Luku 9. Tekstin hallinta

Sisällys

1. Tekstinhallinta
1.1. Tekstikenttä
1.2. Tekstikerroksen hallinta
1.3. Teksti työkalupakki
1.4. Tekstin Kontekstivalikko
2. Text
2.1. Embellishing Text
2.2. Adding Fonts
2.3. Font Problems

1. Tekstinhallinta

Tekstiä hallitaan tekstityökalun avulla. Se luo uuden kerroksen, joka sisältää tekstiä, nykyisen kerroksen yläpuolelle, joka on rajoitettu tekstikentän kokoon. Sen nimi on tekstin alku.

Kuva 9.1. Esimerkki tekstiesineestä

Esimerkki tekstiesineestä

Esimerkki tekstistä, joka osoittaa tekstikerroksen rajan. (Fontti: Utopia Bold)

Esimerkki tekstiesineestä

Kerros valintaikkuna, jossa tekstikerros on nykyisen kerroksen päällä.


Text can be edited directly on canvas. A text tool box, which shows up on top of the canvas above the text box, allows you to quickly change some of the text characteristics.

[Huomaa] Huomaa

The settings you change in this on canvas dialog only apply to the parts of the text that are selected, or any new text you type after the current cursor position.

Kun klikkaat kangasta tekstityökalulla, saat suljetun tekstikentän ja osittain läpinäkyvän työkalupakin sen ylle.

Tekstityökalu vaihtoehdot on kuvattu Kohta 5.6, ”Text”.

1.1. Tekstikenttä

Voit aloittaa tekstin kirjoittamisen heti. Tekstilaatikko kasvaa vähitellen. Paina Enter lisätäksesi uusi rivi.

Voit myös suurentaa tekstilaatikkoa napsauttamalla ja vetämällä niin kuin valintojenkin kanssa. Laatikon koko näkyy tilapalkkina kuvan alapuolella:

Editoidaksesi tekstiä täytyy sinun ensiksi valita kohta, jota haluat editoida napsauttamalla-ja-vetämällä tai Shift+nuolinäppäimet ja käytä Kohta 1.3, ”Teksti työkalupakki” vaihtoehtoja.

Kankaalle tekstin editoimisen sijaan voit käyttää tekstieditori dialogia kuten kuvataan Kohta 5.6.3, ”Text Editor”.

Voit liikuttaa tekstiä kuvassa käyttämällä Liikuta työkalua: klikkaa kirjainta, älä taustaa.

Voit saada Unicode merkkejä käyttäen Ctrl+Shift+U sekä halutun merkin heksadesimaali Unicode koodia, esimerkiksi:

Kuva 9.2. Unicode merkkien kirjoittaminen

Unicode merkkien kirjoittaminen

Ctrl+Shift+U

Unicode merkkien kirjoittaminen

4 7

Unicode merkkien kirjoittaminen

Enter


Tietenkin tästä toiminnosta on paljon enemmän hyötyä erikoismerkkien (jopa eksoottistenmerkkien) kirjoittamiseen, mikäli vaaditut kuviot tulevat valitun fontin mukana - vain muutamat fontit tukevat Klingonia. ;-)

Unicode 0x47 (G), 0x2665, 0x0271, 0x03C0

Voit editoida tekstiä myöhemmin, jos tekstikerros on vielä olemassa ja sitä ei olla muokattu toisella työkalulla (katso alla): saat tekstikerroksen aktiiviseksi Kerros dialogista, valitse tekstityökalu ja klikkaa kuvaikkunasta tekstiä.

1.2. Tekstikerroksen hallinta

Voit vaikuttaa tekstitasoon samalla tavalla kuin muillekin kerroksille, mutta sen tekeminen usein tarkoittaa sitä, että et voi enää muokata tekstiä menettämättä tekemääsi työtä.

Jotta voidaan ymmärtää tekstinkäsittelyn ominaispiirteitä on hyvä huomata, että tekstikerros sisältää enemmän tietoa kuin näkemäsi kuvapiste: se sisältää tämän lisäksi kuvauksen tekstistä tekstieditori formaatissa. Voit nähdä tämän tekstieditori ikkunassa, joka tulee esiin kun käytät tekstityökalua. Joka kerta kun muokkaat tekstiä uusi kuvakerros piirretään uudelleen kuvaamaan tekemiäsi muutoksia.

