Το εργαλείο στάθμης παρέχει χαρακτηριστικά παρόμοια με το διάλογο ιστόγραμμα, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει την περιοχή έντασης της ενεργής στρώσης ή επιλογής σε κάθε κανάλι. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται για να κάνει μια εικόνα πιο ανοιχτή ή σκοτεινή, να αλλάξει την αντίθεση ή να διορθώσει την επικρατούσα χρωματική απόχρωση.
Μπορείτε να προσπελάσετε αυτό το εργαλείο με πολλούς τρόπους:
Στο μενού εικόνας μέσα από
→ → .Στο μενού εικόνας μέσα από
→ .Με κλικ στο εικονίδιο εργαλείου στην εργαλειοθήκη, εάν αυτό το εργαλείο έχει εγκατασταθεί εκεί. Για αυτό, παρακαλώ δείτε Τμήμα 1.7, “Εργαλειοθήκη”.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις χρωματικές ρυθμίσεις της εικόνας σας με κλικ στο κουμπί
Το κουμπί ανοίγει ένα μενού:
που σας επιτρέπει εισαγωγή ρυθμίσεων από αρχείο ή εξαγωγή ρυθμίσεων σε αρχείο και σας δίνει πρόσβαση στη διάλογο διαχείρισης αποθήκευσης ρυθμίσεων:
Μπορείτε να διαλέξετε το ειδικό κανάλι που θα τροποποιηθεί από το εργαλείο:
Η τιμή αλλάζει τις τιμές όλων των καναλιών RGB στην εικόνα: η εικόνα γίνεται πιο σκοτεινή ή πιο ανοιχτή.
Το κόκκινο, πράσινο και γαλάζιο δουλεύουν σε ένα ειδικό χρωματικό κανάλι: η εικόνα παίρνει περισσότερο ή λιγότερο χρώμα. Να θυμόσαστε ότι πρόσθεση ή αφαίρεση χρώματος καταλήγει σε αφαίρεση ή πρόσθεση του συμπληρωματικού χρώματος
Το άλφα δουλεύει σε ημιδιαφανείς στρώσεις ή επιλογές: εδώ, σκοτεινό σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και λευκό είναι πλήρως αδιαφανές. Η εικόνα σας πρέπει να έχει ένα κανάλι άλφα, αλλιώς αυτή η επιλογή απενεργοποιείται.
Η αρχικοποίηση καναλιού ακυρώνει τις αλλαγές στο επιλεγμένο κανάλι.
Η κύρια περιοχή είναι μια γραφική αναπαράσταση της ενεργής στρώσης ή σκοτεινής επιλογής (σκιές), που περιέχουν μεσαίους και φωτεινούς (τονισμένους) τόνους (το ιστόγραμμα). Είναι σε τετμημένη από στάθμη 0 (μαύρο) σε στάθμη 255 (λευκό). Ο αριθμός εικονοστοιχείου για μια στάθμη είναι σε άξονα τεταγμένων. Η επιφάνεια της καμπύλης αναπαριστά όλα τα εικονοστοιχεία της εικόνας για το επιλεγμένο κανάλι. Μια καλά ισορροπημένη εικόνα είναι μια εικόνα με στάθμες (τόνους) που κατανέμονται γύρω από όλη την περιοχή. Μια εικόνα με γαλάζιο κυρίαρχο χρώμα, π.χ., θα παράξει ένα ιστόγραμμα μετατοπισμένο στα αριστερά σε πράσινα και κόκκινα κανάλια, που σημαίνει πράσινη και κόκκινη έλλειψη στους τονισμούς.
Οι περιοχές στάθμης μπορούν να τροποποιηθούν με τρεις τρόπους:
Τρία τρίγωνα ως ολισθητές: ένας μαύρος για σκοτεινούς τόνους (σκιές), ένας γκρι για μεσαίους τόνους (γάμα), ένας άσπρος για φωτεινούς (έντονους) τόνους.
