2. Κύρια παράθυρα

Η διεπαφή χρήστη του GIMP είναι τώρα διαθέσιμη σε δύο καταστάσεις:

When you open GIMP for the first time, it opens in single-window mode by default. You can enable multi-window mode by unchecking the WindowsSingle-Window Mode option in the image menu bar. After quitting GIMP, GIMP will start in the mode you have selected next time.

Κατάσταση πολλαπλού παραθύρου

Σχήμα 3.2. Ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει την κατάσταση πολλαπλού παραθύρου.

Ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει την κατάσταση πολλαπλού παραθύρου.

The screenshot above shows the most basic multi-window arrangement for GIMP that can be used effectively.

You will see two panels, left and right, and an image window in the middle. A second image is partially masked. The left panel contains the Toolbox as well as Tool Options, Device Status, Undo History and Images dialogs together. The right panel contains Brushes, Patterns, Fonts and Document History dialogs together in a multi-tab dock, and Layers, Channels and Paths dialogs together in another multi-tab dock.

 1. Η βασική εργαλειοθήκη: Περιέχει ένα σύνολο πλήκτρων εικονιδίων που χρησιμοποιούνται για επιλογή εργαλείων. Από προεπιλογή, περιέχει επίσης τα χρώματα προσκηνίου και παρασκηνίου. Μπορείτε να προσθέσετε πινέλα, μοτίβα και διαβαθμίσεις και εικονίδια της ενεργού εικόνας. Χρησιμοποιήστε επεξεργασίαπροτιμήσειςεργαλειοθήκη για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των επιπλέον στοιχείων.

 2. Επιλογές εργαλείων: Προσαρτημένος κάτω από την κύρια εργαλειοθήκη είναι ο διάλογος επιλογών εργαλείου που δείχνει επιλογές για το πρόσφατα επιλεγμένο εργαλείο (σε αυτή την περίπτωση, το εργαλείο μετακίνησης).

 3. Παράθυρα εικόνας: Κάθε εικόνα που ανοίγει στο GIMP εμφανίζεται σε ξεχωριστό παράθυρο. Πολλές εικόνες μπορεί να είναι ανοικτές ταυτόχρονα, περιοριζόμενες μόνο από τους πόρους του συστήματος. Πριν να μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε χρήσιμο στο GIMP, πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα παράθυρο εικόνας ανοικτό. Το παράθυρο εικόνας κρατά το μενού των κύριων εντολών του GIMP (αρχείο, επεξεργασία, επιλογή ...), που μπορείτε επίσης να πάρετε με δεξί κλικ στο παράθυρο.

  Μια εικόνα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το παράθυρο της εικόνας. Σε αυτήν την περίπτωση, το GIMP εμφανίζει την εικόνα σε μειωμένη στάθμη εστίασης που επιτρέπει να δείτε όλη την εικόνα στο παράθυρο εικόνας. Εάν γυρίσετε σε στάθμη εστίασης 100%, φαίνονται γραμμές κύλισης, που επιτρέπουν μετακίνηση στην εικόνα.

 4. The Brushes, Patterns, Fonts, Document History dock — note that the dialogs in the dock are tabs. The Brushes tab is open: it shows the type of brush used by paint tools.

 5. Layers, Channels, Paths: The docked dialog below the brushes dialog shows the dialogs (tabs) for managing layers, channels and paths. The Layers tab is open: it shows the layer structure of the currently active image, and allows it to be manipulated in a variety of ways. It is possible to do a few very basic things without using the Layers dialog, but even moderately sophisticated GIMP users find it indispensable to have the Layers dialog available at all times.

Η διαχείριση διαλόγου και προσάρτησης περιγράφεται στο Τμήμα 2.3, «Διάλογοι και προσάρτηση».

Κατάσταση μοναδικού παραθύρου

Σχήμα 3.3. Ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει την κατάσταση μοναδικού παραθύρου.

Ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει την κατάσταση μοναδικού παραθύρου.

Θα βρείτε τα ίδια στοιχεία, με διαφορές στη διαχείρισή τους:

 • Left and right panels are fixed; you can't move them. But you can decrease or increase their width by dragging the moving pointer that appears when the mouse pointer overflies the right border of the left pane. If you want to keep the left pane narrow, please use the scroll bar at the bottom of the tool options to pan across the options display.

  If you reduce the width of a multi-tab dock, there may be not enough room for all tabs; then arrow-heads appear allowing you to scroll through tabs.

  Όπως στην κατάσταση πολλαπλού παραθύρου, μπορείτε να κρύψετε αυτά τα φατνώματα χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Tab.

 • Το παράθυρο εικόνας καταλαμβάνει όλο το χώρο μεταξύ και των δύο φατνωμάτων.

