4.5. Περικοπή εικόνας

Σχήμα 3.27. Παράδειγμα εικόνας για περικοπή

Παράδειγμα εικόνας για περικοπή

Πηγαία εικόνα

Παράδειγμα εικόνας για περικοπή

Εικόνα μετά την περικοπή


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για περικοπή μιας εικόνας· για παράδειγμα, προσαρμογή μιας εικόνας για γέμισμα πλαισίου, αφαίρεση τμήματος του παρασκηνίου για έμφαση του θέματος, κλ. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για ενεργοποίηση του εργαλείο περικοπής. Κλικ το κουμπί στην εργαλειοθήκη, ή χρησιμοποιείστε ΕργαλείαΕργαλεία μετασχηματισμούΠερικοπή στο παράθυρο εικόνας. Αυτό αλλάζει το δρομέα και επιτρέπει κλικ και σύρσιμο ενός ορθογώνιου σχήματος. Το κουμπί στην εργαλειοθήκη είναι ο πολύ εύκολος τρόπος για να πάρετε οποιοδήποτε από τα εργαλεία.

Σχήμα 3.28. Επιλογή περιοχής για περικοπή

Επιλογή περιοχής για περικοπή

Κλικ μιας γωνίας της επιθυμητής περιοχής περικοπής και σύρτε το ποντίκι σας για να δημιουργήσετε το ορθογώνιο περικοπής. Δεν χρειάζεται να είσαστε ακριβής καθώς μπορείτε να αλλάξετε το ακριβές σχήμα του ορθογωνίου αργότερα.

Σχήμα 3.29. Διάλογος για περικοπή

Διάλογος για περικοπή
Διάλογος για περικοπή

Μετά την ολοκλήρωση του πατήματος και της κίνησης μεταφοράς, εμφανίζεται στον καμβά, ένα ορθογώνιο με ειδικές περιοχές. Καθώς μετακινείται ο δρομέας πάνω από τις διάφορες περιοχές της επιλεγμένης περιοχής περικοπής, ο δρομέας αλλάζει. Μπορείτε, έπειτα να μεταφέρετε τις γωνίες του ορθογωνίου ή τις άκρες για να αλλάξετε τις διαστάσεις της επιλεγμένης περιοχής. Όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα, καθώς η περιοχή περικοπής αυξομειώνεται, οι διαστάσεις και η αναλογία εμφανίζονται στη γραμμή κατάστασης. Διπλοπατήστε μέσα στο ορθογώνιο ή πατήστε Εισαγωγή για να ολοκληρώσετε την περικοπή. Δείτε το Τμήμα 4.4, «Περικοπή» για περισσότερες πληροφορίες για την περικοπή στο GIMP.

Εάν θα θέλατε να περικόψετε την εικόνα με συγκεκριμένη αναλογία διαστάσεων, όπως τετράγωνο, βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές εργαλείου είναι ορατές (ΠαράθυραΠροσαρτήσιμοι διάλογοιΕπιλογές εργαλείου). Στις προσαρτήσιμες επιλογές εργαλείου, σημειώστε το σημάδι δίπλα στο Σταθερό και βεβαιωθείτε ότι το πτυσσόμενο πλαίσιο δίπλα του ορίζεται στο Αναλογία διαστάσεων. Μπορείτε τώρα να γράψετε την επιθυμητή αναλογία διαστάσεων στο παρακάτω πλαίσιο κειμένου, όπως «1:1».

Έχετε επίσης στοιχεία ελέγχου που αλλάζουν την όψη από οριζόντια σε κάθετη. Αφού ορίσετε την αναλογία διαστάσεων, μετακινήστε μία από τις γωνίες του ορθογωνίου περικοπής για να το ενημερώσετε. Το ορθογώνιο αλλάζει στην επιλεγμένη αναλογία και όταν το μεταφέρετε πρέπει να διατηρήσει αυτήν την αναλογία.