10. Διαβαθμίσεις

Σχήμα 7.23. Μερικά παραδείγματα διαβαθμίσεων του GIMP.

Μερικά παραδείγματα διαβαθμίσεων του GIMP.

Διαβαθμίσεις από την κορυφή προς τον πάτο: προσκήνιο σε παρασκήνιο (RGB)· Πλήρης κορεσμός φάσματος· Πονοκέφαλος ναυτίας· καφετιά· τέσσερις γραμμές


Μια διαβάθμιση είναι ένα σύνολο χρωμάτων τακτοποιημένα σε γραμμική σειρά. Η πιο βασική χρήση των διαβαθμίσεων είναι στο εργαλείο ανάμειξης, μερικές φορές γνωστό και σαν «εργαλείο γεμίσματος διαβάθμισης»: δουλεύει γεμίζοντας την επιλογή με χρώματα από μια διαβάθμιση. Έχετε πολλές δυνατότητες να επιλέξετε για τον τρόπο ελέγχου που τα χρώματα τακτοποιούνται μες την επιλογή. Υπάρχουν και άλλοι βασικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε διαβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των:

Βαφή με διαβάθμιση

Καθένα από τα βασικά εργαλεία βαψίματος του GIMP σας επιτρέπει να επιλέξετε την χρήση χρωμάτων από διαβάθμιση. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πινελιές που αλλάζουν χρώμα από τη μίαν άκρη έως την άλλη.

Το φίλτρο βαθμιδωτός χάρτης

Αυτό το φίλτρο είναι τώρα στο μενού χρωμάτων και σας επιτρέπει, να «χρωματίσετε» μια εικόνα, χρησιμοποιώντας την ένταση χρώματος κάθε σημείου με το αντίστοιχο χρώμα από την ενεργή διαβάθμιση (η ένταση 0 -πολύ σκοτεινό- αντικαθίσταται από το χρώμα στο πιο αριστερό άκρο της διαβάθμισης σταδιακά μέχρι την τιμή 255 -πολύ φωτεινό- που αντικαθίσταται από το πιο δεξιό χρώμα της διαβάθμισης. Δείτε Τμήμα 8.40, «Χάρτης διαβάθμισης» για περισσότερες πληροφορίες.

Όταν εγκαθίσταται το GIMP, έρχεται με ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών διαβαθμίσεων και μπορείτε να προσθέσετε νέα που δημιουργείτε ή κατεβάζετε από άλλες πηγές. Μπορείτε να δείτε το πλήρες σύνολο των διαθέσιμων διαβαθμίσεων χρησιμοποιώντας το Διάλογος διαβαθμίσεων, έναν προσαρτημένο διάλογο που μπορείτε είτε να ενεργοποιήσετε όταν τον χρειαστείτε ή να τον κρατήσετε ως καρτέλα στην προσάρτηση. Η «τρέχουσα διαβάθμιση», που χρησιμοποιείται στις περισσότερες διαβαθμιδοεξαρτώμενες λειτουργίες, φαίνεται στην περιοχή πινέλο/μοτίβο/διαβάθμιση της εργαλειοθήκης. Πάτημα του συμβόλου διαβάθμισης στην εργαλειοθήκη είναι ένας άλλος τρόπος εμφάνισης του διαλόγου διαβαθμίσεων.

Πολλά γρήγορα παραδείγματα εργασίας με διαβαθμίσεις (για περισσότερες πληροφορίες δείτε εργαλείο διαβάθμισης):

Μερικά χρήσιμα σημεία για τις διαβαθμίσεις του GIMP:

Οι διαβαθμίσεις που έρχονται με το GIMP αποθηκεύονται σε ένα φάκελο του συστήματος gradients. Από προεπιλογή, οι διαβαθμίσεις που δημιουργείτε αποθηκεύονται σε έναν φάκελο που λέγεται gradients στον προσωπικό σας κατάλογο του GIMP. Οποιαδήποτε αρχεία διαβαθμίσεων (που τελειώνουν με την επιμήκυνση .ggr) βρίσκονται σε έναν από αυτούς τους φακέλους, φορτώνονται αυτόματα, όταν ξεκινάτε το GIMP. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερους καταλόγους στη διαδρομή αναζήτησης διαβαθμίσεων, εάν θέλετε, στην καρτέλα του διαλόγου προτιμήσεων Φάκελοι αρχείων.

Το Το GIMP μπορεί επίσης να φορτώσει αρχεία διαβαθμίσεων σε μορφή SVG, που χρησιμοποιείται από πολλά προγράμματα διανυσματικών γραφικών. Για να κάνετε το GIMP να φορτώσει ένα αρχείο διαβαθμίσεων SVG, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το τοποθετήσετε στον φάκελο gradients (διαβαθμίσεις) του προσωπικού σας καταλόγου του GIMP ή σε οποιονδήποτε άλλο φάκελο στη διαδρομή αναζήτησης διαβαθμίσεων.

[Υπόδειξη] Υπόδειξη

Μπορείτε να βρείτε έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερουσών διαβαθμίσεων SVG στο διαδίκτυο και ειδικά στις διαβαθμίσεις του OpenClipArt [OPENCLIPART-ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ]. Δεν θα μπορείτε να δείτε πώς δείχνουν αυτές οι διαβαθμίσεις εκτός και ο περιηγητής σας υποστηρίζει SVG, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει στο κατέβασμα τους.