4.2. Modificarea dimensiunii unei imagini pentru ecran

Aveți o imagine uriașă, posibil de la un aparat de foto digital, și doriți să o redimensionați, astfel încât acesta să se poată afișa frumos pe o pagină web, transmite online sau printr-un mesaj de e-mail.

Fig. 3.17. Exemplu de imagine pentru scalare

Exemplu de imagine pentru scalare

Primul lucru ce s-ar putea observa după deschiderea imaginii, este că GIMP deschide imaginea la o dimensiune potrivită pentru vizualizare. Dacă imaginea este foarte mare, cum ar fi imaginea eșantion, GIMP stabilește nivelul de zoom, astfel încât să fie bine încadrată pe ecran. Nivelul de zoom este afișat în zona de stare din partea de jos a ferestrei imagine. Acest lucru nu afectează imaginea reală.

Un alt aspect la care puteți privi în bara de titlu este modul. Dacă în bara de titlu se arată modul RGB, sunteți în regulă. În cazul în care modul specifică moduri indexate sau tonuri de gri, consultați Secțiune 4.7, „Modificarea modului”.

Fig. 3.18. GIMP utilizat pentru scalarea imaginii

GIMP utilizat pentru scalarea imaginii

Utilizați ImagineScalează Imaginea pentru a deschide dialogul Scalează imaginea. Puteți efectua clic dreapta pe imagine pentru a deschide meniul, sau să folosiți meniul din partea de sus a ferestrei imaginii. Observați că elementul din meniul Scalează imaginea... conține trei puncte, ce indică deschiderea unui dialog.

Fig. 3.19. Dialog pentru scalarea imaginilor în pixeli

Dialog pentru scalarea imaginilor în pixeli

Unitatea de măsură cu scopul afișării unei imagini pe un ecran este pixelul. Puteți vedea că dialogul are două secțiuni: una pentru Lățime și Înălțime și alta pentru Rezoluție. Rezoluția se aplică numai pentru tipărire și nu are efect asupra dimensiunii imaginii atunci când este afișată pe un monitor sau pe un dispozitiv mobil. Motivul este că diferite dispozitive au dimensiuni diferite pixeli și astfel, o imagine care se afișează pe un singur dispozitiv (cum ar fi un smartphone) cu o anumită dimensiune fizică, s-ar putea afișa pe alte dispozitive (cum ar fi un proiector LCD) întru cu totul o altă dimensiune . În scopul afișării unei imagini pe un ecran, aveți posibilitatea să ignorați parametrul de rezoluție. Din același motiv, nu utilizați nici o altă unitate de dimensiune decât pixelul în câmpurile înălțime/lățime.

If you know the desired width, enter it in the dialog at the top where it says Width. This is shown in the figure above. If you don't have such a number in mind, choose an appropriate width for the desired use. Common screen sizes range between 320 pixels for simpler phones, 1024 pixels for a netbook, 1440 for a wide-screen PC display and 1920 pixels for an HD screen. For the purpose of displaying an image on-line, a width of 600 to 800 pixels offers a good compromise.

Atunci când modificați una dintre dimensiunile imaginii, GIMP modifică cealaltă dimensiune proporțional. Pentru a modifica cealaltă dimensiune, consultați Secțiune 4.5, „Decuparea unei imagini”. Rețineți că atunci când schimbați cele două dimensiuni în mod arbitrar, imaginea poate deveni întinsă sau strivită.