Hoofdstuk 1. Introductie

Inhoudsopgave

1. Welkom bij de GIMP
1.1. Auteurs
1.2. De GIMP Help
1.3. Functies en Mogelijkheden

1. Welkom bij de GIMP

GIMP is een multi-platform fotomanipulatie programma. GIMP is een een afkorting voor GNU Image Manipulation Program, vrij vertaald GNU Afbeelding Manipulatie Programma. De GIMP is geschikt voor een breed scala aan foto manipulatie operaties, waaronder het retoucheren van foto's, het componeren van afbeeldingen en het construeren van afbeeldingen.

Het programma heeft veel mogelijkheden. Het kan gebruikt worden als simpel tekenprogramma, een expert foto retoucherings programma, een online batchverwerkings systeem, een massa-productie afbeeldingsrenderen, een bestandsformaat conversie gereedschap, enzovoorts.

GIMP is uitbreidbaar en schaalbaar. Het is ontworpen om te worden uitgebreid met plug-ins en extensies om praktisch alles te kunnen. De geavanceerde scripting interface stelt een gebruiker in staat om alles, van de simpelste taak tot de meeste complexe afbeeldingsmanipulatie procedures, makkelijk te kunnen scripten.

Een van de krachten van de GIMP is de vrije verkrijgbaarheid vanaf meerdere bronnen voor veel besturingssystemen. De meeste GNU Linux distributies komen gebundeld met de GIMP als standaard applicatie. De GIMP is ook beschikbaar voor andere besturingssystemen zoals Microsoft Windows™ of Apple's Mac OS X™ (Darwin). GIMP is geen freeware, het is een Open Source Software applicatie uitgebracht onder de General Public License (GPL licentie). GLP geeft gebruikers de vrijheid om de broncode van de computerprogrammatuur te bekijken en aan te passen.

1.1. Auteurs

De eerste versie van de GIMP is geschreven door Peter Mattis and Spencer Kimball. Recentelijker hebben veel andere ontwikkelaars hun steentje bijgedragen. Het uitbrengen van nieuwe GIMP versies wordt op het moment geregisseerd door Sven Neumann en Mitch Natterer, samen met een grote groep anderen, het GIMP-Team.

1.2. De GIMP Help

Het GIMP helpsysteem voorziet in de informatie die nodig is om te begrijpen hoe de GIMP gebruikt kan worden. Via de F1-toets kan er tijdens het gebruik van de GIMP context afhankelijke help worden opgevraagd. Help over specifieke menu opties is toegankelijk door de F1-toets in te drukkken terwijl de muis over die menu optie zweeft. Lees verder om aan je GIMP reis te beginnen.

1.3. Functies en Mogelijkheden

Hier volgt een korte opsomming van de mogelijkheden die de GIMP biedt.

  • Een volledige verzameling teken gereedschappen zoals penselen, een potlood, een spuitbus, klonen, enzovoorts.

  • Een slim geheugengebruik mechanisme waardoor de maximale grootte van een afbeelding alleen door de beschikbare harde schijfruimte bepaald wordt.

  • Interpolatie tussen de beeldpunten bij alle tekengereedschappen waardoor lelijke trapvormige lijnen zoveel mogelijk worden vermeden.

  • Ondersteuning van alfakanalen om tekeningen met transparante delen te maken.

  • Lagen en kanalen

  • Een eigen programmeertaal “Script-Fu” waarmee u in uw eigen scripts veel GIMP functies kunt gebruiken.

  • De mogelijkheid om uw eigen scripten te maken waarmee u specifieke opdrachten snel en efficiënt kunt uitvoeren.

  • U kunt veel dingen ongedaan maken en opnieuw doen.

  • Vervormingsgereedschappen zoals roteren, vergroten, verkleinen, spiegelen en scheeftrekken.

  • Een keur aan bestandsformaten wordt ondersteund, waaronder bijvoorbeeld: GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP en vele anderen.

  • Verschillende selectiegereedschappen om rechthoekige, ellipsvormige, vrije, geleidelijke of pad-begrenste delen handig te kunnen bewerken.

  • En “last but not least” de mogelijkheid om op eenvoudige manier filters, lees- en schrijfmodules voor nieuwe bestandsformaten te maken.