Kapitel 1. Introduktion

Innehållsförteckning

1. Välkommen till GIMP
1.1. Upphovsmän
1.2. GIMPs hjälpsystem
1.3. Funktioner och förmågor
2. Vad är nytt i GIMP

1. Välkommen till GIMP

GIMP är ett verktyg till flera olika plattformar för att skapa och redigera alla sorters bilder. GIMP står för GNU Image Manipulation Program. På svenska betyder detta GNU:s bildmanipuleringsprogram.

GIMP har många förmågor. Det kan användas som ett enkelt ritprogram, som ett fotoretuscheringsprogram för experter, som ett verktyg för att skapa digital konst, för satsvis behandling av bilder, som en massproducerande bildrenderare, för konvertering av bildformat o.s.v.

GIMP är expanderbart och förbättringsbart. Det är konstruerat för att utvidgas med insticksmoduler och tillägg för att kunna göra i stort sett allt. Det avancerade skriptgränssnittet tillåter att allt från den enklaste uppgiften till den mest komplexa bildmanipuleringsprocessen beskrivs i skript.

En av GIMPs styrkor är att det är fritt tillgängligt från många källor och för många operativsystem. De flesta distributionerna av GNU / Linux inkluderar GIMP som ett standardprogram. GIMP finns också tillgängligt för andra operativsystem som Microsoft Windows™ och Apples macOS™ (Darwin). GIMP är fri programvara enligt GNU General Public License version 3 [GPL]. GPL ger användare friheten att komma åt och ändra källkoden som datorprogram består av.

1.1. Upphovsmän

Den första versionen av GIMP skapades av Peter Mattis och Spencer Kimball. Genom åren har många andra bidragit genom att hjälpa till med utveckling, testande, tillhandahålla support, översätta och skriva dokumentation. I dagsläget är GIMP-utgåvorna iscensatta av Mitch Natterer och Jehan Pagès och de andra medlemmarna av GIMP-teamet.

1.2. GIMPs hjälpsystem

GIMPs dokumentationsteam tillhandahåller informationen för att hjälpa dig förstå hur du använder GIMP. Användarhandboken är en viktig del av denna hjälp. Den senaste versionen finns alltid tillgänglig i HTML-format på dokumentationsteamets webbplats [GIMP-DOCS]. HTML-versionen finns också tillgänglig i GIMP som en sammanhangskänslig hjälp (behöver installeras separat) genom att trycka på F1. Hjälp för specifika menyobjekt kan du få genom att trycka på F1 när muspekaren är placerad på menyobjektet. Läs vidare för att börja din resa med GIMP.

1.3. Funktioner och förmågor

Nedanstående tabell är en kort överblick av en del av de funktioner och förmågor som GIMP erbjuder dig:

 • En komplett uppsättning ritverktyg som inkluderar penslar, en penna, en färgspruta, kloning o.s.v.

 • Blockbaserad minneshantering, så att bildstorlek endast begränsas av tillgängligt diskutrymme.

 • Underbildpunktssampling för alla målarverktyg för att ge högkvalitativ kantutjämning.

 • Fullständigt alfakanalstöd för att arbeta med transparens.

 • Lager och kanaler.

 • En procedurdatabas för att anropa interna GIMP-funktioner från externa program, såsom Script-Fu.

 • Avancerade skriptförmågor.

 • Ångra/gör om flera gånger (begränsas endast av ditt diskutrymme).

 • Transformeringsverktyg som inkluderar rotera, skala, skeva och vänd.

 • Stöd för en mängd olika filformat, inklusive JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP och många andra.

 • Markeringsverktyg, inklusive rektangel, ellips, frihand, luddig, bezier och intelligent sax.

 • Insticksmoduler som möjliggör att enkelt lägga till nya filformat och nya effektfilter.