4.5. Decuparea unei imagini

Fig. 3.27. Exemplu de imagine pentru decupare

Exemplu de imagine pentru decupare

Imagine sursă

Exemplu de imagine pentru decupare

Imagine după decupare


Există multe motive pentru a decupa o imagine; de exemplu, potrivirea unei imagini pentru a umple o ramă, înlăturarea unei porțiuni din fundal pentru a sublinia subiectul etc. Există două metode pentru a activa instrumentul Decupare. Apăsați pe butonul din caseta de instrumente, sau folosiți InstrumenteInstrumente de transformareDecupare din fereastra imaginii. Acest lucru schimbă cursorul și vă permite să efectuați clic și să glisați o formă dreptunghiulară. Butonul din caseta de instrumente este cel mai simplu mod de a ajunge la oricare dintre instrumente.

Fig. 3.28. Selectați o regiune de decupare

Selectați o regiune de decupare

Apăsați pe un colț al zonei de decupare dorită și glisați mausul pentru a crea dreptunghiul de decupare. Nu trebuie să fie exactă, se mai poate schimba forma dreptunghiului mai târziu.

Fig. 3.29. Dialog pentru decupare

Dialog pentru decupare
Dialog pentru decupare

După completarea mișcării de clic și glisare, apare pe canava un dreptunghi cu regiuni speciale. Pe măsură ce cursorul este mutat în diferite zone ale zonei de decupare selectate, cursorul se modifică. Apoi, aveți posibilitatea să glisați colțurile sau marginile dreptunghiului pentru a modifica dimensiunile zonei selectate. După cum se arată în figura de mai sus, deoarece zona de recoltare este redimensionată, dimensiunile și raportul sunt afișate în bara de stare. Apăsați dublu clic în interiorul dreptunghiului sau apăsați Enter pentru a finaliza decuparea. A se vedea Secțiune 4.4, „Crop” pentru mai multe informații despre decuparea în GIMP.

Dacă doriți să decupați imaginea într-un anumit raport de aspect,cum ar fi un pătrat, de exemplu, asigurați-vă că opțiunile instrumentului sunt vizibile( FerestreDialoguri andocabileOpțiuni instrumente). În opțiunile de instrument andocabil, verificați caseta de bifare de lângă fix și asigurați-vă că următoarea casetă este stabilită la raport aspect. Acum puteți tasta raportul de aspect dorit pe caseta de text de mai jos, cum ar fi 1:1.

Aveți, de asemenea, controale pentru a schimba aspectul de la peisaj la portret. După ce stabiliți raportul de aspect, glisați unul dintre colțurile dreptunghiului de trunchiere pentru a-l actualiza. Dreptunghiul se modifică în raportul ales și atunci când îl glisați trebuie să mențină acest raport.