Αυτό το φίλτρο ενδιάμεσου τόνου της εικόνας χρησιμοποιεί μια πρόσμειξη συστοιχίας κουκκίδων. Ενδιάμεσος τόνος είναι η διαδικασία απόδοσης μιας εικόνας με πολλαπλές στάθμες του γκρι ή χρώματος (δηλαδή μιας εικόνας συνεχούς τόνου) σε μια συσκευή με λιγότερους τόνους· συχνά μια συσκευή δύο σταθμών όπως εκτυπωτής ή στοιχειοθέτη.
Η βασική προϋπόθεση είναι ο συμβιβασμός ανάλυσης για μεγαλύτερο φαινομενικό βάθος τόνου (αυτό είναι γνωστό ως χωρική πρόσμειξη).
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις σε αυτό, η απλούστερη είναι η απόρριψη των δυαδικών χαμηλής τάξης της τονικής πληροφορίας· αυτό κάνει το φίλτρο αφίσας. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν φαίνονται πολύ καλά. Όμως δεν χάνεται χωρική ανάλυση.
Αυτό το φίλτρο χρησιμοποιεί μια πρόσμειξη σειράς συστοιχίας κουκκίδων, που μειώνει την ανάλυση της εικόνας μετατρέποντας κελιά σε σημεία που μεγαλώνουν ή μικραίνουν σύμφωνα με την ένταση που χρειάζεται το κελί για αναπαράσταση.
Φανταστείτε ένα πλέγμα που επικάθεται στην αρχική εικόνα. Η εικόνα διαιρείται σε κελιά από το πλέγμα - κάθε κελί θα κρατήσει τελικά ένα μοναδικό σημείο αποτελούμενο από πολλαπλές εξόδους εικονοστοιχείων για να προσεγγίσει την σκοτεινότητα της αρχικής εικόνας σε αυτό το κελί.
Προφανώς, ένα μεγάλο μέγεθος κελιού καταλήγει σε μεγάλη απώλεια σε ανάλυση! Τα σημεία στα κελιά τυπικά αρχίζουν ως κύκλοι και αυξάνονται σε σχήμα διαμαντιού. Αυτό αλλάζει σε σχήμα που ελέγχεται από μια συνάρτηση σημείου. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές συναρτήσεις σημείου, η εξέλιξη στο σχήμα των σημείων όπως το κελί πηγαίνει από πλήρως μαύρο σε πλήρως λευκό μπορεί να ελεγχθεί.
Όλες οι αλλαγές των ρυθμίσεων θα εμφανιστούν στην προεπισκόπηση χωρίς να επηρεαστεί η εικόνα μέχρι το κλικ στο εντάξει. Σημειώστε ότι η προεπισκόπηση εμφανίζει μόνο ένα μέρος όλης της εικόνας εάν το φίλτρο εφαρμόζεται σε μια επιλογή. Μην κρατάτε την προεπισκόπηση σημειωμένη εάν ο υπολογιστής σας είναι υπερβολικά αργός.
Αυτή η ομάδα ελέγχει το μέγεθος κελιού, είτε ορίζοντας τις αναλύσεις εισόδου και την εξόδου, ή άμεσα.
Η ανάλυση της αρχικής εικόνας εισόδου, σε δείγματα ανά ίντσα (SPI). Αυτό αρχικοποιείται αυτόματα στην ανάλυση της εικόνας εισόδου.
Επιθυμητή ανάλυση εξόδου, σε γραμμές ανά ίντσα (LPI).
Τελικό μέγεθος κελιού, σε εικονοστοιχεία. Πολύ συχνά θα θέλετε να το ορίσετε άμεσα.
Επιλέξτε σε ποιο χρωματικό χώρο επιθυμείτε να δουλέψετε. Στην κατάσταση RGB, δεν εκτελείται καμία μετατροπή χρωματικού χώρου. Στο CMYK, η εικόνα πρώτα μετατρέπεται εσωτερικά σε CMYK, έπειτα κάθε χρωματικό κανάλι με ενδιάμεσο τόνο ξεχωριστά, πριν τελικά να ανασυντεθεί σε εικόνα RGB. Στην κατάσταση έντασης, η εικόνα μετατρέπεται εσωτερικά σε γκρι κλίμακα, ενδιάμεσο τόνο, έπειτα το αποτέλεσμα χρησιμοποιείται ως το κανάλι άλφα για την εικόνα εισόδου. Αυτό είναι καλό για ειδικά εφέ, αλλά απαιτεί λίγο πειραματισμό για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων. Υπόδειξη: δοκιμάστε CMYK εάν δεν ξέρετε με ποιο να ξεκινήσετε.
Όταν γίνεται μετατροπή RGB-CMYK, πόσο Κ (μαύρο) πρέπει να χρησιμοποιηθεί;
Εφαρμόστε τις τροποποιήσεις καναλιού σε όλα τα κανάλια.
Επαναφορά των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων που θα δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Γωνία πλέγματος κελιού για αυτό το κανάλι.
Χρησιμοποιούμενη συνάρτηση σημείου για αυτό το κανάλι (δείτε προεπισκόπηση σε γαλάζια πλαίσια κελιού).
Κατάλληλος ενδιάμεσος τόνος δεν χρειάζεται εξομάλυνση: τελικά ο σκοπός είναι η μείωση του βάθους χρώματος! Όμως, αφού αυτό το πρόσθετο είναι κυρίως για ειδικά εφέ, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη παρά σε ασπρόμαυρο εκτυπωτή. Έτσι είναι συχνά χρήσιμο να εφαρμόζεται λίγη εξομάλυνση για προσομοίωση μουτζουρώματος μελανιού σε χαρτί. Εάν θέλετε να τυπώσετε την τελική εικόνα τότε ορίστε την εξομάλυνση σε 1 (δηλαδή, ανενεργό).
Ο αριθμός των υποεικονοστοιχείων για δειγματοληψία για να παραχθεί κάθε εικονοστοιχείο εξόδου. Ορίστε στο 1 για απενεργοποίηση αυτού του γνωρίσματος. Προειδοποίηση: μεγάλοι αριθμοί εδώ θα οδηγήσουν σε φίλτρα με πολύ μεγάλους χρόνους εκτέλεσης!