Ο μαύρος ολισθητής προσδιορίζει το μαύρο σημείο: όλα τα εικονοστοιχεία με αυτήν την τιμή ή μικρότερη θα είναι μαύρα (χωρίς χρώμα με επιλεγμένο χρωματικό κανάλι / διαφανή με επιλεγμένο κανάλι άλφα).
Ο λευκός ολισθητής προσδιορίζει το λευκό σημείο: όλα τα εικονοστοιχεία με αυτήν την τιμή ή μεγαλύτερη θα είναι λευκά (πλήρως έγχρωμα με επιλεγμένο χρωματικό κανάλι / πλήρως αδιαφανή με επιλεγμένο κανάλι άλφα).
Ο γκρι ολισθητής προσδιορίζει το μεσαίο σημείο. Πηγαίνοντας στα αριστερά, προς το μαύρο, κάνει την εικόνα πιο φωτεινή (πιο χρωματιστό / πιο αδιαφανές). Πηγαίνοντας στα δεξιά, προς το λευκό, κάνει την εικόνα πιο σκοτεινή (λιγότερο χρωματιστό / περισσότερο διαφανές).
Δύο σταγονόμετρα: με κλικ πάνω τους, ο δείκτης του ποντικιού γίνεται σταγονόμετρο. Έπειτα με κλικ στην εικόνα προσδιορίζει το μαύρο ή το άσπρο σημείο σύμφωνα με το επιλεγμένο σταγονόμετρο. Χρήση του αριστερού, σκοτεινού σταγονόμετρου για προσδιορισμό του μαύρου σημείου· χρήση του δεξιού, λευκού σταγονόμετρου για προσδιορισμό του λευκού σημείου.
Τρία αριθμητικά πλαίσια κειμένου για άμεση είσοδο τιμών.
Στάθμες εισόδου χρησιμοποιούνται για φωτισμό τονισμών (λαμπεροί τόνοι), σκοτεινών σκιών (σκοτεινοί τόνοι), αλλαγή της ισορροπίας λαμπερών και σκοτεινών τόνων. Μετακίνηση ολισθητών στα αριστερά για αύξηση φωτεινότητας (αύξηση των επιλεγμένων χρωμάτων / αύξηση αδιαφάνειας). Μετακίνηση ολισθητών προς τα δεξιά για μείωση φωτεινότητας (μείωση του επιλεγμένου χρώματος / μείωση αδιαφάνειας).
Παραδείγματα για στάθμες εισόδου
Η αρχική εικόνα είναι μια κλιμακωμένη γκρι εικόνα με τρεις ρίγες: σκιές (64), μεσαίοι τόνοι (127), έντονοι (192). Το ιστόγραμμα δείχνει τρεις κορυφές, μία για καθένα από τους τρεις τόνους.
Το κανάλι τιμής επιλέγεται. Ο μαύρος ολισθητής (σκιές) προωθήθηκε στην κορυφή των σκιών. Η τιμή 64 έγινε 0 και η ρίγα σκιών έγινε μαύρη (0). Ο ολισθητής γάμα (μεσαίοι τόνοι) μετακινήθηκε αυτόματα στο μέσο της τονικής περιοχής. Οι μεσαίοι τόνοι σκοτείνιασαν στο 84 και οι τονισμένοι στο 171.
Ο λευκός ολισθητής (τονισμένα) προχώρησε προς την τονισμένη κορυφή. Η τιμή 192 έγινε 255 και η έντονη ρίγα έγινε άσπρη. Ο ολισθητής γάμα (μεσαίοι τόνοι) μετακινήθηκε αυτόματα στη μέση της τονικής περιοχής. Οι μεσαίοι τόνοι έγιναν πιο φωτεινοί στο 169 και οι σκιές στο 84.
Οι στάθμες εξόδου επιτρέπουν χειροκίνητη επιλογή της περιορισμένης περιοχής στάθμης εξόδου. Υπάρχουν επίσης αριθμητικά πλαίσια κειμένου με κεφαλές τόξου τοποθετημένα εδώ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διαδραστική αλλαγή στις στάθμες εξόδου.
