4.7. Modificarea modului

Ca și orice altceva, imaginile vin în diferite tipuri și servesc diferite scopuri. Uneori, este importantă o dimensiune mică (pentru situri web) și, în alte ori, reținerea unei adâncimi de culoare mare (de exemplu, un portret de familie) este tot ceea ce doriți. GIMP se poate ocupa de toate acestea, și chiar mai mult, în primul rând prin conversia între cele trei moduri fundamentale, așa cum se vede în acest meniu. Pentru a comuta imaginea la unul dintre aceste moduri, deschideți-l și urmați meniul respectiv și apăsând pe modul dorit.

Fig. 3.32. Dialog pentru modificarea modului

Dialog pentru modificarea modului

RGB- acesta este modul implicit, utilizat pentru imagini de înaltă calitate, și posibilitatea de a afișa milioane de culori. Acesta este, de asemenea, modul pentru cea mai mare parte a imaginilor de lucru, inclusiv scalarea, trunchiere, și chiar întoarcerea. În modul RGB, fiecare pixel constă din trei componente diferite: R-> roșu, G-> verde, B-> albastru. Fiecare dintre acestea, la rândul său, poate avea o valoare de intensitate de 0-255. Ceea ce vedeți la fiecare pixel este o combinație aditivă a acestor trei componente.

Indexed- This is the mode usually used when file size is of concern, or when you are working with images with few colors. It involves using a fixed number of colors (256 or less) for the entire image to represent colors. By default, when you change an image to a paletted image, GIMP generates an optimum palette to best represent your image.

Fig. 3.33. Dialog Conversia imaginii la culori indexate

Dialog „Conversia imaginii la culori indexate”

După cum v-ați putea aștepta, deoarece informația necesara pentru a reprezenta culoarea pentru fiecare pixel este mai puțină, dimensiunea fișierului este mai mică. Cu toate acestea, uneori, există opțiuni în diverse meniuri care sunt inactivate pe gri pentru nici un motiv aparent. De obicei, acest lucru înseamnă că filtrul sau opțiunea nu se pot aplica atunci când imaginea este în modul său curent. Schimbarea modului la RGB, așa este subliniat mai sus, ar trebui să rezolve această problemă. Dacă modul RGB nu funcționează, fie, probabil, opțiunea pe care o încercați necesită un strat special pentru a avea capacitatea de a fi transparent. Acest lucru se poate face la fel de ușor prin intermediul StratTransparențăAdaugă canal alfa.

Fig. 3.34. Adăugare canal alfa

Adăugare canal alfa

Tonuri de gri- imaginile în tonuri de gri au doar nuanțe de gri. Acest mod are unele utilizări specifice și ocupă mai puțin spațiu pe hard disk, în unele formate, dar nu este recomandat pentru uz general pentru că citirea nu este suportată de multe aplicații.

Nu este necesară convertirea unei imagini la un anumit mod înainte de a o salva în formatul dumneavoastră preferat, pentru că GIMP este suficient de inteligent pentru a exporta în mod corespunzător imaginea.