Inhoudsopgave
Meestal start u GIMP op door op het icoon ervan te klikken (als uw systeem daarin voorziet) met de muis of door gimp op de opdrachtregel in te typen. Als u meerdere versies van GIMP geinstalleerd heeft, kan het noodzakelijk zijn dat u gimp-2.4 in moet toetsen om de meest recente versie op te starten. Op de oprachtregel kunt u achter het gimp-commando de namen van meerdere verschillende afbeeldingsbestanden intoetsen die dan allemaal ge-opend worden, maar u kunt ook afbeeldingen openen als u al bezig bent met GIMP.
De meeste besturingssystemen bieden de mogelijkheid om de namen van verschikkende type's afbeeldingsbestanden met GIMP te verbinden of te `associeren', GIMP wordt dan automatisch opgestart als u op het icoon van zo'n bestand klikt
De GIMP is vandaag de dag een van de meest gebruikte afbeeldingsmanipulatie programma's. De besturingssystemen waarvan bekend is dat GIMP erop draait zijn onder andere
GNU/Linux™, Apple Mac OS X™, Microsoft Windows™, OpenBSD™, NetBSD™, FreeBSD™, Solaris™, SunOS™, AIX™, HP-UX™, Tru64™, Digital UNIX™, OSF/1™, IRIX™, OS/2™ en BeOS™.
De GIMP kan makkelijk overgezet worden naar andere besturingssystemen vanwege de beschikbaarheid van zijn broncode. Meer informatie hierover kunt u op de Ontwikkelaarssite [GIMP-DEV] vinden.
Als alles goed gaat, detecteerd GIMP de systeemtaal. Dit kan mislukken op sommige machines. Het is mogelijk om de gebruikte taal te veranderen wanneer dit nodig zou zijn:
Onder LINUX: kunt u op de opdrachtregel type
LANGUAGE=nl gimp
of LANG=nl
gimp
intikken om GIMP in het
nederlands te starten. Als u een ander tal wilt kunt u natuurlijk
het "nl" door "en", "fr", "de" of een andere gewenste taal
vervangen.
Onder WINDOWS XP: Configuratiescherm/Systeem/ Geavanceerd/"Omgeving" knop/ in "Systeem Variabelen" dialoog: "Toevoegen" knop: voer LANG in als naam en fr or de... als waarde.
Ga naar Systeem Voorkeuren, klik op het Internationaal icoon en kies op het Talen tabblad de gewenste taal als eerste in de lijst.
Meestal hoeft u geen extra argumenten mee te geven als u
GIMP opstart, maar hier volgt een lijst van
argumenten die op sommige momenten best handig kan zijn. Deze lijst
is niet compleet; op Unix-systemen kunt u een
volledige lijst opvragen door man gimp
in een
invoerscherm in te toetsen.
Een lijst met alle opties voor de opdrachtregel
Laat de versie van de gebruikte GIMP-versie zien.
Laat uitgebreidere opstartberichten zien.
Dit voorkamt dat er allerlei patronen, verlooptinten, kleurschema's of penselen worden geladen en is handig als u gimp in commando-modus gebruikt of als de opstarttijd zo kort mogelijk gehouden moet worden.
Laat het opstartscherm niet zien.
name
Gebruik een alternatief sessionrc
-bestand
voor deze sessie van GIMP. De
name
wordt aan de naam van het
sessionrc
-bestand van deze sessie geplakt.
filename
Gebruik een ander GIMP instellingenbestand dan het standaard bestand. Het "gimprc"-bestand bevat een opname van uw voorkeursinstellingen. Dit is handig als u op een andere plaats, met een andere computer, met andere instellingen werkt.
commands
Laat GIMP
zelfstandig de ingegeven reeks van commando's uitvoeren. De
commando's worden opgesteld in de vorm van een recept (`script')
dat door de desbestreffende script-uitbreiding van
GIMP uitgevoerd kan worden. Als er
-
als commando staat worden de commando's
van de standard-input gelezen.
Onderdruk dialoogvensters met waarschuwingen of foutmeldingen en leidt deze berichten naar de console om.
display
Start GIMP op het ingegeven scherm op (Dit kan niet op Microsoft Windows).