5. Hur du ritar raka linjer

Denna handledning är baserad på text och bilder som är Copyright © 2002 Seth Burgess. Den ursprungliga handledningen kan hittas på internet, [TUT01].

5.1. Syfte

Figur 3.45. Exempel på raka linjer

Exempel på raka linjer

Denna handledning visar hur du kan rita raka linjer med GIMP. Att tvinga en linje att vara rak är ett smidigt sätt att rita linjer utan att påverkas negativt av mus eller ritbord, och för att dra nytta av kraften i en dator för att göra att saker ser bra och korrekta ut. Denna handledning använder inte raka linjer för komplexa uppgifter, den är tänkt att visa dig hur du gör för att skapa snabbt och enkelt skapa raka linjer.

 1. Förberedelser

  Figur 3.46. Introduktion till Skift-tangenten

  Introduktion till Skift-tangenten
  Introduktion till Skift-tangenten

  Med uppfinnandet av skrivmaskinen introducerades Skift-tangenten. Du har allmänt två av dem på ditt tangentbord. De ser ut något i stil med figuren ovan. Tangenterna finns på vänster och höger sida av ditt tangentbord. Musen uppfanns av Douglas C. Engelbart under 1970. Dessa kan se ut på olika sätt, men har alltid minst en knapp.

 2. Skapa en tom rityta

  Figur 3.47. Ny bild

  Ny bild

  Skapa först en ny bild. Vilken storlek som helst går bra. Använd Arkiv+Ny för att skapa en ny bild.

 3. Välj ett verktyg

  Figur 3.48. Målarverktyg i verktygslådan

  Målarverktyg i verktygslådan

  Alla de rödmarkerade verktygen i verktygslådan ovan kan skapa linjer.

 4. Skapa en startpunkt

  Figur 3.49. Startpunkt

  Startpunkt

  Klicka på målarpenseln i verktygslådan. Klicka i bilden där du vill att en linje ska börja eller sluta. En ensam punkt kommer visas på skärmen. Storleken på denna punkt representerar den aktuella penselstorleken, vilken du kan ändra i penseldialogen (se Avsnitt 3.2, ”Dialogrutan Penslar”). Låt oss nu börja rita en linje. Tryck ner Skift-tangenten och håll den nere.

 5. Rita linjen

  Figur 3.50. Rita linjen

  Rita linjen

  Efter att du har en startpunkt och under tiden du håller ner Skift-tangenten så kommer du se en rak linje som följer pekaren. Tryck på den första musknappen (vanligtvis den vänstra) och släpp den. Under hela klicket med musknappen kommer du behöva hålla nere Skift-tangenten.

 6. Klart

  Figur 3.51. Slutgiltig bild

  Slutgiltig bild

  Detta är en kraftfull funktion. Du kan rita raka linjer med alla ritverktygen. Du kan också rita fler linjer i slutet på den här. Vårt sista steg är att släppa Skift-tangenten så är vi klara. Några exempel syns i nästa avsnitt. Ha så kul med GIMP!