12. Paletit

Paletti on joukko diskreettejä värejä. GIMPissä palettia käytetään pääasiassa kahteen tarkoitukseen:

Oikeastaan kumpikaan näistä toiminnoista ei kuulu valtavirran GIMPin käyttöön: GIMPissä on mahdollista tehdä aika kehittyneitä asioita käyttämättä paletteja ollenkaan. Ne ovat kuitenkin asioita, joita kehittyneiden käyttäjien tulisi ymmärtää ja vähemmän kehittyneetkin käyttäjät saattavat joutua ajattelemaan niitä, joissain tilanteissa kuten esimerkiksi työskennellessään GIF-tiedostojen kanssa.

Kuva 7.29. Paletit valintaikkuna

Paletit valintaikkuna

Kun asennat GIMPin ensimmäisen kerran sen mukana tulee muutama tusina valmiiksi määritettyjä paletteja ja voit myös tehdä uusia. Jotkut valmiiksi määritetyistä ovat yleisesti hyödyllisiä, kuten Web-paletti, johon sisältyy joukko web-turvallisia värejä; useat paletit on enemmän tai vähemmän valittu hauskasti. Voit päästä käsiksi saatavilla oleviin paletteihin Paletit dialogista. Tämä on myös lähtöpisteenä, jos haluat tehdä uuden paletin.

Kuva 7.30. Paletti Editori

Paletti Editori

Kaksoisnapsauttamalla palettia Paletit dialogissa tuo esiin Paletin muokkaimen, joka näyttää napsauttamasi paletin värit. Voit käyttää sitä maalaamaan paletilla: napsauttamalla väriä asettaa GIMPin etutaustan värin, kuten näytettiin Työkalupakin Värialueella. Ctrl-näppäimen pohjassa pitäminen napsautuksen aikana, sen sijaan, asettaa GIMPin taustanvärin napsauttamaasi väriin.

Voit myös, kuten nimi paljastaa, käyttää Paletin muokkainta muuttamaan paletin värejä, niin kauan kuin se on itse tekemäsi paletti. Et voi muokata GIMPin mukana tulleita paletteja; voit kuitenkin kopioida niitä ja muokata näitä kopioita.

Kun luot paletteja Paletin Muokaimella, ne tallennetaan automaattisesti palettes kansioon GIMP-hakemistoosi, kun sammutat GIMPin. Kaikki palettitiedostot tässä kansiossa tai järjestelmän palettes hakemistossa, joka luodaan samalla kun GIMP asennetaan, ladataan automaattisesti ja näytetään Paletit dialogissa seuraavan kerran kun käynnistät GIMPin. Voit myös lisätä muita tiedostoja paletti hakupolkuun käyttämällä Paletit sivua Asetukset dialogista.

GIMPiin tallennetut paletit käyttävät erityistä tiedosto formaattia tiedostoissa, joissa on loppupääte .gpl. Se on erittäin yksinkertainen formaatti ja ne ovat ASCII-tiedostoja, joten jos saat paletteja muusta lähteestä ja haluaisin käyttää niitä GIMPissä, niin niiden muuntamisen ei tulisi olla kovin vaikeaa: katso, jotain .gpl niin näet mitä sinun tulee tehdä.

12.1. Värikartta

Hämmentävästi GIMP käyttää kahden tyyppisiä paletteja. Huomattavimmat ovat Paletit dialogissa näkyvät tyypit: paletit, jotka ovat olemassa riippumattomia mistään kuvasta. Toinen tyyppi on indeksoidut paletit, jotka muodostuvat indeksoitujen kuvien värikartoista. Jokaisella indeksoidulla kuvalla on oma yksityinen indeksoitu palettinsa, joka määrää mikä sarja värejä on käytettävässä kuvalle: yhdessä indeksoidussa paletissa voi olla enintään 256 väriä. Näitä paletteja kutsutaan indeksoiduiksi, koska jokaisella värillä on sille määritetty indeksinumero. (Oikeastaan, tavallisten palettien värit ovat myös numeroitu, mutta näiden numeroilla ei ole merkitystä.)

Kuva 7.31. Värikartta valintaikkuna

Värikartta valintaikkuna

Indeksoidun kuvan värikartta näytetään Indeksoitu Paletti valintaikkuna, jota ei tule sekoittaa Paletit dialogiin. Paletit valintaikkuna näyttää listan kaikista paleteista, jotka on käytettävissä; Värikartta valintaikkuna näyttää nykyisen aktiivisen kuvan värikartan, jos se on indeksoitu – muuten se ei näytä mitään.

Voit kuitenkin luoda tavallisen paletin indeksoidun kuvan väreistä— oikeastaan minkä tahansa kuvan väreistä. Tehdäksesi näin valitse Tuo Paletti oikeannapsautuksen ponnahdusikkunan valikosta Paletit dialogissa: tämä tuo esiin dialogin, josta saat muutaman vaihtoehdon mukaan lukien vaihtoehdon tuoda paletin kuvasta. (Voit myös tuoda minkä tahansa GIMPin liukuvärin palettina.) Tämä mahdollisuus on tärkeää, jos haluat luoda sarjan indeksoituja kuvio, jotka käyttävät samaa värien sarjaa.

Kun muunnat kuvan indeksoiduksi, suuri osa tästä prosessista on indeksoidun paletin luonti kuvalle. Se miten tämä tapahtuu on kuvattu tarkemmin Kohta 6.6, ”Indeksoitu tila”. Lyhyesti, sinulla on muutama metodi, joista valita, yksi niistä on käyttää määritettyä palettia Paletit dialogista.

Summataksemme edeltävä, tavalliset paletit voidaan muuttaa indeksoiduiksi paleteiksi, kun muutat kuvan indeksoiduksi; indeksoidut paletit voidaan muuttaa tavallisiksi paleteiksi tuomalla ne Paletit dialogiin.

Kuva 7.32. Värikartta valintaikkuna (1) ja Paletti valintaikkuna (2)

Värikartta valintaikkuna (1) ja Paletti valintaikkuna (2)