3. Anularea

Aproape orice efectuați la o imagine în GIMP poate fi anulat. Puteți anula cea mai recentă acțiune prin alegerea din meniul imaginii EditareAnulează, dar acest lucru se face atât de frecvent că într-adevăr trebuie memorată scurtătura de la tastatură, Ctrl+Z.

Anularea poate fi la rândul ei anulată. După ce ați terminat o acțiune, puteți reface prin alegerea EditareRefă din meniul imagine, sau folosind comanda rapidă de la tastatură, Ctrl+Y. Este adesea util să se judece efectul unei acțiuni prin anularea în mod repetat și refacerea acesteia. Acest lucru este de obicei foarte rapid, și nu consumă nicio resursă suplimentară și nu modifica istoricul anulărilor, astfel încât nu există nimic rău în a o folosi.

[Atenție] Atenție

Dacă anulați una sau mai multe acțiuni și apoi operați imaginea în orice mod, cu excepția anulării sau refacerii, nu va mai fi posibilă refacerea acelor acțiuni: sunt pierdute pentru totdeauna. Soluția la acest lucru, în cazul în care creează o problemă pentru dvs., este de a duplica imaginea și apoi testa pe copie. (Nu faceți teste pe original, deoarece istoricul anulare/refacere nu este copiat atunci când s-a duplicat o imagine.)

Dacă sunt mulți pași de depanare și refacere la un moment dat, poate fi mai confortabil să lucrați cu Dialogul istoric anulări, un dialog andocabil care vă arată o mică schiță la fiecare punct în istoricul anulărilor, permițând să vă întoarceți sau să înaintați apăsând clic pe acest punct.

Anularea se efectuează pe o bază de imagini: "Istoricul anulărilor" este una dintre componentele unei imagini. GIMP alocă o anumită cantitate de memorie pentru fiecare imagine pentru acest scop. Aveți posibilitatea să particularizați preferințele pentru a mări sau micșora dimensiunea, utilizând pagina Resurse de sistem din dialogul Preferințe. Există două variabile importante: numărul minim de niveluri de anulare, pe care GIMP îl va menține, indiferent de cât de multă memorie consumă, și memorie maximă anulare, dincolo de care GIMP va începe să șteargă din cele mai vechi elemente din istoricul anulărilor.

[Notă] Notă

Chiar dacă Istoricul anulărilor este o componentă a unei imagini, nu este salvat atunci când salvați imaginea folosind formatul nativ XCF al GIMP, care păstrează orice altă proprietate a imaginii. Când imaginea este redeschisă, va avea o istorie de anulări goală.

Modul de punere în aplicare a anulărilor în GIMP este destul de sofisticat. Multe operații de anulare necesită foarte puțină utilizare a memoriei (de exemplu, schimbarea vizibilității unui strat), astfel încât se pot efectua secvențe lungi ale acestora înainte de a renunța la istoricul de anulare. Unele operațiuni, cum ar fi modificarea vizibilității stratului, sunt comprimate, astfel încât chiar dacă se fac de mai multe ori la rând produc doar un singur punct în istoricul de anulare. Cu toate acestea, există alte operațiuni de anulare care pot consuma o cantitate mare de memorie. Cele mai multe filtre sunt implementate de module, astfel încât nucleul GIMP nu are nici o modalitate eficientă de a ști ce s-a schimbat. Ca atare, nu există nicio modalitate de a implementa o anulare cu excepția memorării întregului conținut al stratului afectat înainte și după operație. Este posibil să reușiți să efectuați câteva astfel de operații înainte de a fi șterse din istoricul anulării.

3.1. Lucruri care nu pot fi anulate

Majoritatea acțiunilor care modifică o imagine pot fi anulate. Acțiunile care nu modifică imaginea în general nu pot fi anulate. Exemplele includ salvarea imaginii într-un fișier, duplicarea imaginii, copierea unei părți a imaginii în Clipboard, etc. De asemenea, include majoritatea acțiunilor care afectează afișarea imaginii fără a modifica datele imaginii subiacente. Cel mai important exemplu este zoom-ul. Există, totuși, excepții: comutarea pe Mască Rapidă poate fi anulată, chiar dacă nu modifică datele imaginii.

Există câteva acțiuni importante care modifică o imagine, dar nu pot fi refăcute:

Închiderea imaginii

The Undo History is a component of the image, so when the image is closed and all of its resources are freed, the Undo History is gone. Because of this, unless the image has not been modified since the last time it was saved, GIMP always asks you to confirm that you really want to close the image.

Revenirea la originalul imaginii

Revenirea înseamnă reîncărcarea imaginii din fișier. GIMP de fapt implementează acest lucru prin închiderea imaginii și crearea unei imagini noi, astfel că, în consecință, istoricul anulărilor este pierdut. Din acest motiv, în cazul în care imaginea nu este modificată, GIMP v-a solicita să confirmați că într-adevăr doriți să reveniți la imaginea originală.

Bucăți de acțiuni

Unele instrumente vă cer să efectuați o serie complexă de manipulări înainte de a avea efect, dar vă permit să anulați totul, mai degrabă decât elementele individuale. De exemplu, foarfecele inteligente vă solicită să creați o cale închisă făcând clic la mai multe puncte din imagine, apoi făcând clic în interiorul căii pentru a crea o selecție. Nu puteți anula clicuri individuale: anularea după ce ați terminat vă duce tot drumul înapoi la punctul de pornire. Ca un alt exemplu, atunci când lucrați cu instrumentul text, nu aveți posibilitatea să anulați literele individuale, modificările de fonturi etc.: anularea după terminare elimină stratul de text nou creat.

Filtre, precum și alte acțiuni efectuate de module sau scripturi, pot fi anulate la fel ca acțiunile implementate de nucleul GIMP, dar acest lucru presupune utilizarea corectă a funcțiilor de anulare GIMP. În cazul în care codul nu este corect, un modul poate corupe istoricul anulărilor, astfel încât nu numai modulul, dar, de asemenea, acțiunile anterioare nu mai pot fi anulate în mod corespunzător. Module și scripturi distribuite cu GIMP sunt toate considerate construite în mod corect, dar, evident, nu avem nicio garanție pentru module care sunt obținute din la alte surse. De asemenea, chiar dacă codul este corect, anularea unui modul în timp ce se execută poate corupe istoricul anulărilor, deci este cel mai bine a se evita acest lucru cu excepția cazului în care ați făcut accidental ceva a cărei consecințe vor fi foarte dăunătoare.