2.2. Tilføj skrifttyper

Den mest officielle og opdaterede information om skrifttyper i GIMP kan findes på siden Fonts in GIMP 2.X [GIMP-FONTS] på GIMPs websted. Dette afsnit forsøger at give en nyttig oversigt.

GIMP bruger skrifttypemotoren FreeType 2 til gengivelse af skrifttyper og et system kaldet Fontconfig til at håndtere dem. GIMP lader dig bruge enhver skrifttype i Fontconfigs skrifttypesti og også enhver skrifttype i GIMPs søgesti til skrifttyper, som angives på siden Mapper til skrifttyper under Indstillinger. Som standard indeholder søgestien en GIMP-systemmappe (som du ikke bør ændre, selvom den er tom) og en fonts-mappe i din personlige GIMP-mappe. Du kan tilføje nye mapper til søgestien, hvis det er mere belejligt.

FreeType 2 er et meget stærkt og fleksibelt system. Som standard understøttes følgende filformater til skrifttyper:

Du kan også tilføje moduler til understøttelse af andre typer skrifttypefiler. Se FREETYPE 2 [FREETYPE] for mere information.

Linux. Er Fontconfig-værktøjet sat op som sædvanligt, er alt, du skal gøre for at tilføje en ny skrifttype, at placere filen i mappen ~/.fonts. Dermed bliver skrifttypen ikke kun tilgængelig for GIMP, men for alle programmer som bruger Fontconfig. Skal skrifttypen kun være tilgængelig for GIMP, kan du placere den i undermappen fonts i din personlige GIMP-mappe, eller i enhver anden mappe der indgår i søgestien til skrifttyper. Kører GIMP allerede, så tryk på knappen Opdatér i dialogen Skrifttyper.

Windows. En skrifttype installeres nemmest ved at trække filen over i skrifttypemappen og lade skallen klare resten. Med mindre du har foretaget dig noget kreativt, er standardplaceringen C:\windows\fonts or C:\winnt\fonts. Nogle gange vil et dobbeltklik på skrifttypen både installere den og vise den, og nogle gange vil den kun blive vist. Med denne metode bliver skrifttypen ikke kun tilgængelig for GIMP, men også for andre programmer.

Mac OS X: Der er flere måder at installere skrifter på dit system. Du kan trække dem over i mappen Fonts i mappen Bibliotek i din Hjem-mappe. Eller du kan bruge Skriftbog, som startes ved at klikke på skriftfilikonet i Finder. Du kan se, hvordan skriften ser ud, og klikke på dine yndlingsskrifter, så deres filer installeres på systemet. Med disse metoder bliver skrifterne tilgængelige for alle programmer og ikke kun GIMP. Skal alle brugere kunne bruge skrifterne, så træk skrifterne til mappen Fonts i mappen BibliotekMac OS X™-disken, eller til Computer-mappen i kolonnen Samling i Skriftbog.

For at installere en Type 1-fil kræves både .pfb- og .pfm-filen. Træk filen med et ikon over i skrifttypemappen. Den anden behøver strengt taget ikke være i samme mappe, når du trækker filen, da der bruges en søgealgoritme til at finde den, men under alle omstændigheder skader det ikke at putte den i samme mappe.

Principielt kan GIMP bruge enhver skrifttype i Windows, som FreeType kan håndtere. Skrifttyper, som Windows ikke som standard kan håndtere, skal du placere i mappen fonts i din personlige GIMP-mappe eller en anden placering, der indgår i søgestien til skrifttyper. Understøttelsen afhænger af versionen af Windows. Alle Windows-versioner, som GIMP kører på, understøtter som minimum TrueType, Windows FON og Windows FNT. Windows 2000 og senere understøtter derudover Type 1 og OpenType. Windows ME understøtter OpenType og muligvis Type 1 (men det mest almindeligt anvendte GIMP-installationsprogram understøtter ikke officielt Windows ME, selvom det måske alligevel virker).

[Bemærk] Bemærk

GIMP bruger Fontconfig til at håndtere skrifttyper i både Windows og Linux. Instruktionerne ovenfor virker, fordi Fontconfig som standard bruger Windows' skrifttypemappe, dvs. de samme skrifttyper som Windows selv bruger. Er din Fontconfig af en eller anden grund sat anderledes op, skal du finde ud af, hvor skrifttyperne skal placeres, så GIMP kan finde dem. Under alle omstændigheder skulle mappen fonts i din personlig GIMP-mappe du.