14.4. Fractal IFS

14.4.1. Visió general

Figura 17.333. Exemple d'aplicació del filtre Fractal IFS

Exemple d'aplicació del filtre Fractal IFS

Aplicació del filtre «Fractal IFS»


Aquest connector basat en fractals és realment meravellós. Amb aquesta eina versàtil es pot crear formes naturals orgàniques com ara fulles, flors, branques o fins i tot arbres. El nom original del connector és IFS, un acrònim d'«Iterated Function System».

La clau per utilitzar aquest connector és fer moviments petits i precisos en l'espai de la fractal. El resultat és difícil de predir, i cal tenir molta cura quan canvieu el patró. Si feu un component en forma de triangle massa gran, o si ho moveu massa lluny (encara que sigui lleugerament), la pantalla de la previsualització s'apagarà, o, amb més freqüència, tindreu un núvol de partícules amorfes.

Un consell: quan trobeu un patró amb el qual vulgueu treballar, feu només petits canvis i exploreu les variacions d'aquest patró. És molt fàcil perdre una bona configuració. Contràriament al que pugueu creure, és més fàcil crear una fulla o un arbre amb la Composició IFS que crear un patró geomètric específic.

Per a una introducció ràpida a l'IFS consulteu Foley i van Dam Computer Graphics, Principles and Practice[FOLEY01].

14.4.2. Activació del filtre

El filtre es pot trobar al menú FiltresComponFractalsFractal IFS....

14.4.3. Opcions

Figura 17.334. Opcions pel filtre «Fractal IFS»

Opcions pel filtre «Fractal IFS»

La interfície del connector consisteix en una zona de composició a l'esquerra, una pantalla de la previsualització a la dreta, i algunes pestanyes i botons d'opcions a sota. La configuració per defecte consisteix amb tres triangles equilàters (això es coneix com a Triangle de Sierpinski).

Barra d'eines

Feu clic als botons de la barra d'eines, o obriu el menú contextual fent clic dret a l'àrea de composició.

Mou, Gira/Ajusta la mida, Estira

Seleccioneu l'acció a realitzar amb el punter del ratolí.

Nou, Suprimeix

Afegeix o elimina les fractals.

Desfés, Refés

Estàndard.

Selecciona'ls tots

Enllaça les fractals i permet aplica'ls-hi accions a tots.

Recentra

Recalcula el centre de les fractals. No té un efecte visible en el fractal resultant.

Opcions de composició
Memòria màx.

Permet accelerar el renderitzat. És especialment útil quan es treballa amb un radi de punt elevat; recordeu d'utilitzar múltiples del valor per defecte: 4096, 8192, 16384, ...

Iteracions

Determina el nombre de vegades que el fractal es repetirà, (un valor alt per a les subdivisions d'iteracions és per raons òbvies una pèrdua de temps del procés, a no ser que la imatge sigui molt gran).

Subdivideix

Controla el nivell de detall.

Radi del punt

Determina la densitat de les «pinzellades» en la imatge renderitzada. Un radi petit és bo pels núvols de partícules fines o polvoritzades, mentre que un radi gran produeix pinzellades gruixudes, un color sòlid com d'aquarel·la. Tingueu cura de no utilitzar un radi massa gran, ja que caldria molt de temps de renderització.

Us dona informació de la fractal actiu, i permet posar un valor en comptes de canviar-lo amb el ratolí, que no és gaire precís. Per tant, és una opció útil quan us cal precisió.

X, Y, Escala, Angle, Inclina

Mou, ajusta la mida, o talla el fractal actiu.

Asimetria

Estira el fractal actiu.

Capgira

Capgira el fractal actiu.

Transformació del color

Simple

Canvia el color del component actiu de la fractal per un altre que seleccioneu (per defecte utilitza el color del primer pla de la caixa d'eines).

Sencer

Com en la transformació de color simple, però aquesta vegada podeu gestionar la transformació per a cada canal de color i per al canal alfa (representat com un canal negre).

