Hoofdstuk 1. Introductie

Inhoudsopgave

1. Welkom bij GIMP
1.1. Auteurs
1.2. Het GIMP-hulpsysteem
1.3. Functies en mogelijkheden
2. What's new in GIMP 2.10.18?

1. Welkom bij GIMP

GIMP is een multi-platform programma voor fotomanipulatie. GIMP is een een afkorting voor GNU Image Manipulation Program (vrij vertaald: programma voor afbeeldingsmanipulatie). GIMP is geschikt voor een breed scala aan taken voor beeldmanipulatie, waaronder het retoucheren van foto's, en het samenstellen en opbouwen van afbeeldingen.

GIMP biedt vele mogelijkheden. Zo kan het worden gebruikt als eenvoudig tekenprogramma, professioneel fotobewerkingsprogramma, online systeem voor batch-verwerking, programma voor het in massaproductie renderen van afbeeldingen, programma voor het omzetten van afbeeldingsformaten, enz.

GIMP is uitbreidbaar. Het is ontworpen om te worden aangevuld met plug-ins en extensies, zodat het bijna alle taken aankan. Met de geavanceerd scriptinginterface kunt u voor alles, van de eenvoudigste taak tot de meest ingewikkelde beeldbewerkingsprocedure, gemakkelijk een script maken.

Een van de sterke punten van GIMP is dat het vrij verkrijgbaar is uit vele bronnen voor diverse besturingssystemen. Bij de meeste GNULinux distributies hoort GIMP tot de standaard toepassingen. GIMP is ook beschikbaar voor andere besturingssystemen zoals Microsoft Windows™ of Apple's Mac OS X™ (Darwin). GIMP is geen freeware, het is open source software uitgebracht onder de General Public License (GPL licentie). GPL geeft gebruikers de vrijheid om de broncode van de computerprogrammatuur te bekijken en aan te passen.

1.1. Auteurs

De eerste versie van GIMP is geschreven door Peter Mattis and Spencer Kimball. Veel andere ontwikkelaars hebben de laatste tijd hun steentje bijgedragen, en duizenden hebben hulp verleend en getest. Het uitbrengen van nieuwe versies van GIMP wordt op het moment gecoördineerd door Sven Neumann en Mitch Natterer, samen met de andere leden van het GIMP-team.

1.2. Het GIMP-hulpsysteem

Het GIMP hulpsysteem voorziet in de informatie die nodig is om te begrijpen hoe GIMP gebruikt kan worden. De gebruikershandleiding is een belangrijk onderdeel van deze hulp. U vindt de huidige versie in HTML-formaat op de website van het documentatieteam [GIMP-DOCS]. U krijgt de HTML-versie ook als contextafhankelijke hulp (als u het geïnstalleerd heeft) binnen GIMP via de F1-toets. Hulp over specifieke menuopties is toegankelijk door de F1-toets in te drukken terwijl de muis boven die menuoptie zweeft. Lees verder om aan uw GIMP-reis te beginnen.

1.3. Functies en mogelijkheden

Hier volgt een korte opsomming van de mogelijkheden die GIMP biedt.

 • Een volledige verzameling tekengereedschap zoals penselen, een potlood, een spuitbus, klonen, enzovoorts.

 • Slim geheugenbeheer, waardoor de maximale grootte van een afbeelding alleen door de beschikbare schijfruimte bepaald wordt

 • Interpolatie tussen de beeldpunten bij alle tekengereedschappen, waardoor lelijke trapvormige lijnen zoveel mogelijk worden vermeden

 • Ondersteuning van alfakanalen om tekeningen met transparante delen te maken

 • Lagen en kanalen

 • Een procedurele database voor het aanroepen van interne GIMP-functies vanuit externe programma's zoals Script-Fu

 • Uitgebreide mogelijkheden om scripts te maken

 • U kunt veel dingen ongedaan maken en opnieuw doen (slechts beperkt door de hoeveelheid schijfruimte)

 • Vervormingsgereedschappen zoals roteren, schalen, scheeftrekken en omdraaien

 • Een keur aan bestandsformaten wordt ondersteund, waaronder: GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP en nog veel meer

 • Selectiegereedschap zoals rechthoek, ellips, vrije vorm, vaag, bezier en intelligente schaar

 • Plug-ins om op een eenvoudige manier nieuwe bestandsformaten en nieuwe effectfilters toe te voegen.