5.11. Näytä suotimet

Tämä komento näyttää valintaikkunan. Tätä ikkunaa voidaan käyttää näyttösuotimien ja niiden valintojen hallinnointiin. Näyttösuotimia ei tule sekoittaa suotimiin suotimet-valikossa. Näyttösuotimet eivät muuta kuvadataa, vain sen esitystä. Voit ajatella näyttösuotimia kuin isoina ruutuina näyttösi edessä. Ne muuttavat havainnointiasi kuvasta. Tämä voi olla hyödyllinen asioille kuten tulostusten korjaus, värinhallinta, mutta myös erilaisten värisokeuksien simuloimiseen.

5.11.1. Komennon aktivointi

Löydät tämän komennon kuvan valikkopalkista NäytäNäytä suotimet.

5.11.2. Kuvaus näytä suotimet ikkunasta

Kuva 16.54. The Color Display Filters dialog

The ”Color Display Filters” dialog

Tällä valintaikkunalla on kaksi valintaruutua. Vasen valintaruutu esittää olevat suodattimet. Voit siirtää suotimia oikeaan valintaruutuun valitsemalla sen ja napsauttamalla oikea nuoli näppäintä. Aktiiviset suodattimet ikkuna oikealla esittää suotimet, jotka olet valinnut ja jotka lisätään jos niiden viereiset laatikot on raksitettu. Voit siirtää suodattimia oikeasta ikkunasta vasempaan käyttämällä vasen nuoli näppäintä. Jos valitset suotimen napsauttamalla sen nimeä, sen valinnat esitetään kahden valintaruudun alla, määritä valitut suotimet alueessa.

5.11.3. Värisokeus

Kuvat jotka luot, toivottavasti, tulevat mahdollisimman usean nähtäville useille eri järjestelmille. Kuva joka näyttää niin mahtavalta sinun näytölläsi voi näyttää erilaiselta ihmiselle, joilla on puutteita näössä tai näyttö, jossa on eri asetukset kuin omassasi. Osa informaatiosta ei välttämättä edes ole näkyvä.

Kuva 16.55. Kuvaus Värisokeus ikkunasta

Kuvaus ”Värisokeus” ikkunasta

5.11.3.1. Valinnat
Värisokeuden tyyppi

Tässä pudotusvalikossa voit valita:

Protanopia[9] (punasokeus)

Protanopia on näkökyvyn punaisen värin vajaus. Se on hyvin tunnettu värisokeus (puna-vihreä värisokeus). Värisokeutta esiintyy suhteellisen usein väestössä.

Protanopia on oikeastaan paljon tätä monimutkaisempi; tämän ongelman omaava henkilö ei näe punaista eikä vihreää, vaikka on silti sensitiivinen keltaiselle ja siniselle. Lisäksi hänellä on puutteita kirkkauden havaitsemisessa ja sävyjen siirtymisessä kohti lyhyitä aallonpituuksia.

Deuteranopia (insensitivity to green)

Deuteranopiassa ihmisellä on puutos vihreän näkökyvyssä. Deuteranopia on oikeastaan kuten protanopia, koska hän ei pysty havainnoimaan punaista ja vihreää, mutta hänellä ei ole menetystä kirkkauden näkemisessä tai sävyjen muuttumisessa.

Tritanopia (sinisokeus)

Tritanopiassa henkilön näkökyky on puutteellinen sinisen ja keltaisen havainnoinnissa, mutta on yhä sensitiivinen punaiselle ja vihreällä. Näillä henkilöillä on jonkinlaista puutosta kirkkauden havaitsemisessa ja sävyjen muutoksessa kohti pitkiä aallonpituuksia.

5.11.3.2. Esimerkit

Kuva 16.56. Esimerkki protanopiasta

Esimerkki protanopiasta

Alkuperäinen kuva

Esimerkki protanopiasta

Punasokea henkilö ei näe punaista (255,0,0) tekstiä mustalla taustalla (0,0,0). Sinun tulee muuttaa tekstinväri. Värisokeutta esiintyy suhteellisen usein väestössä.


