Kapitel 1. Introduktion

Indholdsfortegnelse

1. Velkommen til GIMP
1.1. Forfattere
1.2. GIMPs hjælpesystem
1.3. Funktionalitet og anvendelsesmuligheder
2. What's new in GIMP 2.10.18?

1. Velkommen til GIMP

GIMP er et billedmanipulationsværktøj som understøtter flere platforme. GIMP er en forkortelse for GNU Image Manipulation Program. GIMP er egnet til forskellige billedmanipulationsopgaver, inklusive fotoretouchering, billedkomposition og oprettelse af billeder.

GIMP har mange anvendelsesmuligheder. Den kan bruges som et simpelt tegneprogram, et kvalitetsfotoretoucheringsprogram til eksperter, et online batchbehandlingssystem, en billedoptegner til mange billeder på en gang, et billedkonverteringsprogram osv.

GIMP kan udbygges. Den er designet til at kunne så godt som alt ved at blive udbygget med udvidelser. Den avancerede scriptinggrænseflade giver mulighed for let at scripte alt fra den enkleste opgave til de mest komplekse billedmanipuleringsprocesser.

En af GIMPs styrker er dens tilgængelighed fra mange softwarekilder til mange styresystemer. De fleste distributioner af GNU/Linux inkluderer GIMP som et standardprogram. GIMP er også tilgængelig på andre styresystemer, såsom Microsoft Windows™ eller Apples Mac OS X™ (Darwin). GIMP er fri software dækket af GNU General Public License [GPL]. GPL'en giver brugeren frihed til at få adgang til og ændre i kildekoden bag computerprogrammerne.

1.1. Forfattere

Den første version af GIMP blev skrevet af Peter Mattis og Spencer Kimball. Mange udviklere har senere hen bidraget, og tusindvis har ydet støtte og testet. GIMP-udgivelser styres i øjeblikket af Sven Neumann og Mitch Natterer og de andre medlemmer af GIMP-gruppen.

1.2. GIMPs hjælpesystem

GIMPs dokumentationsgruppe og andre brugere har leveret de oplysninger, der er nødvendige for at du kan forstå hvordan GIMP bruges. Brugermanualen er en vigtig del af hjælpen. Den seneste version er på dokumentationsgruppens websted [GIMP-DOCS] i HTML-format. HTML-versionen er også tilgængelig som kontekstafhængig hjælp (hvis du har den installeret) under brugen af GIMP ved at trykke på F1-tasten. Du kan få hjælp til et bestemt menupunkt ved at trykke på F1-tasten, mens musemarkøren er fokuseret på menupunktet. Læs videre for at starte dit GIMP-eventyr.

1.3. Funktionalitet og anvendelsesmuligheder

Den følgende liste er en kort oversigt over nogle af de funktioner og anvendelsesmuligheder, som GIMP byder på:

 • En fuld suite af maleværktøjer inklusive malerpensler, blyant, airbrush, kloningsværktøj osv.

 • Flisebaseret hukommelseshåndtering, så billedstørrelse kun er begrænset af den tilgængelige diskplads

 • Underpixelsampling til alle maleværktøjer giver udjævning i høj kvalitet

 • Fuld understøttelse af alfakanal til arbejde med gennemsigtighed

 • Lag og kanaler

 • En proceduredatabase til at kalde interne GIMP-funktioner fra eksterne programmer, såsom Script-Fu

 • Avancerede scriptingfunktionalitet

 • Adskillige fortryd/omgør (kun begrænset af diskplads)

 • Transformeringsværktøjer inklusive rotér, skalér, vrid og vend

 • Understøttelse af en lang række filformater, inklusive GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP og mange andre

 • Markeringsværktøjer, inklusive rektangel, ellipse, fri, udflydende, bezier og intelligent saks

 • Udvidelsesmoduler der giver mulighed for let at tilføje nye filformater og nye effektfiltre.