Afbeelding 17.81. Voorbeeld voor het filter Waardedoorgifte
Originele afbeelding
Filter “Waardedoorgifte” toegepast
Dit filter werkt op gekleurde randen. Het verspreidt beeldpunten die op een gespecificeerde manier verschillen van hun naburige beeldpunten.
![]() |
Opmerking |
---|---|
Deze opties staan beschreven in Paragraaf 2, “Algemene eigenschappen”. |
De voorbeelden zullen over de volgende afbeelding gaan:
Beeldpunten zullen worden doorgegeven vanaf de beeldpunten met hogere waarde in de richting van de beeldpunten met lagere waarde. Heldere gebieden zullen dus groter worden.
Afbeelding 17.83. Meer wit
Heldere beeldpunten zijn doorgegeven aan donkere beeldpunten in de vier richtingen: boven, beneden, rechts en links. Filter meerdere keren toegepast om het effect te vergroten.
Beeldpunten zullen worden doorgegeven vanaf de beeldpunten met lagere waarde in de richting van de beeldpunten met hogere waarde. Donkere gebieden zullen dus groter worden.
Afbeelding 17.85. Alleen naar beneden
Hetzelfde als hierboven met alleen de richting Naar beneden geselecteerd.
Op een rand tussen de geselecteerde drempelwaarden wordt het gemiddelde van beide waarden doorgegeven.
Afbeelding 17.86. Middelwaarde tot pieken
Een dunne rand met transitionele kleur is aan de objecten toegevoegd. Het is niet zichtbaar rondom objecten met glad gemaakte randen.
Groene gebied gezoomd x800. Een dunne rand (een beeldpunt breed) werd toegevoegd. De waarde ervan is het gemiddelde tussen grijs (90%) en groen (78%): (90 + 78) / 2 = 84.
De doorgegeven gebieden zullen worden gevuld met de voorgrondkleur van de gereedschapskist.
Een dialoogvenster Kleur opent, met een Pipet.
Afbeelding 17.87. Kleur naar pieken
In dit voorbeeld is de geselecteerde kleur Rood. Een dunne rand, een beeldpunt breed, rood, is rondom objecten toegevoegd. Met glad gemaakte objecten is deze rand geplaatst op de uiterste grens van het glad maken. Hier verschijnt een andere rand binnenin. Dit is een artefact vanwege de kleine grootte van het object dat maakt dat het gladde gebied van de tegenoverliggende zijden elkaar overlapt.
Alleen gebieden met de geselecteerde kleur zullen worden doorgegeven. Met deze optie worden zachte en wazige randen niet echt goed doorgegeven.
Afbeelding 17.88. Alleen kleur
In dit voorbeeld is de geselecteerde kleur die van het groene object. Na het verschillende keren toepassen van het filter is het groene gebied duidelijk vergroot.
Deze opdrachten werken zoals “Meer wit” en “Meer zwart”. Ondoorzichtige (transparante) gebieden zullen worden doorgegeven over minder ondoorzichtige (transparante) gebieden. Deze opdrachten hebben een afbeelding met een alfakanaal nodig.
Afbeelding 17.89. Ondoorzichtiger
Originele laag, met een transparante achtergrond.
Filter verschillende keren toegepast: het groene, ondoorzichtige, gebied werd vergroot.
Een beeldpunt zal worden doorgegeven (verspreid) als het verschil in waarde tussen het beeldpunt en zijn buur niet kleiner is dan de onderdrempel en niet groter dan de bovendrempel.
Dat is de hoeveelheid doorgifte. Hoe hoger het zal zijn, des te meer gekleurd de doorgifte zal zijn.
U mag een of meer richtingen selecteren.
Indien geselecteerd zullen de kleurkanalen van het beeldpunt (grijze kanaal voor afbeeldingen Grijswaarden) worden doorgegeven. De optie is, uiteraard, standaard geselecteerd.
Indien geselecteerd zal de alfawaarde van het beeldpunt worden doorgegeven, anders zal het beeldpunt de alfawaarde van de naburige beeldpunten krijgen.