Figura 17.202. D'esquerra a dreta: imatge original, mapa i imatge final
El mapa té tres franges: una àrea negre sòlida, una àrea de degradat vertical i una àrea blanca sòlida. Veiem en la imatge resultant, que les zones de la imatge que corresponen a les àrees sòlides del mapa no estan difuminades. Només està difuminada la zona de la imatge que correspon al degradat del mapa.
“LIC” vol dir Line Integral Convolution, un mètode matemàtic. L'autor del connector utilitza termes matemàtics per nomenar les opcions... Aquest filtre s'utilitza per aplicar un difuminat direccional a una imatge o per crear textures. Es podria anomenar “Astigmatisme”, ja que difumina certes direccions de la imatge.
Utilitza un mapa de difuminat. A diferència d'altres mapes, el filtre no utilitza els nivells de gris. Només es tenen en compte les direccions del degradat. S'ignoren els píxels de la imatge corresponents a les zones sòlides del mapa.
![]() |
Suggeriment |
---|---|
|
En seleccionar To, Saturació o Brillantor (=Vaor) el filtre utilitzarà aquest canal per tractar la imatge.
L'opció “Derivatiu” inverteix la direcció del “Degradat:”
Figura 17.204. Exemple de l'opció derivatiu
Amb un mapa de degradat quadrat, a l'esquerra l'operador de l'efecte és un “Degradat”, a la dreta és una “Derivada”: el que era nítid és difumina i al revés.
Podeu utilitzar dos tipus de convolució i aquest és el primer paràmetre per ajustar:
El soroll blanc és un nom acústic. És el soroll on totes les freqüències tenen la mateixa amplitud. En aquest context aquesta opció s'utilitza per crear patrons.
La imatge d'origen serà difuminada
Aquest és el mapa per la direcció del difuminat o del patró. Aquest mapa ha de ser de la mateixa mida que la imatge original. Hauria d'estar preferiblement en escala de grisos. Cal que estigui a la pantalla quan s'activa el filtre per tal de seleccionar-lo a la llista desplegable.
Figura 17.205. Difuminant amb un mapa de degradat vertical
Amb un mapa de degradat vertical, les línies verticals estan difuminades.
Figura 17.206. Difuminant amb un mapa de degradat quadrat
El mapa del degradat es divideix en quatre triangles de degradat: cadascun amb la seva direcció de degradat. A cada zona de la imatge correspon als triangles de degradat, només les línies amb la mateixa direcció que el degradat es difuminen.
Figura 17.207. Exemple de textura
L'opció “Amb soroll blanc” està seleccionada i les altres hi són per defecte. Amb un mapa de degradat vertical la textura “fibres” va en sentit horitzontal.
En aplicar el difuminat, aquesta opció controla com n'és d'important el difuminat. En crear una textura, controla la rugositat de la textura: un valor baix dóna una superfície llisa; un valor alt dóna una superfície més rugosa.
Figura 17.208. Exemple d'acció de la longitud del filtre en el difuminat
A l'esquerra: una línia vertical, d'un píxel d'amplada (ampliació 800%). A la dreta: la mateixa línia, quan se li ha aplicat el difuminat vertical amb una longitud de filtre a 3. Veiem que l'amplària de difuminat és de 6 píxels, 3 píxels a cada costat.
Figura 17.209. Exemple de longitud del filtre a la textura
A l'esquerra: una textura amb longitud del filtre a 3. A la dreta, la mateixa textura amb longitud del filtre a 24.
Aquesta opció controla la quantitat i la mida de Soroll blanc. Els valors baixos produeixen textures de gra fi i els valors alts textures de gra gros.
Aquestes opcions controlen la influència del mapa de degradat a la textura.
Figura 17.211. Exemple de l'acció dels passos d'integració a la textura
A l’esquerra: Passos d’integració = 2. A la dreta: Passos d’integració = 4
Tots dos valors determinen un interval de control del contrast de la textura: un interval petit produeix un fort contrast i un interval gran produeix un contrast feble.
Figura 17.212. Exemple de l'acció dels valors mínim i màxim a la textura
Valor mínim = -4.0. Valor màxim = 5.0.