Oletetaan, että luot tekstikerroksen ja sitten vaikutat siihen jollain tavalla, joka ei käytä tekstityökalua: kierrät sitä, esimerkiksi. Oletetaan sitten, että tulet takaisin ja yrität muokata sitä tekstityökalulla. Heti kun muokkaat tekstiä, tekstityökalu piirtää kerroksen uudelleen pyyhkien sillä aikaa tekemiesi toimintojen muutokset pois.

Koska tämä vaara ei ole ilmeinen, Tekstityökalu yrittää suojella sinua siltä. Jos muokkaat tekstitasoa ja sitten myöhemmin yrität muokata tekstiä saat ilmoituksen, jossa varoitetaan, että tekemäsi muutokset voivat kumoutua ja saat kolme vaihtoehtoa:

 • voit muokata tekstiä, joka tapauksessa;

 • voit olla muokkaamatta;

 • voit luoda uuden tekstikerroksen, jossa on sama teksti kuin vanhassa, mutta jättäen vanhan kerroksen muuttamatta.

Kuva 9.3. Varoitus häviävistä muutoksista

Varoitus häviävistä muutoksista

1.3. Teksti työkalupakki

Kuva 9.4. Teksti työkalupakki

Teksti työkalupakki

Saat tämän laatikon, joka peittää kankaan, kun klikkaat kangasta tekstityökalulla. Se mahdollistaa tekstin suoran editoimisen kankaalle.

Yleisten tekstiformatoinnin piirteiden, kuten fonttiperhe, -tyyli ja -koko valitsimien lisäksi voit hallita tekstin siirtymän ja välistyksen numeerisia-arvoja sekä kyvyn muuttaa tekstinväriä valinnasta.

 • Valitun tekstin fontin muuttaminen: heti kun alat editoimaan oletus fontin nimeä ilmestyy pudotusvalikon, josta voit valita fontin.

 • Valitun tekstin koon muuttaminen: itsestään selvää.

 • Lihavoitu, Kursivoitu, Alleviivattu, Yliviivattu: itsestään selvää.

 • Valitun tekstin jalkalinjan muuttaminen: "Eurooppalaisessa typografiassa ja kaunokirjoituksessa jalkalinja on linja, jossa suurin osa kirjaimista "istuu" ja, jonka alle alapidennykset ulottavat" (Wikipedia). HTML:ssä on monenlaisia jalkalinjoja (alfabeettisia, ideograafisia, ala...). Täällä ajattele, että jalkalinja on "pohja" ja määrittää alapidennyksien paikan. Oletusjalkalinja "0" antaa paikan alapidennyksille. Voit käyttää sitä kasvattamaan vain kahden rivin väliä, kun Mukauta rivien väliä työkaluasetuksista lisää kaikkien rivien välejä.

  Kuva 9.5. Oletusjalkalinja

  Oletusjalkalinja

  Oletusjalkalinja merkittynä punaisella viivalla.


 • Valitun tekstin välistyksen muuttaminen: "Typografiassa välistys... on kirjainten välien mukauttamista suhteutettuna fonttiin." (Wikipedia). Tulet oletettavasti käyttämään tätä asetusta määrittämään kirjainten välejä valitusta kohdasta tekstiä.

  Katsotaanpa valittua tekstiä (tarkennusx800, jotta nähdään kuvapisteet):

  Voimme nähdä, että Sans fontti on suhteutettu fontti: kirjainten leveydet eroavat toisistaan ja T merkki tulee e merkin yläpuolelle. Kirjainten leveydet on kuvattu ohuilla pystysuorilla viivoilla ja kirjainten vasemman reunan leveys menee peittää edellisiä kirjaimia yhdellä kuvapisteellä. Nyt me vaihdamme Valitun tekstin välistyksen muuttaminen kahteen kuvapisteeseen:

  Lisätään tyhjiä tiloja, jotka ovat 2 kuvapistettä leveitä, jokaisen valitun kirjaimen väliin ja kirjainten leveydet säilytetään. Jos mitään tekstiä ei ole valittu niin tyhjä tila lisätään hiiren osoittimen kohdalle kahden merkin väliin.

