4. Lucrul în Windows

Dacă utilizați Windows, trebuie instalat Cygwin sau un program similar de emulare Linux pentru a fi posibilă instalarea programelor folosite în acest document. Acest capitol vă va spune cum se instalează Cygwin pe Windows și de ce pachete este nevoie pentru a lucra la manualul GIMP.

Primul lucru de făcut este descărcarea setup.exe de la http://www.cygwin.com/ și salvarea pe calculator. Aveți nevoie de acest program de fiecare dată când trebuiesc făcute modificări în Cygwin, deci salvați-l într-un loc ușor de găsit, ex. D:/cygwin/cygwin.exe.

Deschideți programul setup.exe cu dublu clic. Se va deschide fereastra de start. Apăsați pe butonul Următorul pentru a deschide o fereastră unde trebuie să alegeți modul de instalare Cygwin. Configurarea implicită este de a instala de pe Internet. Acest lucru înseamnă că fișierele descărcate vor fi salvate pe calculator înainte de a fi utilizate pentru a instala Cygwin. Acest lucru este cel mai simplu mod de a face asta.

În fereastra următoare trebuie să alegeți unde se va instala Cygwin pe calculator. Valoarea implicită este C:\cygwin care este o opțiune bună. În mod normal alegeți instalare pentru toți utilizatorii.

În cazul în care ați marcat Descărcare fără instalare în fereastra anterioară veți primi în schimb o fereastră în care decideți unde se vor salva fișierele. Această fereastră va fi următoarea fereastră dacă instalați de pe internet.

Fereastra următoare este modul în care computerul este conectat la internet. În mod normal, alegeți configurarea implicită.

În fereastra Alegeți un sit de descărcare veți găsi o mulțime de situri de unde se pot descărca. Puteți alege oricare dintre cele care încep cu http://, dar este o regulă bună să selectați unul din apropiere. Programul de instalare va crea un dosar cu același nume ca situl din care se descarcă. Dacă modificați situl, toate descărcările anterioare vor fi descărcate din nou în noul dosar. Asta nu e o problemă. În mod normal programul memorează ultimul sit folosit pentru următoarea dată când îl deschideți.

Fereastra următoare listează toate categoriile de pachete disponibile în Cygwin. Un pachet conține programe sau părți de program pentru a fi utilizate în Cygwin. Nu aveți nevoie de toate acestea. După cum vedeți, fiecare categorie este urmată de un simbol și cuvântul Implicit. Acest lucru înseamnă că programul de instalare va încărca doar pachetele necesare pentru a rula o versiune minimală a Cygwin. Deci apăsați butonul Următorul și admirați rularea descărcării în următoarea fereastră.

Când se termină descărcarea și instalarea, copiei de Cygwin este gata să fie adaptată la GIMP.

4.1. Adaptarea Cygwin pentru utilizarea cu instrumente de documentație GIMP

Nu suntem în măsură de a garanta că procedura descrisă aici va funcționa și pentru dumneavoastră. Este rezultat al modului în care am făcut teste pe Windows XP și Windows 7.

Pentru a vă asigura că Cygwin folosește limbajul ales iar codarea de caractere folosită în documentația GIMP am modificat tot fișierul folosit la deschiderea cu Cygwin. (După salvarea unei copii a fișierului batch original). Dacă se folosește instalarea implicită atunci fișierul batch se va găsi în C:/cygwin/Cygwin.bat. Rescrieți fișierul batch în


          @echo off
          C:
          chdir C:\cygwin\bin
          set LANG=[language-code].UTF-8
          bash --login -i  
        

Dacă ați pus Cygwin într-o altă locație decât cea implicită trebuie să scrieți noua cale în loc de C:\cygwin\bin anterior. Puteți găsi codul limbii dumneavoastră în http://gcc.gnu.org/onlinedocs/libstdc++/manual/localization.html.

Then you are ready for the next step. Open cygwin/startup.exe and click on Next until you reach the package window. You need the following packages:


            Devel/automake 1.12
            Devel/gettext-devel
            Devel/gettext
            Libs/libxml2
            Libs/libxml2-devel
            Interpreters/m4
            Devel/make
            Devel/pkg-config
            Libs/libxslt
            Libs/libxslt-devel
            Python/python
            Python/python-libxml2
            Python/python-libxslt
            Text/docbook-xml45
            Graphics/ImageMagic
            ....../wget
            ....../dblatex
            ....../pngcrush             
        

The first package to be installed is the automake 1.12 in the Devel category. Click on the + mark in front of the category's name (Devel) to open the package list. Search down the rightmost column to find the package name automake 1.12. Click once on the word Skip. The text will change to 1.12.3-1 which is the version number for the chosen package. Do the same with the other packages in the list above. Some packages will be marked Keep instead of Skip . This means that these packages already are installed. Do not alter these settings unless you know for certain that this package should be deleted, or reloaded, or something else.

Atunci când s-au marcat toate pachetele să fie adăugate la Cygwin apăsați Următorul. Apare apoi că pachetele selectate au nevoie de unele pachete suplimentare. Acceptați acest lucru. Atunci când actualizarea ajunge la sfârșit, copia dumneavoastră de Cygwin este gata pentru toate cele menționate la începutul acestei părți.

Unele pachete, în special cele necesare pentru PDF, nu pot fi găsite cu setup.exe. Puteți încerca instalarea lor din surse. Utilizați "wget url-al-pachetului" pentru a descărca pachetul dorit, și trebuie să știți URL-ul, dar cel mai bun mod este de navigare web sub Windows; Descărcați pachetul (de obicei un. tar.gz fișierul) apoi copiază-lipește în dosarul Cygwin.

Apoi executați tar -xvzf pachetul-dumneavoastră pentru a dezarhiva pachetul.

Navigați în noul dosar și citiți fișierul INSTALL pentru instrucțiuni despre instalare.

[Notă] Notă

pngnq nu poate fi instalat din surse sub Cygwin (probleme întunecate cu biblioteca libz ).

Dacă se ajunge la probleme cu mesaje de eroare misterioase sau orice altfel, nu ezitați să cereți ajutor pe lista de discuții menționată pe această pagină.