5. Kurver

Kurver (her Bézier-kurver) er nemme at lære og bruge i GIMP. Se i ordlisten Bézier-kurve eller Wikipedia [WKPD-BEZIER] for at få en idé om begreberne og mekanismerne bag kurver. Med værktøjet kurver kan du designe sofistikerede former. For at bruge værktøjet kurver i GIMP skal du først lave en kurve og derefter optegne den.

I GIMP betyder udtrykket Optegn kurve, at man påfører kurven en specifik stil (farve, bredde, mønster osv.).

En kurve har to hovedformål:

Figur 7.10. Eksempel på fire forskellige kurver

Eksempel på fire forskellige kurver

Fire eksempler på GIMP-kurver: en lukket polygonal, en åben polygonal, en lukket og buet samt en lukket med en blanding af buede og rette stykker.


5.1. Opret en kurve

Begynd med at tegne omridset af din kurve; omridset kan ændres senere (se værktøjet Kurver). Vælg derefter værktøjet kurver med en af følgende metoder:

  • Vælg VærktøjerKurver i billedmenuen.

  • Klik på det relevante ikon i værktøjskassen.

  • Brug genvejstasten B.

Musemarkøren består af en stiliseret kurve, når værktøjet kurver er valgt. Venstreklik på billedet for at oprette kurvens første punkt. Flyt musen til et nyt sted og venstreklik for at oprette et nyt punkt, som er forbundet med det forrige punkt. Du kan oprette så mange punkter, du vil, men har kun brug for to for at lære om kurver. Mens punkter tilføjes, indeholder musemarkøren et lille + ved siden af kurven, som indikerer, at med et klik tilføjes et nyt punkt. Er musemarkøren tæt på et linjestykke, ændres + til et kors med pile ligesom værktøjet flyt.

Flyt musemarkøren tæt på et linjestykke, venstreklik og træk i linjestykket. Der sker nu to ting:

  • Den rette linje bliver til en bue.

  • Hvert linjestykke har et begyndelses- og slutpunkt, som er tydeligt markerede. En retningslinje stikker nu ud fra hvert slutpunkt på det linjestykke, som blev flyttet.

Det buede linjestykke forlader et slutpunkt i samme retning, som retningslinjen forlader slutpunktet i. Retningslinjens længde styrer, hvor langt linjestykket følger retningslinjen, før den bøjer af mod det andet slutpunkt. Hver retningslinje har et tomt kvadrat (et håndtag) i den ene ende. Klik-og-træk et håndtag for at ændre retningslinjens retning og længde.

Figur 7.11. En kurves udseende mens den manipuleres

En kurves udseende mens den manipuleres

En kurves udseende mens den manipuleres med brug af værktøjet kurver.


Kurven består af to komponenter med både rette og buede stykker. Hvide cirkler er ankerpunkter, et kvadrat markerer det valgte anker og de to åbne kvadrater er håndtagene tilhørende det valgte anker.