Ajusta el to per, Ajusta el valor per

Quan teniu molts fractals amb diferents colors, els colors es barregen. Així que si establiu un «vermell pur» per a un fractal, podria quedar blau en alguna part, mentre que un altre fractal «vermell» podria tenir groc. L'escala to/valor canvia la intensitat del color del fractal actiu, o marca quina influència del color de la fractal hauria de ser.

Altres

Probabilitat relativa

Determina la influència o l'impacte total d'un fractal determinat.

14.4.4. Un programa d'aprenentatge breu

És un connector bastant complex, així que per a ajudar-vos a entendre'l, us guiarem a través d'un exemple on creareu una fulla o una branca.

Moltes formes de vida, i especialment les plantes, estan construïdes com a fractals matemàtics, és a dir, una forma que reprodueix o es repeteix a si mateixa indefinidament en detalls més petits. Fàcilment podeu reproduir la forma d'una fulla o una branca utilitzant quatre o més fractals. Tres fractals donen forma a la punta i les vores de la fulla i el quart representa la tija.

  1. Abans d'activar el filtre: seleccioneu FitxerNou Afegeix una capa transparent amb CapesCapes i CanalsCapa nova. A la caixa d'eines, establiu el color del primer pla: negre, i el color del fons: blanc.

  2. Obriu el filtre Fractal IFS. Comenceu amb una rotació dels triangles dret i inferior, perquè apuntin cap amunt. Ara, podreu veure el contorn del qual serà la punta i els costats de la fulla. (Si teniu problemes, us podria ajudar saber que els tres vèrtexs de cada triangle no són pas equivalents).

    Figura 17.335. 2n pas del tutorial

    2n pas del tutorial

    Comenceu per una rotació dels triangles 2 i 3, i tracteu de mantenir-los gairebé en la mateixa mida.


  3. Per a fer la fulla simètrica, ajusteu el triangle inferior perquè apunti lleugerament a l'esquerra, i el triangle dret que apunti lleugerament a la dreta.

  4. Premeu Nou per a afegir un component a la composició. Serà la tija de la fulla, així que necessitareu fer-la llarga i fina. Feu clic a Estira, i arrossegueu fins a estirar el nou triangle. No us alarmeu si es fa malbé la imatge, utilitzeu l'Escala per a ajustar la mida del triangle massa llarg. Probablement, també s'haurà de moure i girar el fractal nou perquè sembli convincent.

    Figura 17.336. 3r pas del tutorial

    3r pas del tutorial

    Afegiu un quart component, i després l'estireu, li canvieu la mida i el moveu tal com està indicat.


  5. Encara heu de fer que s'assembli més a una fulla. Incrementeu la mida del triangle superior, fins que es vegi prou gruixut i frondós. Ajusteu tots els fractals fins a aconseguir la forma desitjada. Feu clic dret perquè aparegui el menú, i trieu Selecciona-ho tot. Ara tots els components estan seleccionats, i podeu canviar la mida i girar la fulla sencera.

    Figura 17.337. 4t pas del tutorial

    4t pas del tutorial

    Allargueu el component 1, arregleu de manera adequada els altres components, després seleccioneu-ho tot, canvieu la mida i gireu.


  6. El pas final és ajustar el color. Feu clic sobre la pestanya Transformació del color, i trieu un color diferent per a cada fractal. Per a fer això, marqueu Simple i feu clic a sobre el quadre de color de la dreta. Apareix un cercle de color on s'hi pot fer clic o també s'hi pot seleccionar un color.

    Figura 17.338. 5è pas del tutorial

    5è pas del tutorial

    Assigneu un color marró al component 4 i diversos matisos de verd pels altres components.


  7. Feu clic a D'acord, i heus ací, s'acaba de fer una fulla fractal perfecta. Ara que ja ho heu après, podeu experimentar i fer els vostres dissenys. Totes les fractals imiten plantes (ja siguin roures, falgueres o palla) i estan fetes més o menys d'aquesta manera: al voltant d'una tija (o vàries). Per a obtenir una planta totalment diferent, només cal que l'estireu i el gireu una mica o li afegiu uns pocs fractals.