  Nyt teemme vertailua Muokkaa kirjainten välistystä tekstityökalun valinnalla:

  Tämä vaihtoehto vaikuttaa koko tekstiin eikä vain valittuun tekstiin. Tyhjää tilaa lisätään kirjainten leveyksiin ja kirjainleveyttä ei kunnioiteta.

 • Voit myös käyttää Alt+nuolinäppäimet muuttamaan jalkalinjan siirtymää ja välistystä.

 • Valitun tekstin värin muuttaminen: tämä komento aukaisee väri dialogin, josta voit valita valitulle tekstille värin.

 • Tyhjennä valitun tekstin tyyli: tällä komennolla päästään eroon tekstiin tekemistäsi asetuksista.

1.4. Tekstin Kontekstivalikko

Kuva 9.6. Tekstin Editoinnin Kontekstivalikko

Tekstin Editoinnin Kontekstivalikko

Saat tämän valikon napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella tekstiä. Se eroaa jollain tavoin Tekstieditori dialogista.

 • Leikkaa, Kopioi, Liitä, Poista: nämä vaihtoehdot liittyvät valittuun tekstiin. Ne pysyvät harmaina, kunnes teksti valitaan. Liitä on aktivoitu, jos leikepöydällä on tekstiä.

 • Avaa tekstitiedosto: tämä komento aukaisee tiedostoselaimen, josta voit etsiä halutun tekstitiedoston.

 • Tyhjennä: tämä komento poistaa kaiken tekstin olkoon se valittu tai ei.

 • Polku tekstistä: tämä komento luo polun, joka ääriviivaa nykyisen tekstin. Tulos ei ole selvä. Sinun täytyy avata Polku valintaikkuna ja tehdä polku näkyväksi. Sitten valitse Polkutyökalu ja klikkaa tekstiä. Jokainen kirjain on nyt ympäröity polkukomponentilla. Voit muokata kirjainten muotoa liikuttamalla polun ohjauspisteillä.

  Tämä komento on samankaltainen komennon KerrosTeksti poluksi kanssa.

  Kuva 9.7. Teksti poluksi käytettynä

  Teksti poluksi käytettynä

  Mitään ei ilmesty.


  Kuva 9.8. Polku tehty näkyväksi

  Polku tehty näkyväksi

  Polku tehty näkyväksi Polkuvälilehdessä. Polku näkyy punaisena reunana tekstin ympärillä.


  Kuva 9.9. Polkutyökalu päällä

  Polkutyökalu päällä

  Polkutyökalu päällä; klikkaa polkua.


 • Teksti pitkin polkua:

  Tämä vaihtoehto on päällä vain, jos polku on olemassa. Kun tekstisi on luotu, luo tai tuo polku ja tee se aktiiviseksi. Jos luot polun ennen tekstiä se muuttuu näkymättömäksi ja sinun täytyy tehdä se näkyväksi Polku dialogissa.

  Tämä komento on myös saatavilla Kerros valikosta:

  Kuva 9.10. Teksti pitkin polkua komento tasovalikon tekstikomentojen seasta

  Teksti pitkin polkua komento tasovalikon tekstikomentojen seasta

  Tämä ryhmä vaihtoehtoja ilmestyy, jos teksti kerros on olemassa.


  Klikkaa Teksti pitkin polkua näppäintä. Teksti on taivutettu pitkin polkua. Kirjaimet kuvataan niiden ääriviivalla. Jokainen niistä on osa uutta polkua, joka ilmestyy Polku dialogiin. Kaikki polku vaihtoehtojen tulisi vaikuttaa tähän uuteen polkuun.

  Kuva 9.11. Teksti pitkin polkua esimerkki

  ”Teksti pitkin polkua” esimerkki
  ”Teksti pitkin polkua” esimerkki

 • Vasemmalta Oikealle / Oikealta Vasemmalle: korjaa kielesi kirjoittamisen suunnan.

 • Syöttötavat: tavat ovat käytettävissä joillekin kielille. Esimerkiksi valittaessa Inukitut (translitteroitu) näppäimistösi muuttuu Inukitut näppäimistöksi, väliaikaisesti.