Kuva 16.57. Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Normaali visio

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Protanopia

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Deuteranopia; deuteranopiassa keltainen on muutettu lähemmäs punaista.

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Tritanopia; tritanopiassa vihreä esitetään hieman sinisen alueella.


5.11.4. Gamma

Kuva 16.58. Gamma ikkuna

”Gamma” ikkuna


Yhdenmukaisuus elektrisen intensiteetin ja värin kirkkauden välillä ei ole täsmällinen ja se riippuu laitteesta (kamera, skanneri, näyttö jne.). Gamma on kerroin, jota käytetään tämän yhdenmukaisuuden oikaisuun. Kuvasi täytyy olla näkyvä sekä tummissa, että kirkkaissa alueissa, vaikka se esitettäisiin näytöllä, jossa on liikaa kirkkautta tai ei tarpeeksi. Gamma näytönsuodatin antaa sinulle idean siitä miltä kuvasi näyttää näissä tilanteissa.

[Vihje] Vihje

Niissä tilanteissa missä et halua vain muuttaa gammaa nykyisessä esityksessä, mutta muuttaa gamma kuvassa itsessään, löydät kuvauksen siitä Kohta 8.10, ”Levels”.

5.11.5. Kontrasti

Kuva 16.59. Kontrasti ikkuna

”Kontrasti” ikkuna


Täällä olemme taas lääketieteen alueella. Kontrastiherkkyys on visuaalisen järjestelmän kapasiteetti erottaa pienet erot kontrastissa. Jotkut ihmiset joilla on harmaakaihi (linssillä on sameita kristalleja jotka levittävät valon verkkokalvon yli) tai verkkokalvon sairaus (esimerkiksi diabeteksen seurauksena, joka tuhoaa sauvoja ja tappeja) on puutteita kontrastiherkkyydessä: esimerkiksi heillä voi olla vaikeuksia erottaa pilkkuja hameessa.

Jos olet kiinnostunut aiheesta, voit selata internettiä kontrastiherkkyys.

5.11.5.1. Valinnat
Kontrastikierrokset

Kontrasti suotimella voit nähdä kuvan kuin sinulla olisi harmaakaihi. Sinun tulee ehkä nostaa kuvan kontrastia, jotta isoäitisi näkee sen hyvin. Useissa tapauksissa vain todella alhaiset arvot kontrastikierrosparametrissa ovat hyödyllisiä. Korkeammat arvot luovat sivuvaikutuksen, joka ei kiinnosta meitä täällä: jos nostat kirkkautta yli 255, täydentävä väri ilmestyy.

5.11.6. Clip Warning

Kuva 16.60. The Clip Warning dialog

The ”Clip Warning” dialog

This filter allows to visualize underexposed and overexposed areas of a photo with user-configurable colors. For now, it’s mostly geared towards images where colors are stored with floating point precision. You will mostly benefit from this, if you work on 16-/32-bit per channel float images such as EXR and TIFF.

5.11.6.1. Valinnat
Show shadows

Enable visualization for underexposed pixels (less than 0 in 32-bit float mode).

Shadows color

User-configurable color that will be used to fill underexposed pixels.

Show highlights

Enable visualization for overexposed pixels (more than 1 in 32-bit float mode).

Highlights color

User-configurable color that will be used to fill overexposed pixels.

Show bogus

Enable visualization for not-a-number (NaN) pixels, only visible when there is a division by zero error and suchlike.

Bogus color

User-configurable color that will be used to fill NaN pixels.

Include alpha component

When enabled, include the alpha component in the warning.

Include transparent pixels

When enabled, include fully transparent pixels in the warning.[9] Kreikka: proto: ensimmäinen (väri RGB värijärjestelmässä): an: negaatio; op: silmä, näkökyky.