται στη διαδρομή γραμματοσειρών Fontconfig· σας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γραμματοσειρά βρίσκει στη διαδρομή αναζήτησης γραμματοσειρών του GIMP, που ορίζεται στη σελίδα Φάκελοι γραμματοσειρών του διαλόγου προτιμήσεων. Από προεπιλογή, η διαδρομή αναζήτησης γραμματοσειρών περιλαμβάνει ένα φάκελο του συστήματος GIMP-fonts (που δεν πρέπει να αλλάξετε, ακόμα κι αν είναι στην πραγματικότητα άδειος) και έναν φάκελο fonts στον προσωπικό σας κατάλογο GIMP. Μπορείτε να προσθέσετε νέους φακέλους στη διαδρομή αναζήτησης, εάν αυτό σας βολεύει.

Το FreeType 2 είναι ένα πολύ ισχυρό και ευέλικτο σύστημα. Από προεπιλογή, υποστηρίζει τις παρακάτω μορφές αρχείων γραμματοσειρών:

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αρθρώματα για να υποστηρίξετε άλλους τύπους αρχείων γραμματοσειρών. Δείτε FREETYPE 2 [FREETYPE] για περισσότερες πληροφορίες.

Linux. Σ' ένα σύστημα Linux, εάν η λειτουργία του Fontconfig οριστεί ως συνήθως, για να προσθέσετε μια νέα γραμματοσειρά χρειαζόσαστε απλά να τοποθετήσετε το αρχείο στον κατάλογο ~/.fonts. Αυτό θα κάνει τη γραμματοσειρά διαθέσιμη όχι μόνο στο GIMP, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιεί το Fontconfig. Εάν για κάποιο λόγο θέλετε η γραμματοσειρά να είναι διαθέσιμη μόνο στο GIMP, μπορείτε να την βάλετε στον υποκατάλογο fonts του προσωπικού σας καταλόγου GIMP, ή σε κάποια άλλη τοποθεσία στη διαδρομή αναζήτησης γραμματοσειρών. Οποιοδήποτε από τα δύο και να κάνετε, η γραμματοσειρά θα εμφανιστεί την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε το GIMP. Εάν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε στο GIMP που ήδη τρέχει, πατήστε το κουμπί Ανανέωση στο Διάλογος γραμματοσειρών.

Windows. Ο πιο εύκολος τρόπος για εγκατάσταση μιας γραμματοσειράς είναι σέρνοντας το αρχείο σε έναν κατάλογο γραμματοσειρών και αφήστε το κέλυφος να κάνει τα μαγικά του. Εκτός και κάνατε κάτι δημιουργικό, είναι προφανώς στην προκαθορισμένη τοποθεσία C:\windows\fonts ή C:\winnt\fonts. Μερικές φορές, διπλοπατώντας σε μια γραμματοσειρά θα την εγκαταστήσει και θα την εμφανίσει· μερικές φορές, την εμφανίζει μόνο. Αυτή η μέθοδος θα κάνει τη γραμματοσειρά διαθέσιμη όχι μόνο στο GIMP, αλλά και σε άλλες εφαρμογές των Windows.

Mac OS X. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εγκαταστήσετε γραμματοσειρές στο σύστημα σας. Μπορείτε με σύρσιμο και απόθεση στο φάκελο «Fonts» του φακέλου «Libraries» του «Home Folder». Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Font Book, καλούμενο από διπλό κλικ του εικονιδίου του αρχείου γραμματοσειράς στον εξερευνητή. Μπορείτε να δείτε πώς φαίνονται οι γραμματοσειρές και να πατήσετε τις αγαπημένες σας, έτσι ώστε τα αρχεία τους να εγκατασταθούν στο σύστημα. Αυτές οι μέθοδοι θα κάνουν τις γραμματοσειρές διαθέσιμες σε όλες τις εφαρμογές και όχι μόνο στο GIMP. Εάν θέλετε όλοι οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γραμματοσειρές, σύρσιμο και απόθεση των γραμματοσειρών στο φάκελο «Fonts» του φακέλου «Libraries» του δίσκου Mac OS X™, ή στο φάκελο «Computer» στη Collection στήλη του Font Book.

Για να εγκαταστήσετε ένα αρχείο Type 1, χρειαζόσαστε τα αρχεία .pfb και .pfm. Σύρτε το αρχείο με το εικονίδιο στο φάκελο γραμματοσειρών. Το άλλο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι στο ίδιον κατάλογο όταν σύρετε το αρχείο, μιας και χρησιμοποιεί κάποιο είδος αλγόριθμου αναζήτησης για να το βρει εάν δεν είναι, αλλά σε κάθε περίπτωση αν το βάλετε στον ίδιο κατάλογο δεν βλάπτει.

Γενικά το GIMP μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τύπο γραμματοσειράς στα Windows που το FreeType μπορεί να χειριστεί· όμως, για γραμματοσειρές που τα Windows δεν μπορούν να χειριστούν εγγενώς, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε τοποθετώντας τα αρχεία γραμματοσειρών στο φάκελο fonts του προσωπικού σας καταλόγου GIMP ή σε κάποια άλλη τοποθεσία στη διαδρομή αναζήτησης γραμματοσειρών. Η υποστήριξη των Windows ποικίλλει με την έκδοση. Το GIMP αποδέχεται τουλάχιστον TrueType, Windows FON και Windows FNT. Τα Windows 2000 και μεταγενέστερα υποστηρίζουν Type 1 και OpenType. Τα Windows ME υποστηρίζουν OpenType και πιθανόν Type 1 (αλλά ο πιο διαδεδομένος εγκαταστάτης του GIMP στα Windows δεν υποστηρίζει επίσημα Windows ME, αν και μπορεί να δουλεύει σε κάθε περίπτωση).

[Σημείωση] Σημείωση

Το GIMP χρησιμοποιεί το Fontconfig για να διαχειριστεί γραμματοσειρές στα Windows όπως και στο Linux. Οι πιο πάνω οδηγίες δουλεύουν επειδή το Fontconfig από προεπιλογή χρησιμοποιεί τον κατάλογο γραμματοσειρών των Windows δηλ., τις ίδιες γραμματοσειρές που χρησιμοποιούν τα Windows. Εάν για κάποιο λόγο το Fontconfig ορίζεται διαφορετικά, θα πρέπει να βρείτε που να βάλετε τις γραμματοσειρές, έτσι ώστε το GIMP να μπορεί να τις βρει: Σε κάθε περίπτωση ο φάκελος fonts του προσωπικού σας καταλόγου GIMP θα πρέπει να δουλέψει.