  Όταν είναι ανοιχτές πολλές εικόνες, μια νέα γραμμή εμφανίζεται πάνω από το παράθυρο εικόνας, με μια καρτέλα για κάθε εικόνα. Μπορείτε να περιηγηθείτε μεταξύ των εικόνων πατώντας στις καρτέλες ή χρησιμοποιώντας Ctrl+PageUp  ή Page Down ή Alt+αριθμός. Ο «αριθμός» είναι ο αριθμός της καρτέλας· πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα αριθμών της επάνω γραμμής του πληκτρολογίου σας, όχι αυτά του αριθμητικού πληκτρολογίου (Alt-shift είναι απαραίτητο για μερικά εθνικά πληκτρολόγια).

Αυτή είναι η ελαχιστοποιημένη εγκατάσταση. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι διαλόγου χρησιμοποιούμενοι από το GIMP για ποικίλους σκοπούς, αλλά οι χρήστες τυπικά τους ανοίγουν όταν τους χρειάζονται και τους κλείνουν όταν τελειώνουν. Καταρτισμένοι χρήστες κρατούν γενικά την εργαλειοθήκη (με επιλογές εργαλείου) και το διάλογο στρώσεων πάντοτε ανοικτό. Η εργαλειοθήκη είναι απαραίτητη σε πολλές λειτουργίες του GIMP. Η ενότητα επιλογών εργαλείων είναι στην πραγματικότητα ένας ξεχωριστός διάλογος, που εμφανίζεται προσαρτημένος στην κύρια εργαλειοθήκη στο στιγμιότυπο. Πεπειραμένοι χρήστες σχεδόν πάντοτε το εγκαθιστούν έτσι: Είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα εργαλεία χωρίς να βλέπει κανείς τις επιλογές. Ο διάλογος στρώσεων ενεργοποιείται, όταν δουλεύετε με μια εικόνα με πολλαπλές στρώσεις: αφού προχωρήσετε πέρα από τα πιο βασικά στάδια εκμάθησης του GIMP, αυτό σημαίνει σχεδόν πάντα. Φυσικά βοηθά και στην εμφάνιση των εικόνων που επεξεργάζεστε στην οθόνη· εάν κλείσετε το παράθυρο της εικόνας πριν την αποθήκευση της εργασίας σας, το GIMP θα ρωτήσει εάν θέλετε να κλείσετε το αρχείο.

[Σημείωση] Σημείωση

Εάν η διάταξη του GIMP χαθεί, οι ρυθμίσεις σας είναι εύκολο να ανακτηθούν χρησιμοποιώντας παράθυραπρόσφατα κλεισμένες προσαρτήσεις· η εντολή μενού των παραθύρων είναι διαθέσιμη μόνο όσο η εικόνα είναι ανοικτή. Για προσθήκη, κλείσιμο ή απόσπαση μιας καρτέλας από αγκίστρι, πατήστε στην πάνω δεξιά γωνία του διαλόγου. Αυτό ανοίγει το μενού καρτελών. Επιλέξτε Προσθήκη Καρτέλας, Κλείσιμο Καρτέλας , ή Απόσπαση Καρτέλας.

Τα παρακάτω τμήματα θα σας οδηγήσουν μέσα από τα συστατικά καθενός παραθύρου που φαίνεται στο στιγμιότυπο, εξηγώντας τι είναι και πώς δουλεύει. Όταν τα μελετήσετε, καθώς και το τμήμα που περιγράφει τη βασική δομή των εικόνων του GIMP, πρέπει να έχετε μάθει αρκετά για χρησιμοποιήσετε το GIMP για μια μεγάλη ποικιλία των βασικών χειρισμών εικόνας. Τότε μπορείτε να κοιτάξετε το υπόλοιπο του εγχειριδίου με την ησυχία σας (ή απλά για να πειραματιστείτε) για να μάθετε τον σχεδόν απεριόριστο αριθμό περισσότερων λεπτών και εξειδικευμένων πραγμάτων που είναι δυνατά. Καλή διασκέδαση!

2.1. Η εργαλειοθήκη

Σχήμα 3.4. Στιγμιότυπο της εργαλειοθήκης

Στιγμιότυπο της εργαλειοθήκης

Η εργαλειοθήκη είναι η καρδιά του GIMP. Να μια γρήγορη περιδιάβαση του τι θα βρείτε εκεί.

[Υπόδειξη] Υπόδειξη

Στην εργαλειοθήκη, όπως και στα περισσότερα μέρη του GIMP, η μετακίνηση του ποντικιού πάνω από κάτι η εναπόθεση του για μια στιγμή, συνήθως εμφανίζει μια «συμβουλή εργαλείου» που περιγράφει το αντικείμενο. Πλήκτρα συντομεύσεων εμφανίζονται επίσης συχνά στη συμβουλή εργαλείων. Σε πολλές περιπτώσεις η αιώρηση του ποντικιού πάνω από ένα αντικείμενο και το πάτημα του πλήκτρου F1 είναι βοήθεια για ένα αντικείμενο που είναι κάτω από το ποντίκι.

