4.2. Αλλαγή του μεγέθους εικόνας για την οθόνη

Έχετε μια πελώρια εικόνα, ενδεχομένως από ψηφιακή κάμερα και θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος της έτσι ώστε να εμφανίζεται όμορφα σε ιστοσελίδα, σε άμεση επικοινωνία ή σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Σχήμα 3.17. Παράδειγμα εικόνας για κλιμάκωση

Παράδειγμα εικόνας για κλιμάκωση

Το πρώτο πράγμα που ίσως σημειώσατε μετά το άνοιγμα της εικόνας, είναι ότι το GIMP ανοίγει την εικόνα σε λογικό μέγεθος για θέαση. Εάν η εικόνα σας είναι πολύ μεγάλη, όπως το δείγμα εικόνας, το GIMP ορίζει την εστίαση έτσι ώστε να εμφανίζεται όμορφα στην οθόνη. Το επίπεδο εστίασης προβάλλεται στην περιοχή κατάστασης στον πυθμένα του παραθύρου εικόνας. Αυτό δεν αλλάζει την ενεργή εικόνα.

Το άλλο πράγμα που πρέπει να δείτε στη γραμμή τίτλου είναι η κατάσταση. Εάν η κατάσταση δείχνει RGB στη γραμμή τίτλου, είστε καλά. Εάν η κατάσταση λέει από ευρετήριο ή γκρι κλίμακα, διαβάστε το Τμήμα 4.7, «Αλλαγή κατάστασης».

Σχήμα 3.18. Η χρήση του GIMP για κλιμάκωση εικόνας

Η χρήση του GIMP για κλιμάκωση εικόνας

Χρησιμοποιείστε το ΕικόναΚλιμάκωση εικόνας για να ανοίξετε το διάλογο «Κλιμάκωση εικόνας». Μπορείτε με δεξιό κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το μενού, ή να χρησιμοποιήσετε το μενού κατά μήκος της κορυφής του παραθύρου εικόνας. Σημειώστε ότι το στοιχείο μενού «Κλιμάκωση εικόνας» περιέχει τρεις τελείες, που είναι μια υπόδειξη ότι ένας διάλογος θα ανοίξει.

Σχήμα 3.19. Διάλογος για την κλιμάκωση εικόνας σε εικονοστοιχεία

Διάλογος για την κλιμάκωση εικόνας σε εικονοστοιχεία

Η μονάδα μεγέθους για την εμφάνιση μιας εικόνας σε οθόνη είναι το εικονοστοιχείο. Μπορείτε να δείτε το διάλογο που έχει δύο ενότητες: μία για το Πλάτος και το Ύψος και άλλη μία για την Ανάλυση. Η ανάλυση εφαρμόζεται μόνο στην εκτύπωση και δεν έχει αποτέλεσμα στο μέγεθος της εικόνας όταν εμφανίζεται σε οθόνη ή κινητή συσκευή. Ο λόγος είναι ότι διαφορετικές συσκευές έχουν διαφορετικά μεγέθη εικονοστοιχείων και έτσι, μια εικόνα που εμφανίζεται σε μια συσκευή (όπως ένα έξυπνο τηλέφωνο) με συγκεκριμένο φυσικό μέγεθος, μπορεί να εμφανίζεται σε άλλες συσκευές (όπως σε προβολέα LCD) σε ολότελα διαφορετικό μέγεθος. Για το σκοπό της εμφάνισης μιας εικόνας σε οθόνη, μπορείτε να αγνοήσετε την παράμετρο ανάλυσης. Για τον ίδιο λόγο, μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε μέγεθος μονάδας πέρα από το εικονοστοιχείο στα πεδία ύψους/πλάτους.

Εάν ξέρετε το επιθυμητό πλάτος, εισάγετε το στο διάλογο στην κορυφή όπου λέει Πλάτος. Αυτό προβάλλεται στην παραπάνω εικόνα. Εάν δεν έχετε τέτοιο αριθμό κατά νου, επιλέξτε ένα κατάλληλο πλάτος για την επιθυμητή χρήση. Κοινά μεγέθη οθόνης εκτείνονται από 320 εικονοστοιχεία για τα απλούστερα τηλέφωνα, 1024 εικονοστοιχεία για ένα μικρό υπολογιστή, 1440 για μια πλατιά οθόνη προβολής υπολογιστή και 1920 εικονοστοιχεία για μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Για το σκοπό της εμφάνισης μιας εικόνας διαδικτυακά, ένα πλάτος 600 έως 800 εικονοστοιχείων προσφέρει έναν καλό συμβιβασμό.

Όταν αλλάζετε μια από τις διαστάσεις της εικόνας, το GIMP αλλάζει την άλλη διάσταση αναλογικά. Για να αλλάξετε την άλλη διάσταση, δείτε Τμήμα 4.5, «Περικοπή εικόνας». Να έχετε κατά νου ότι όταν αλλάζετε τις δύο διαστάσεις ελεύθερα, η εικόνα μπορεί να ξεχειλωθεί ή να στριμωχθεί.