6.21. Skaalaa kuvaa

Skaalaa kuvaa komento laajentaa tai pienentää kuvan fyysistä kokoa muuttamalla sen sisältämän pikseleiden määrää. Se muuttaa kuvan sisällön kokoja ja muuttaa kankaan kokoa sen mukaisesti.

Se operoi koko kuvan alueella. Jos kuvassa on useamman kokoisia tasoja, kuvan pienentäminen voi pienentää joitakin tasoja katoamiseen asti, koska taso ei voi olla yhtä pikselin kokoa leveyttä tai korkeutta pienenpää. Jos tämä tapahtuu, sinua varoitetaan ennen kuin toiminto suoritetaan.

Jos haluat skaalata tiettyä tasoa, käytä skaalaa taso komentoa.

[Huomaa] Huomaa

If scaling would produce an image larger than the Maximum new image size set in the System Resources page of the Preferences dialog (which has a default of 128 Mb), you are warned and asked to confirm the operation before it is performed. You may not experience any problems if you confirm the operation, but you should be aware that very large images consume a lot of resources and extremely large images may take more resources than you have, causing GIMP to crash or not perform well.

6.21.1. Aktivoi komento

  • Löydät tämän komennon kuvan valikkopalkista kuvaSkaalaa kuvaa.

6.21.2. Skaalaa kuvaa valintaikkuna

Kuva 16.82. Skaalaa kuvaa valintaikkuna

”Skaalaa kuvaa” valintaikkuna

Kuvan koko

Pidä mielessä, että kuva voi sijaita yhdessä neljästä eri paikasta: kuvatiedostossa, RAM kun se on ladattu, näytöllä kun se näytetään tai paperilla kun se on tulostettu. Kuvan skaalaus muuttaa kuvan sisältämän pikseleiden määrää (informaation määrä), joten se suoraan vaikuttaa siihen kuinka paljon muistia kuva tarvitsee (RAM ja kuvatiedosta).

Tulostuskoko myös riippuu kuvan tarkkuudesta, joka pohjimmiltaan määrittää kuinka paljon pikeseleitä kuvan jokaisessa tuumassa on. Jos haluat muuttaa tulostuskokoa ilman kuvan skaalaamista ja muuttamalla pikseleiden määrää, käytä tulostuskoko valintaikkunaa. Näytön koko ei riipu ainoastaan pikseleiden määrästä, mutta myös näytön tarkkuudesta, zoomaus faktorista ja piste pisteeltä valinnan asetuksesta.

If you enlarge an image beyond its original size, GIMP calculates the missing pixels by interpolation, but it does not add any new detail. The more you enlarge an image, the more blurred it becomes. The appearance of an enlarged image depends upon the interpolation method you choose. You may improve the appearance by using the Sharpen (Unsharp Mask) filter after you have scaled an image, but it is best to use high resolution when you scan, take digital photographs or produce digital images by other means. Raster images inherently do not scale up well.

Voit joutua pienentämään kuvaasi, jos tarkoituksena on käyttää sitä nettisivulla. Ota huomioon, että useimmilla internetin käyttäjillä on suhteellisen pieni näyttö, joka ei voi täysin näyttää suurta kuvaa. Useiden näyttöjen tarkkuus on 1024x768 tai jopa alempi.

Pikseleiden lisäämistä tai poistamista kutsutaan uudelleennäytteistämiseksi (resampling)

Leveys; korkeus

Kun napsautat skaalaa komentoa, valintaikkuna näyttää alkuperäisen kuvan koon pikseleissä. Voit asettaa leveyden ja korkeuden, jotka haluat antaa kuvallesi lisäämällä tai poistamalla pikseleitä. Jos ketju leveyden ja korkeuden vieressä on ehjä, leveys ja korkeus pysyvät samoina suhteessa toisiinsa. Jos rikot ketjun napsauttamalla sitä, voit asettaa ne toisistaan riippumattomasti, mutta tämä vääristää kuvaa.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse asettaa kokoa pikseleissä. Voit valita toisen mittayksikön pudotusvalikosta. Jos valitset prosentin yksiköksi, voit asettaa kuvan koon suhteessa sen alkuperäiseen kokoon. Voit myös käyttää fyysisiä yksikköjä, kuten tuumaa ja millimetrejä. Jos teet näin, aseta X tarkkuus and Y tarkkuus kentät sopiviin arvoihin, koska niitä käytetään muuntamaan fyysisten yksikköjen ja kuvan koon pikseleissä välillä.

X-tarkkuus; Y-tarkkuus

Voit asettaa kuvan tulostustarkkuuden X resolution ja Y tarkkuus kentissä. Voit myös muuttaa mittayksikköä käyttämällä pudotusvalikkoa.

Laatu

Muuttaessa kuvan kokoa, jotkut pikseleistä pitää joko poistaa tai uusia pikseleitä pitää lisätä. Käyttämäsi prosessi määrittää tuloksen laadun. Interpolaatio pudotusvalikko tarjoaa valikoiman tarjolla olevia metodeja pikseleiden värien interpolaatioon skaalatussa kuvassa:

Interpolation methods are described in Interpolaatio.

[Huomaa] Huomaa

Katso myös skaalaa työkalu, jonka kautta voit skaalata tasoa, valintaa tai polkua.