Από προεπιλογή, μόνο το εικονίδιο προσκηνίου-παρασκηνίου είναι ορατό. Μπορείτε να προσθέσετε τα εικονίδια πινέλου-μοτίβου-διαβάθμισης και ενεργού εικόνας μέσα από επεξεργασίαπροτιμήσειςεργαλειοθήκη: Ρύθμιση εργαλείων.

 1. Εικόνες εργαλείων: Αυτές οι εικόνες είναι κουμπιά που ενεργοποιούν εργαλεία για μια μεγάλη ποικιλία σκοπών: επιλογή μερών της εικόνας, χρώση μιας εικόνας, μετασχηματισμός μιας εικόνας κλ. Τμήμα 1, «Η εργαλειοθήκη» δίνει μια επισκόπηση εργασίας με εργαλεία και κάθε εργαλείο περιγράφεται συστηματικά στο κεφάλαιοΕργαλεία.

  [Σημείωση] Σημείωση

  Από το GIMP-2.10.18, αυτά τα εικονίδια μπορεί να είναι ομάδες εργαλείων. Δείτε Τμήμα 1.2, «Εικονίδια εργαλείου».

 2. Χρώματα προσκηνίου/παρασκηνίου: Οι περιοχές χρωμάτων εδώ σας δείχνουν τα τρέχοντα χρώματα προσκηνίου και παρασκηνίου του GIMP, που ενεργοποιείται σε πολλές λειτουργίες. Πατώντας σε οποιοδήποτε από τα δύο φέρνει το διάλογο επιλογής χρώματος που σας επιτρέπει αλλαγή σε άλλο χρώμα. Πατώντας στο διπλοκέφαλο βέλος εναλλάσσει τα δύο χρώματα, και πατώντας στο μικρό εικονίδιο στην κάτω αριστερή γωνία, τα επαναφέρει σε μαύρο και άσπρο.

 3. Πινέλο/Μοτίβα/Διαβάθμιση: Τα σύμβολα εδώ σας δείχνουν τις τρέχουσες επιλογές του GIMP για: το πινέλο που χρησιμοποιείται από όλα τα εργαλεία που σας επιτρέπουν να βάψετε την εικόνα (το «ζωγράφισμα» συμπεριλαμβάνει λειτουργίες όπως σβήσιμο και μουτζούρωμα)· τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται στην πλήρωση επιλεγμένων περιοχών της εικόνας· τις διαβαθμίσεις που ενεργοποιούνται όταν μια λειτουργία απαιτεί μια ήπια μεταβαλλόμενη κλίμακα χρωμάτων. Πατώντας σε οποιοδήποτε από αυτά τα σύμβολα εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου που σας επιτρέπει να το αλλάξετε.

 4. Ενεργή Εικόνα: Στο GIMP, μπορείτε να εργαστείτε με πολλές εικόνες ταυτόχρονα, αλλά σε δεδομένη χρονική στιγμή, μόνο μια εικόνα είναι η«ενεργή εικόνα». Εδώ θα βρείτε μια μικρή εικονική αναπαράσταση της ενεργού εικόνας. Πατώντας το εικονίδιο εμφανίζεται ένας διάλογος με μια λίστα των τρεχουσών ανοικτών εικόνων, κλικ σε μια εικόνα στο διάλογο, κάνει την εικόνα ενεργή. Συνήθως, πατάτε ένα παράθυρο εικόνας σε κατάσταση πολλαπλού παραθύρου, ή την καρτέλα εικόνας σε κατάσταση μοναδικού παραθύρου για να την κάνετε ενεργή.

  Μπορείτε «με απόθεση σε έναν διαχειριστή αρχείου XDS να αποθηκεύσετε την εικόνα». Το XDS είναι ένα ακρωνύμιο για το «άμεσο πρωτόκολλο αποθήκευσης Χ»: ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό για τη διεπαφή χρήστη γραφικού συστήματος παραθύρου Χ για λειτουργικά συστήματα όμοια με Unix.

[Σημείωση] Σημείωση

At every start, GIMP selects the brush, color, pattern you used when quitting your previous session because the Save input device settings on exit in Preferences/Input Devices, is checked by default. If you uncheck it, GIMP will use a color, a brush and a pattern by default, always the same.

[Υπόδειξη] Υπόδειξη

The Toolbox window displays «Wilber's eyes» along the top of the dialog. You can click-drag-and-drop an image from a file browser into this area to open it. You can get rid of this logo by unchecking the Show GIMP logo option in Preferences/Toolbox.