4.4. Comprimarea imaginilor

Fig. 3.21. Exemplu de imagine pentru salvarea JPEG

Exemplu de imagine pentru salvarea JPEG

Dacă aveți imagini care ocupă un spațiu mare pe disc, puteți reduce acest spațiu chiar și fără a schimba dimensiunile imaginii. Cea mai bună comprimare a imaginilor se realizează prin utilizarea formatului JPG, dar chiar dacă imaginea este deja în acest format, puteți face, de obicei, încă mai puțin spațiu, pentru că formatul JPG are un sistem de compresie adaptivă, care permite economisirea prin diferite niveluri de compresie. Compromisul este că cu cât mai puțin este spațiul alocat unei imagini, se pierd cu atât mai multe detalii din imaginea originală. Ar trebui să fiți, de asemenea, conștienți de faptul că salvări repetate în format JPG conduc la o și mai mare degradare a imaginii.

Images are loaded and saved as .XCF files. Your JPG image has been loaded as XCF. GIMP offers you to Overwrite image-name.jpg or FileExport As to open the Export Image dialog.

Fig. 3.22. Dialogul Exportă imaginea

Dialogul „Exportă imaginea”

The dialog opens with the file name already typed in the Name box, with the default .png extension. Delete the existing extension and type JPG instead, and GIMP will determine the file type from the file extension. Use the file extension list, marked with red in the figure above, to see the types supported by GIMP. The supported extensions change depending on your installed libraries. If GIMP complains, or if JPEG is grayed out in the Extensions menu, cancel out of everything and step through the Secțiune 4.7, „Modificarea modului”. Once you have done this, click Save. This opens the Export Image as JPEG dialog that contains the quality control.

Dialogul Exportă imaginea ca JPEG utilizează valori implicite care reduc dimensiunea în memorie în timp ce se păstrează o calitate vizuală bună; Acesta este cel mai sigur și rapid lucru de făcut.

Fig. 3.23. Dialogul Exportă imaginea ca JPEG cu valori implicite de calitate

Dialogul „Exportă imaginea ca JPEG” cu valori implicite de calitate
Dialogul „Exportă imaginea ca JPEG” cu valori implicite de calitate

Reduce calitatea imaginii pentru a face imaginea chiar și mai mică. Calitatea redusă degradează imaginea, astfel încât pentru siguranță verificați Previzualizare în fereastra imaginii pentru o estimare vizuală a degradării. O dimensiune a Calității la 10 produce o imagine de calitate foarte slabă, care utilizează foarte puțin spațiu pe disc. Cifra de mai jos arată o imagine mai rezonabilă. O calitate de 75 produce o imagine rezonabilă folosind mult mai puțin spațiu pe disc, care, la rândul său, se încarcă mult mai repede pe o pagină web. Deși imaginea este oarecum degradată, este acceptabilă pentru scopul propus.

Fig. 3.24. Dialog Exportă imaginea ca JPEG cu calitate 75

Dialog „Exportă imaginea ca JPEG” cu calitate 75
Dialog „Exportă imaginea ca JPEG” cu calitate 75

În cele din urmă, aici este o comparație a aceleiași imagini cu diferite grade de compresie:

Fig. 3.25. Exemplu de compresie JPEG ridicată

Exemplu de compresie JPEG ridicată

Calitate: 10; Dimensiune: 3,4 kiloocteți

Exemplu de compresie JPEG ridicată

Calitate: 40; Dimensiune: 9,3 kiloocteți


Fig. 3.26. Exemplu pentru compresie JPEG moderată

Exemplu pentru compresie JPEG moderată

Calitate: 70; Dimensiune: 15,2 kiloocteți

Exemplu pentru compresie JPEG moderată

Calitate: 100; Dimensiune: 72,6 kiloocteți