10. Degradeuri

Fig. 7.23. Câteva exemple de degradeuri GIMP.

Câteva exemple de degradeuri GIMP.

Degradeuri de sus în jos: FG la BG (RGB); Spectru complet de saturație; maron; patru bare


Un Degradeu este un set de culori aranjate într-o ordine liniară. Utilizarea cea mai de bază a degradeului este de Instrument degradeu, uneori cunoscut sub numele de Instrument de umplere degradeu: acesta funcționează prin completarea selecției cu culori dintr-un degradeu. Aveți mai multe opțiuni pentru a alege modul de control în care culorile degradeu sunt aranjate în cadrul selecției. Există, de asemenea, alte moduri importante de a utiliza degradeuri, inclusiv:

Desenarea cu un degradeu

Fiecare dintre instrumentele de bază de desen GIMP vă permite opțiunea de a folosi culori dintr-un degradeu. Acest lucru vă permite să creați tușe care își schimba culoarea de la un capăt la altul.

Filtrul Hartă de degradeu

Acest filtru este acum în meniul culori, și vă permite să colorați o imagine, folosind intensitatea culorii fiecărui punct cu culoarea corespunzătoare din degradeul activ (intensitatea 0, foarte închis, se înlocuiește cu culoarea la sfârșitul cel mai la stânga al degradeului , progresiv până când intensitatea este de 255, foarte ușoară, înlocuită cu culoarea cea mai dreaptă a degradeului. A se consulta Secțiune 8.40, „Hartă degrade” pentru mai multe informații.

Când instalați GIMP, acesta vine preîncărcat cu un număr mare de degradeuri interesante, și le puteți adăuga cele noi pe care le creați sau descărcați din alte surse. Puteți accesa întregul set de degradeuri disponibile folosind Dialogul degradeu, un dialog andocabil care se poate activa, fie atunci când aveți nevoie, sau de păstrat ca o filă într-un doc. Degradeul curent, utilizat în majoritatea operațiilor legate de degradeu, este afișat în zona pensulă/model/degradeu a trusei de instrumente. Cu clic pe simbolul degradeu în caseta de instrumente se poate activa dialogul degradeuri.

Multe exemple succinte de lucru cu degradeuri (pentru mai multe informații consultați Instrument pentru degradeuri):

Câteva lucruri utile de a fi știute despre degradeurile din GIMP :

Degradeurile care sunt livrate cu GIMP sunt stocate într-un sistem de dosare denumit gradients. În mod implicit, degradeurile pe care le creați sunt stocate într-un dosar numit gradients în directorul personal GIMP. Orice fișier degradeu (cu extensia .ggr) identificat în interiorul unui astfel de dosar, se va încărca automat la pornirea GIMP. Puteți adăuga mai multe directoare în calea de căutare degradeu, dacă doriți, în pagina Dosare cu datedin dialogul Preferințe.

GIMP can also load gradient files in SVG format, used by many vector graphics programs. To make GIMP load an SVG gradient file, all you need to do is place it in the gradients folder of your personal GIMP directory, or any other folder in your gradient search path.

[Indicație] Indicație

Puteți găsi un număr mare de degradeuri SVG interesante pe web, în special la OpenClipArt Gradients[OPENCLIPART-GRADIENT]. Nu veți putea vedea arată aceste degradeuri, cu excepția cazului în care navigatorul acceptă SVG, dar aceasta nu vă va împiedica să le descărcați.