5. Πώς να σχεδιάσω ευθείες γραμμές

Αυτό το μάθημα βασίζεται σε κείμενο και εικόνες με πνευματικά δικαιώματα ©2002 Seth Burgess. Το αρχική μάθημα μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο [ΜΑΘΗΜΑ 1].

5.1. Σκοπός

Σχήμα 3.45. Παράδειγμα ευθειών γραμμών

Παράδειγμα ευθειών γραμμών

Αυτό το μάθημα εμφανίζει πώς να σχεδιάσετε ευθείες γραμμές με το GIMP. Εξαναγκάζοντας μια γραμμή να είναι ευθεία είναι ένας βολικός τρόπος να αντιμετωπίσετε την ανακρίβεια του ποντικιού ή της πινακίδας και να επωφεληθείτε από τη δύναμη του υπολογιστή να κάνει πράγματα που φαίνονται με ακρίβεια και τάξη. Αυτό το μάθημα δεν χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές για σύνθετα καθήκοντα· ο σκοπός του είναι να δείξει πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα ευθείες γραμμές.

 1. Προετοιμασίες

  Σχήμα 3.46. Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift

  Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift
  Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift

  Η εφεύρεση που αποκλήθηκε γραφομηχανή εισήγαγε το πλήκτρο Shift. Γενικά έχετε 2 τέτοια πλήκτρα στο πληκτρολόγιο σας. Μοιάζουν με κάτι όπως η παραπάνω εικόνα. Τα πλήκτρα είναι τοποθετημένα στα αριστερά και δεξιά του πληκτρολογίου σας. Το ποντίκι ανακαλύφτηκε από τον Douglas C. Engelbart το 1970. Αυτά έρχονται σε διαφορετικές μορφές, αλλά πάντοτε έχουν τουλάχιστον ένα κουμπί.

 2. Δημιουργία ενός κενού σχεδίου

  Σχήμα 3.47. Νέα εικόνα

  Νέα εικόνα

  Αρχικά, δημιουργήστε μια νέα εικόνα. Οποιοδήποτε μέγεθος κάνει. Χρησιμοποιείστε ΑρχείοΝέο για τη δημιουργία νέας εικόνας.

 3. Επιλέξτε ένα εργαλείο

  Σχήμα 3.48. Τα εργαλεία ζωγραφικής στην εργαλειοθήκη

  Τα εργαλεία ζωγραφικής στην εργαλειοθήκη

  Οποιοδήποτε από τα κόκκινα τονισμένα εργαλεία στην παραπάνω εργαλειοθήκη μπορεί να κάνει γραμμές.

 4. Δημιουργία αρχικού σημείου

  Σχήμα 3.49. Αρχικό σημείο

  Αρχικό σημείο

  Πατήστε στο πινέλο στην εργαλειοθήκη. Πατήστε στην εικόνα όπου θέλετε να αρχίζει ή να τελειώνει μια γραμμή. Μια μοναδική στιγμή θα εμφανιστεί στην οθόνη. Το μέγεθος αυτής της στιγμής αναπαριστά το τρέχον μέγεθος του πινέλου, που μπορείτε να αλλάξετε στο διάλογο πινέλου (δείτε Τμήμα 3.2, «Διάλογος πινέλων»). Τώρα, ας ξεκινήσουμε τη σχεδίαση μιας γραμμής. Κρατείστε πατημένο το πλήκτρο Shift.

 5. Σχεδίαση της γραμμής

  Σχήμα 3.50. Σχεδίαση της γραμμής

  Σχεδίαση της γραμμής

  Αφού έχετε ένα αρχικό σημείο και ενώ πατάτε το πλήκτρο Shift, θα δείτε μια ευθεία γραμμή που ακολουθεί τον δρομέα. Πατήστε το πρώτο πλήκτρο στο ποντίκι (το πιο αριστερό συνήθως) και αφήστε το. Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του «πατήματος» του πλήκτρου του ποντικιού, χρειάζεται να διατηρείτε το πλήκτρο Shift πατημένο.

 6. Τελικό

  Σχήμα 3.51. Τελική εικόνα

  Τελική εικόνα

  Αυτό είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό. Μπορείτε να σχεδιάσετε ευθείες γραμμές με οποιοδήποτε από τα εργαλεία σχεδίασης. Μπορείτε ακόμα να σχεδιάσετε περισσότερες γραμμές στο τέλος αυτής της γραμμής. Το τελευταίο βήμα είναι να αφήσετε το πλήκτρο Shift και τελειώσαμε. Μερικά παραδείγματα εμφανίζονται στην επόμενη ενότητα. Χαρούμενο GIMP!