Οι στάθμες εξόδου εξαναγκάζουν την τονική περιοχή να ταιριάξει στα νέα όρια που ορίσατε.
Εργασία με τιμή: οι τιμές συμπιέζονται και δείχνουν περισσότερο παρόμοιες· έτσι η αντίθεση μειώνεται. Οι σκιές γίνονται πιο φωτεινές: νέες λεπτομέρειες μπορούν να εμφανιστούν, αλλά η αντίθεση μικραίνει· ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος. Τα τονισμένα γίνονται πιο σκοτεινά.
Εργασία με χρωματικά κανάλια: εάν χρησιμοποιείτε το πράσινο κανάλι για παράδειγμα και ορίσετε τις στάθμες εξόδου μεταξύ 100 και 140, όλα τα εικονοστοιχεία με κάποιο πράσινο, ακόμα μια χαμηλή τιμή, θα έχουν την τιμή του πράσινου καναλιού τους μετατοπισμένη μεταξύ 100 και 140.
Εργασία με κανάλι άλφα: όλες οι τιμές άλφα θα μετατοπιστούν στην περιοχή που ορίσατε.
Παράδειγμα για στάθμες εισόδου
Η αρχική εικόνα είναι μια διαβάθμιση RGB από μαύρο (0;0;0) σε άσπρο (255;255;255). Οι στάθμες εξόδου δεν έχουν ιστόγραμμα· εδώ, χρησιμοποιούμε
→ → .Με επιλεγμένη τιμή καναλιού. Ο μαύρος ολισθητής μετακινήθηκε στο 63 και ο λευκός ολισθητής στο 189. Το ιστόγραμμα εμφανίζει τη συμπίεση των εικονοστοιχείων. Κανένα εικονοστοιχείο δεν είναι λιγότερο από 63 και περισσότερο από 189. Στην εικόνα, οι σκιές είναι πιο φωτεινές και τα τονισμένα πιο σκοτεινά: η αντίθεση μειώνεται.
Αυτόματο: Εκτελεί μια αυτόματη ρύθμιση των σταθμών.
Τρία σταγονόμετρα , , . Αυτά τα τρία κουμπιά αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν από ένα λευκό, γκρι και μαύρο σταγονόμετρο. Με κλικ σε αυτά τα κουμπιά, ο δείκτης του ποντικιού παίρνει τη μορφή του σταγονόμετρου που αντιπροσωπεύει. Έπειτα, με κλικ στην εικόνα, το πατημένο εικονοστοιχείο καθορίζει το λευκό σημείο, το μαύρο σημείο ή το μεσαίο σημείο σύμφωνα με το σταγονόμετρο που διαλέξατε. Δουλεύει σε όλα τα κανάλια, ακόμα κι αν ένα συγκεκριμένο κανάλι επιλεγεί.
Για διευκόλυνση της εργασίας σας, αυτό το κουμπί να γυρίσετε στο εργαλείο καμπύλες με τις ίδιες ρυθμίσεις.
Το πλήκτρο προεπισκόπησης κάνει όλες τις αλλαγές στις στάθμες δυναμικά, έτσι ώστε οι ρυθμίσεις των νέων σταθμών να βλέπονται άμεσα.
Αν και αυτό το εργαλείο δεν εμφανίζεται στην εργαλειοθήκη από προεπιλογή (παρακαλώ δείτε Τμήμα 1.7, “Εργαλειοθήκη”, εάν θέλετε να το προσθέσετε), εντούτοις έχει ένα διάλογο επιλογής εργαλείου κάτω από την εργαλειοθήκη. Αυτές οι επιλογές περιγράφονται εδώ:
Αυτές οι δύο επιλογές έχουν την ίδια δράση όπως το λογαριθμικό και γραμμικό κουμπί στο διάλογο σταθμών.
Αυτός ο ολισθητής καθορίζει την “ακτίνα” της περιοχής επιλογής χρώματος. Αυτή η περιοχή εμφανίζεται περισσότερο ή λιγότερο μεγεθυμένο τετράγωνο, όταν κρατάτε το κλικ σε εικονοστοιχείο.